Zinho Gano
1 - 3
Zinho Gano
87'

Zulte Waregem heeft voor het eerst sinds speeldag 1 opnieuw een match gewonnen in de Jupiler Pro League. Het blaast zijn eigen operatie redding leven in met een zege in het altijd beladen burenduel met Kortrijk: 1-3. Met 3 goals na de rust zette de rode lantaarn een scheve situatie nog recht.

Kortrijk - Zulte Waregem in een notendop:

• Sleutelmoment: Zulte Waregem komt uitstekend uit de kleedkamer en buigt de achterstand in 5 minuten tijd na 2 hoekschoppen om tot een voorsprong.

• Man van de match: Chinonso Offor trok meer dan zijn streng in de spits naast Jelle Vossen. De 22-jarige Nigeriaan zorgde met een rake kopbal voor de 1-2.

• Opvallend: Het is nog maar de 2e zege van het seizoen voor Zulte Waregem. De vorige overwinning dateerde al van 23 juli tegen Seraing.

Kortrijk de gevaarlijkste ploeg voor de pauze

"Een derby speel je niet, die win je." Het waren motiverende woorden van Mbaye Leye voor zijn geplaagde troepen. Toch leek het dubbeltje naar de kant van Kortrijk te vallen.

Eerst duwde Bostyn, die de voorkeur kreeg op Bossut, het leer nog tegen de paal. Daarna zette Keita zijn voet - was dat geen gevaarlijk spel? - tegen een voorzet van D'Haene. Via het hoofd van Lukas Willen belandde het leer in doel. Een stevige opdoffer voor de 19-jarige verdediger.

Zulte Waregem bleef wel strijden voor elke morzel grond. Bijna werd die mentaliteit beloond met de gelijkmaker, maar Watanabe keerde het schot van Fadera nog van de lijn.

Gano krijgt zijn moment nog

Leye had ongetwijfeld raak geschoten met zijn woorden tijdens de rust, want Zulte Waregem begon als door een wesp gestoken aan de tweede helft.

Vigen trapte eerst nog tegen de lat, nadien vloog het leer er wel in. Vossen pakte uit met een geweldig hakje waarna Tambedou kon scoren. Enkele minuten later kopte Offor de 1-2 tegen de touwen.

Dan was het tijd voor een verrassende naam. De eerder dit seizoen verguisde Zinho Gano werd weer opgevist door Leye en die gaf hem nog enkele minuten in de slotfase. Genoeg voor de spits om de 1-3-eindstand vast te leggen door een strafschop om te zetten.

Het is een stevige opkikker voor Zulte Waregem dat eindelijk nog een keer kon winnen. Kortrijk moet zo stilaan ook naar beneden kijken.

Mbaye Leye: "Het is nog niet gedaan"

• Kristof D'Haene (KV Kortrijk): "Ik kan het niet beschrijven hoe ik me nu voel. Het is jammer hoe je die tweede helft speelt, dat we het zo weggeven. Dat is onbegrijpelijk, maar dat is het lelijke aan voetbal zeker? In de eerste helft komt die tweede goal niet voor ons en dan zijn we misschien wat nonchalant. In de tweede helft gaan we mee in hun spel en dan komen zij met de gelijkmaker. Dan was het gewoon niet goed genoeg."

• Zinho Gano (Zulte Waregem): "Ik denk dat ik misschien 20 à 25 seconden op het veld stond en dan krijgen we die penalty. Dan wist ik dat het mijn moment was. In een derby zo je comeback vieren, dat  kan niet beter. De 3 partijen hebben gewoon samen gezeten en we hebben het uitgeklaard. Dan is het gewoon heel snel gegaan. Alles is vlot verlopen en kijk vandaag maak ik mijn succesvolle rentree."

• Mbaye Leye (Zulte Waregem): "In de eerste helft hadden we een Zulte Waregem dat een beetje ziek was. Ondanks dat hadden we een doelman die 3 kansen tegenhoudt en ons in de wedstrijd houdt. We hadden ook zelf kansen om te scoren. Dan hebben we een heel andere tweede helft. Het is dezelfde situatie dan toen we thuis speelden tegen OH Leuven.  Nu was het onze beurt om de scheve situatie recht te trekken. Ik ben vooral tevreden voor het geleverde werk. Het is nog niet gedaan. We krijgen nog een moeilijk vervolg van het seizoen tot op de allerlaatste dag."

• Adnan Custovic (KV Kortrijk): "We kunnen zeggen dat de eerste helft goed was. We zijn dan begonnen met het niet respecteren van het spel. Dat heb ik ook tegen mijn spelers gezegd tijdens de rust. In de tweede helft waren we 15 minuten aan het zoeken en zaten we niet in de wedstrijd. Zulte Waregem maakte gelijk en dat was ook verdiend. We krijgen twee doelpunten tegen op stilstaande fases, wat veel is. Dat is een werkpunt voor ons. Ik ben zeer ontgoocheld, ook voor onze supporters. Het was een heel belangrijke match voor hen. Maar de tweede helft was heel slecht."

17:53

Zulte Waregem heeft de uiterst belangrijke 3 punten binnen. Het zette, in een tweede helft waarin het 3 keer scoorde, de scheve situatie helemaal recht.

90+3'

Redding Ilic

Ndour heeft de 1-4 aan de voet, maar hij trapt de enorme kans recht op Ilic.

90+1'

90'

6' extra

Kortrijk krijgt nog 6 minuten om iets aan de achterstand te doen. De 3 punten liggen binnen handbereik voor Zulte Waregem.

88'
87'

Gano met de 1-3!

Zinho Gano doet het! Hij stuurt Ilic de verkeerde kant op en zet de strafschop koelbloedig om: 1-3. De wedstrijd is gespeeld. Gano krijgt nog een flinke bierdouche van de thuisfans.

87'
84'
84'

Strafschop voor Zulte Waregem!

De bal gaat op de stip. Sych steekt zijn been uit en raakt dan Fadera in de zestien. Bert Put twijfelt niet en wijst naar het penaltypunt.