Jupiler Pro League - speeldag 12 - 16/10/22 - 13:33
Cihan Canak
9'
Cihan Canak
3 - 0

Negen dolle minuten waren dodelijk voor Antwerp. Met een indrukwekkend openingsoffensief heeft Standard de Great Old een flinke dreun verkocht. Balikwisha, Dragus en Canak deden Sclessin met snelle goals daveren op zijn grondvesten. Antwerp was zo ontdaan dat het nadien niks meer klaar kreeg en verliest de leidersplaats aan Genk.

Standard - Antwerp in een notendop:

• Sleutelmoment: Een sensationele openingsfase van Standard wordt bekroond met 3 doelpunten in amper 9 minuten. Standard mept Antwerp zo met 3 uppercuts tegen het canvas. De match was eigenlijk al gespeeld na minder dan 10 minuten.

• Man van de match: Een collectieve glansprestatie. Raskin, Donnum, Dragus, Balikwisha,... speelden allemaal een sterke wedstrijd. Onze keuze gaat toch naar de 17-jarige Cihan Canak, die voor het eerst in de basis verscheen. De jonge Belg was steeds aanspeelbaar, draaide goed weg van zijn tegenstanders en was de auteur van de 3-0. Aangename kennismaking!

• Statistiek: 8 minuten en 32 seconden. Zoveel tijd was er nodig voor Standard om er 3 in het mandje te leggen. Het is meteen ook de snelste 3-0 in de JPL van deze eeuw. Het vorige record stond op naam van Genk (3-0 na 11 minuten tegen Cercle in 2007).

• Opvallend: Vorig seizoen stonden duels tussen Standard en Antwerp al garant voor spektakel (2-3 en 2-5). Ook de wedstrijd van vanmiddag past in dat rijtje en zal ongetwijfeld nog lang nazinderen.

Sensationele start in Sclessin

Een blitzstart. Er zijn geen andere woorden voor de openingsfase die Standard speelde tegen Antwerp deze middag.

Een kolkend Sclessin werd getrakteerd op maar liefst 3 doelpunten in de eerste 9 minuten van de wedstrijd. Na 2 minuten rukte Donnum goed op langs de linkerflank en bediende hij de aanstormende Balikwisha.

Amper 2 minuten later was het Dragus die diep werd gestuurd en de bal in de bovenhoek knalde. Het thuispubliek kirde van plezier en mocht amper 5 minuten later opnieuw vieren. De 17- jarige Canak (die voor het eerst in de basis verscheen) combineerde vlot met Alzate waarna de jongeling de 3-0 tegen de netten joeg.

Antwerp werd compleet overrompeld en waren niet bij machte om het vloeiende spel van Standard een halt toe te roepen. Na ingrijpen van Van Bommel (Vines eruit voor De Laet) probeerde stamnummer 1 het spel wat naar zich toe te trekken. Verder dan een kopbal van Alderweireld kwam de ploeg evenwel niet.

Vlak voor de rust lieten de Antwerpse supporters zich opmerken door een vuurpijl op het veld te gooien. De wedstrijd werd even stilgelegd, maar kon nadien al snel weer verder.

Antwerp is leidersplaats kwijt

Ook in de tweede helft had Antwerp alle moeite van de wereld om een grote kans bij elkaar te spelen. Standard bleef ondanks de ruime voorsprong de betere ploeg.

Een grote kans voor Scott bracht de bezoekers nog het dichtste bij de 3-1, maar de ingevallen spits kon zijn schot niet tussen de palen mikken.

Voor Standard is dit na de 3-0 zege tegen Club Brugge opnieuw een geweldige prestatie. De ploeg van trainer Deila rukt op naar de 5e plek.

Antwerp verliest zijn leidersplaats aan Genk en heeft nog een pittig programma de komende weken. Zo krijgt de ploeg van Mark van Bommel nog onder meer Genk, Anderlecht en Club Brugge tegenover zich voor het WK van start gaat.

Janssen: "Een complete off-day"

Ritchie De Laet (Antwerp): "We verloren elk duel en elke tweede bal in die eerste tien minuten. Zij werken het dan heel efficiënt af en als je dan na 9 minuten 3-0 achterstaat, dan moet je een berg beklimmen. Het kan zijn dat Standard anders voor de dag kwam dan we vooraf hadden verwacht, maar het draait ook gewoon om duels winnen en dat deden we niet genoeg."

Vincent Janssen (Antwerp): "De eerste 10 minuten kosten ons de wedstrijd. We hadden vandaag allemaal een complete off-day. Iedereen moet naar zichzelf kijken vandaag. We zullen ons weer moeten opladen voor de komende weken."

Steven Alzate (Standard): "Het is geweldig om een eerste keer voor deze fans te mogen spelen. We wisten dat het een moeilijke wedstrijd ging worden en dat we er meteen moesten staan. Na onze doelpunten was het belangrijk om aandachtig te blijven, want het is makkelijk om je hoofd te verliezen."

Marlon Fossey (Standard): "Het is geweldig om te winnen voor deze fans. Zij zijn een van de redenen waarom ik naar Standard ben getrokken. Er is veel cultuur en passie in deze club. We gaven Antwerp geen tijd om te spelen en bleven nadien gefocust. Als verdediger is het dan ook geweldig om de netten schoon te houden."

Cihan Canak (Standard): "Het is een droom. Ik geloof het nog steeds niet! Ik ben heel tevreden van mijn wedstrijd. Ik heb gedaan wat de coach me vroeg en speelde vandaag op mijn lievelingspositie, in een vrije rol op de 10, al kan ik ook op de flank uit de voeten. Mijn ambitie voor de komende weken? Spelen, progressie maken en beslissend zijn!"

Deila: "Meer kan je niet verwachten van je ploeg"

Ronny Deila (trainer Standard): "Meer kan je niet verwachten van je ploeg. Er was discipline, organisatie en iedereen werkte samen. Het begin van de wedstrijd was gewoon ongelofelijk."

"Of Canak mij heeft verrast? Neen. Ik zie hem elke dag op training en ik geef kansen aan zij die het verdienen. Dit is uiteindelijk ook een boodschap naar de andere spelers van het tweede team."

"We hebben dankzij onze cultuur een mooie evolutie doorgemaakt sinds het begin van dit seizoen. Iedereen maakt deel uit van het grote geheel en vandaag verdienden we het om te winnen. Het zal moeilijk zijn om de top 4 te halen, maar we blijven doorgaan en zien wel waar we eindigen."

90+1'

90+1'

EINDE: 3-0

Het feest kan nu helemaal losbarsten! De wedstrijd eindigt met dezelfde score die op het bord stond na 9 minuten: 3-0! Antwerp is de leidersplaats kwijt aan Genk.

90'

De toegevoegde tijd is aangebroken. We spelen 3 minuten extra.

89'

Standard is erop gebrand om de 0 te houden vandaag. De Antwerp-spelers raken maar niet door de rode linies.

87'

Nog een grote kans voor Antwerp! Alderweireld bedient Scott met een gekende lange bal. De ingevallen spits krijgt de bal echter niet in doel. Grootste kans voor Antwerp na de rust!

82'

De wedstrijd kabbelt naar het einde toe. Komt er nog spektakel?

Bert Sterckx
81'
77'
75'

In de tweede helft heeft Antwerp het balbezit grotendeels opgeëist. Al komen daar vooralsnog weinig echte kansen uit voort. Standard blijft goed verdedigen en komt eigenlijk niet echt in de problemen.

72'
71'
70'

Applauswissel

De jonge Canak wordt na 70 minuten gewisseld en krijgt een staande ovatie van het thuispubliek. De 17-jarige middenvelder heeft er een heel sterke partij opzitten. Ook Donnum mag gaan rusten na een sterke partij.

67'

Antwerp versiert de laatste minuten toch wat hoekschoppen. Deze keer is het Alderweireld die een bal niet kan kadreren. Nadien vliegt een bal van Nainggolan tot bij invaller Scott, al strandt zijn schot in een bos benen.

64'

Een gevaarlijke vrije trap van Nainggolan wordt nog nipt in een hoekschop verwerkt door Dragus. Een afvallende bal wordt nadien door Alderweireld op de slof genomen, maar vliegt ver over.

63'
62'

Antwerp heeft nog geen antwoord kunnen bieden in de tweede helft en moet opnieuw het spel ondergaan. Standard blijft de betere ploeg.