8. 84' - Doelpunt strafschop - Faïz Selemani (0 - 2)
    Jupiler Pro League - speeldag 25 - 12/02/23 - 18:32
    84'
    Faïz Selemani
    0 - 2
    84'

Standard heeft een gouden kans laten liggen om tot een punt van de top vier te komen in de stand. Op Sclessin verloor het van KV Kortrijk en daarmee zijn het de bezoekers die heel belangrijke punten scoren. Concurrent Eupen won en Zulte Waregem speelde gelijk tegen KV Oostende.

Standard - KV Kortrijk in een notendop:

• Sleutelmoment: Tien minuten voor het einde legt een ongelukkige actie van Laifis de wedstrijd in een beslissende plooi.  De Cyprioot trekt in de zestien aan het shirt van Selemani, de VAR vervolgens aan de alarmbel. Verdict: rood voor Lafis, penalty voor Kortrijk. Selemani zet die feilloos om: 0-2.

• Man van de match: Martin Wasinski koos een belangrijk moment uit om zijn allereerste competitietreffer te maken. Er was wat geluk mee gemoeid, maar geen Kortrijkzaan die daarvan wakker ligt. De 18-jarige verdediger brak de ban voor Kortrijk en blonk bovendien ook uit in zijn vakgebied.

• Opvallend: Een overwinning op Sclessin, dat was voor Kortrijk al ruim zes jaar geleden. Chevalier en Saadi zorgden in 2017 voor een klinkende 0-3-overwinning. Sindsdien volgden voor KVK vier nederlagen en één gelijkspel in Luik.

Wasinski en Selemani geven KVK ademruimte

De blik naar boven bij Standard, de blik angstvallig naar beneden bij Kortrijk. Strijd voor de top vier versus strijd voor het behoud. Druk bij beide ploegen dus en daar ging Kortrijk het best mee om. Messaoudi besloot al na amper twee minuten voorlangs, de voorbode van een sterk openingskwartier van de bezoekers.

Standard kon maximaal profiteren van het puntenverlies van Club Brugge en AA Gent, maar dat inspireerde de Luikenaars kennelijk niet. Pas rond het halfuur vond de thuisploeg stilaan het goede ritme, al bleven grote kansen uit. Vandenberghe had geen moeite met een kopbal van Dussenne en een vrije trap van Donnum.

De broodnodige kwaliteitsinjectie bleef aanvankelijk ook uit in de tweede helft. Standard kwam wel met meer passie uit de kleedkamer en duwde Kortrijk achteruit, maar de finesse ontbrak. Enkel de langverwachte rentree van Emond, na maanden blessureleed, zorgde voor wat opwinding bij de thuissupporters.

Kortrijk herstelde gaandeweg het evenwicht en kwam halfweg de tweede helft ietwat onorthodox op voorsprong. Vanaf de rand van de zestien werkte Wasinski de bal met wat meeval in doel. Een stevige reactie van Standard bleef uit en in de slotfase ging het van kwaad naar erger voor de Luikenaars.

Selemani kreeg de bal van dichtbij niet voorbij Bodart, maar Laifis trok daarbij stevig aan zijn shirt. Na tussenkomst van de VAR kreeg Laifis rood en Kortrijk een penalty. Selemani liet de kans niet liggen en stelde de gouden driepunter veilig voor KVK.

Deila: "Erg ontgoocheld, ruim onder ons niveau"

• Ronny Deila (trainer Standard): "Dit was een erg zwakke prestatie. Onze eerste 25 minuten waren barslecht. Je begint hier met een bijna vol stadion, in een zinderende sfeer en toch was Kortrijk veel scherper dan wij. Zij toonden meer vechtlust, wonnen meer duels en speelden de bal sneller rond. Na die eerste 25 minuten kwamen we beter in de wedstrijd, maar de kwaliteit in de beslissende fase ontbrak. In de tweede helft begonnen we wel goed en drukten we Kortrijk achteruit, maar we creëerden geen kansen en dat deden zij wel op de tegenaanval. Kortrijk verdient de overwinning, ik ben bijzonder ontgoocheld. We zijn ruim onder ons niveau gebleven."

• Bernd Storck (trainer Kortrijk): "We hebben geweldig gespeeld van de eerste tot de laatste minuut. We hebben Standard goed onder druk gezet in de eerste helft. In de tweede helft zakten we iets te ver terug en waren we iets te passief, maar later kwamen we beter in de wedstrijd. We wilden winnen en ik denk dat we het ook verdienden. Ik ben bijzonder tevreden, want Standard is een sterk team dat aan een goed seizoen bezig is. Hier winnen is dus een fantastisch resultaat voor ons. We hebben nauwelijks kansen weggegeven. Onze doelman heeft niet één grote redding moeten verrichten, verdedigend stond het heel goed. We hebben nog 9 wedstrijden voor de boeg, elke match zal een finale zijn. Naar mijn gevoel zullen we nog 5 keer moeten winnen om ons te redden."

90+5'

Kortrijk pakt drie gouden punten in de degradatiestrijd, Standard laat de kans liggen om dichter bij de top vier te sluipen. De thuisploeg begon nochtans fel aan de tweede helft, maar creëerde amper doelgevaar. Kortrijk toonde hoe  het wel moet, al had Wasinski wat meeval bij zijn openingstreffer. Na rood voor Laifis in de slotfase bezegelde Selemani het Luikse lot vanaf de penaltystip.

90+4'
    90+4'

Geel voor Avenatti

Avenatti slikt nog geel en dat blijft niet zonder gevolg. Hij is nu geschorst voor de volgende wedstrijd, thuis tegen Anderlecht.

90+3'

90+2'
    90+1'

4 minuten extra

Selemani wordt naar de kant gehaald bij Kortrijk. Tanaka mag de slotminuten volmaken. We tellen er vier extra minuten bij.

89'
    88'

De veer is gebroken bij Standard. De eerste thuisnederlaag van 2023 lijkt een feit. Kortrijk is dan weer op weg naar een bijzonder belangrijke driepunter in de strijd voor het behoud.

84'
    84'

Selemani klaart de klus

Selemani laat de kans niet liggen om de drie punten veilig te stellen voor Kortrijk. Hij zet de strafschop feilloos om.

83'
    83'

Penalty!

Scheidsrechter D'Hondt gaat naar het schermpje en de beelden zijn onverbiddelijk voor Laifis. Die trok stevig aan het shirt van Selemani. D'Hondt is ongenadig: rood voor Laifis en penalty voor Kortrijk.

80'

Penalty?

Daar is al een nieuwe kans voor Kortrijk. D'Haene brengt de bal laag voor doel, maar daar krijgt Selemani de bal niet voorbij Bodart. Bruno raakt de bal niet vol in de herneming, Bokadi kan zo op de lijn redding brengen voor Standard. Maar er komt een VAR-check voor een mogelijke fout van Laifis.

80'

Kadri mikt over!

Kortrijk komt plots dicht bij de 0-2. Kadri kan na een knappe borstcontrole van dichtbij uithalen, maar mikt over. Er was wel al gevlagd voor buitenspel.

79'

Het kan van Play-off I ook zomaar naar helemaal niks gaan voor Standard. Dit is toch een bedenkelijke prestatie.

Stef Wijnants op Radio 1
    76'

Wasinski blijft ook defensief waardevol voor Kortrijk. Hij blokt een schot goed af en staat daarmee wel een hoekschop toe. Die levert niks op. Standard heeft nog een kwartier om het tij te keren.