Jupiler Pro League - speeldag 9 - 18/09/22 - 16:00
18'
Boris Lambert
18'
1 - 1

Geen tweede puntenverlies op rij voor Union na een Europese wedstrijd. Victor Boniface was net als donderdag tegen Malmö de redder voor zijn ploeg. Eupen verdiende misschien wel meer, maar doelman Moser liet zich verrassen bij de laatste bal van de match. Eupen blijft in de gevarenzone.

Eupen - Union in een notendop:

• Sleutelmoment: Eupen lijkt op weg naar een verdiend punt, maar in de extra tijd gaat nog helemaal fout voor de thuisploeg. Wakaso slikt een tweede gele kaart en meteen daarna maakt Union alsnog het verschil. Op aangeven van Van der Heyden kopt Boniface de winning goal voorbij de grabbelende Moser.

• Man van de match: Met Dante Vanzeir en Dennis Eckert in de lappenmand lag het aanvallende gewicht bij Union vandaag onder meer bij Victor Boniface. De Nigeriaan speelde zeker niet zijn beste wedstrijd, maar was uiteindelijk wel beslissend met zijn late treffer.

• Opvallend: Voor Union is het nog maar de tweede uitzege van het seizoen, eerder won het ook bij Zulte Waregem. De overige 3 uitwedstrijden leverden slechts 1 punt op voor de vicekampioen. Voor Eupen is het dan weer de vierde thuisnederlaag op een rij.

Eupen toont karakter na vroege tegengoal

Union maakte een vliegende start in het Kehrwegstadion. Na nog geen 10 minuten stonden de bezoekers al op voorsprong. Op aangeven van Teuma opende Adingra de score met een fraaie lobbal over Moser. Buitenspel, oordeelde scheidsrechter Laforge, maar de VAR floot hem terug.

Eupen liet zich niet uit zijn lood slaan en reageerde met een gelijkaardige aanval. Peeters kroop in de huid van Teuma, Van Genechten in die van Adringra, maar zijn schot ging nipt voorlangs. Union kwam met de schrik vrij.

Iets voorbij het kwartier kwam Peeters zelf dicht bij de 1-1. Moris kon zijn harde pegel met een knappe redding nog net in hoekschop duwen. Het bleek slechts uitstel voor Union, want op die corner lukte het dan toch voor Eupen. Nuhu vond het hoofd van Lambert en die kopte aan de eerste paal raak.

Union bezorgt Eupen koude douche in slotseconden

Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht in een genietbare eerste helft en ook na de pauze waren ze aan elkaar gewaagd. Peeters vergat slordig balverlies van Rodriguez af te straffen, terwijl aan de overkant Moser uitpakte met een knappe redding op een achterwaartse kopbal van Lynen. François liet in de herneming de 1-2 liggen.

Twee reuzenkansen om op voorsprong te komen bleven zo onbenut. Ook nadien bleven Eupen en Union vrank en vrij voetballen, maar tot concreet doelgevaar leidde het enthousiasme niet.

Een billijk gelijkspel leek dan ook in de maak, maar het venijn zat in de staart. Wakaso liep in de extra tijd tegen zijn tweede gele kaart aan en meteen daarna sloeg Union toe. Van der Heyden kopte een lange bal van Lynen door tot bij Boniface en die troefde de grabbelende Moser af. Eupen bleef verslagen achter, Union kan met een goed gevoel de interlandbreak in.

Geraerts: "Onze prestatie was echt niet goed genoeg"

• Karel Geraerts (trainer Union): "Er is geen grote euforie, daarvoor was onze prestatie vandaag echt niet goed genoeg. We zijn uiteraard blij met de drie punten, maar we presteerden niet op een goed niveau. Beide teams speelden niet geweldig. Er waren weinig doelpunten en kansen. Het leek te eindigen op 1-1, maar die laatste minuut telt natuurlijk ook. Ik ben blij dat ze bleven geloven in die winning goal. Europees voetbal en competitievoetbal combineren is een groeiproces voor ons. We moeten meer beleving tonen dan vandaag in deze wedstrijd. Boniface maakte vandaag voor het eerst de 90 minuten vol. Dat was niet de bedoeling, want hij is fysiek nog niet top. Maar het was 1-1 en we hadden geen aanvallers meer op de bank en dan hou ik mijn aanvallers graag op het veld. Gelukkig stond hij op de goede plaats."

• Bernd Storck (trainer Eupen): "Mijn ploeg heeft een heel goede wedstrijd gespeeld. We hebben gevochten van de eerste tot de laatste minuut. We verdienden zeker een punt, dit is bijzonder jammer. Nu is het moeilijk, maar we moeten toch proberen om de positieve zaken uit deze wedstrijd te halen. Op bezoek bij STVV moeten we het punt pakken dat we hier kwijt speelden. We weten dat het een heel moeilijk seizoen zal worden. De resultaten van gisteravond waren goed voor ons, maar dan hadden we minstens een punt moeten pakken. Maar ik kan niet klagen over mijn spelers, ze doen het heel goed en verdienen beter."

90+4'

Het duel tussen Eupen en Union leek op een billijk 1-1-gelijkspel te eindigen, maar het venijn zat in de staart voor de thuisploeg. Meteen na de rode kaart voor Wakaso sloeg Union toe in de laatste seconden van de wedstrijd. Moser ging de mist in en Boniface profiteerde. Union boekt zo zijn tweede uitzege van het seizoen, Eupen krijgt alweer een tik.

90+3' tweede helft
90+3'

Union pakt op de valreep winst!

Wat een koude douche voor Eupen! Van der Heyden kopt een lange bal van Lynen door tot bij Boniface. Die troeft de grabbelende Moser af en schenkt Union op de valreep de volle buit.

90+2'
90+1'

Rood voor Wakaso

Eupen moet de laatste seconden met een man minder voltooien. Wakaso komt te laat met zijn interventie op Puertas en krijgt een tweede gele kaart onder zijn neus geduwd.

90+1'

2 - extra time

Er komen 2 minuten extra tijd bij.
89'

De tijd begint te dringen. Union versiert nog eens een hoekschop en dan is het toch opletten voor Eupen, maar Moser bokst de bal autoritair weg.

87'

Union duwt toch nog even door. Puertas dringt aan en brengt de bal laag voor doel, maar de hoek is te scherp. Moser kan de bal simpel oprapen.

84'

Eupen ontsnapt

Prangende fase voor het doel van Eupen bij een hoekschop voor Union. Van der Heyden kan de corner verlengen en bij Eupen weten ze de bal maar net weg te werken.

79'

Prikje van Union

Union komt nog eens gevaarlijk opzetten. Adingra gaat ervandoor op links en brengt de bal laag voor doel. Nilsson kan er net niet bij, Lapoussin kan het aan de tweede paal wel proberen, maar Davidson werkt zijn lage schuiver weg.

78'

Beide ploegen voetballen ook in deze tweede helft vrank en vrij, maar kansen blijven uit. Zit het venijn in de staart?

74'
72'

Drie frisse krachten bij Eupen met Soumano, Jeggo en Charles-Cook. Nuhu, Magnee en Prevljak mogen gaan rusten.

71'
71'

Nuhu kan zich centraal doorzetten, maar oog in oog met Moris mikt hij pal op de doelman. Bovendien wordt er terecht gefloten voor buitenspel.

68'

De wedstrijd gaat de laatste fase in en kan nog alle kanten uit. Geen van beide ploegen kan het laken echt naar zich toetrekken. Kan Eupen straks profiteren van de vermoeidheid bij Union, na de Europese midweekmatch tegen Malmo?

62'

Dubbele wissel

Karel Geraerts grijpt in en brengt Nilsson en Puertas tussen de lijnen. Voor Francois en Rodriguez is de wedstrijd voorbij.