Jupiler Pro League - speeldag 25 - 10/02/23 - 20:46
43'
Hans Vanaken
43'
1 - 1

De concurrentie is de lachende derde. Club Brugge en Union lieten na om in een evenwichtige topper de drie punten te grijpen. Lapoussin zette de Brusselaars vroeg op voorsprong, maar net voor rust sloeg Vanaken toe. Na rust waren er grote kansen langs beide kanten - in de slotseconden kopte Vanaken een ultieme mogelijkheid over. Volstaat dit als kleine opsteker voor Club richting de Champions League?

Club Brugge - Union in een notendop

• Man van de match: Er zat vandaag, zoals steeds vuur en pit in Union. Avontuur ook, en dat was verpersoonlijkt in Bart Nieuwkoop. De verdediger stond steeds stevig, infiltreerde gretig en vaak.

• Sleutelmoment: Union had de match na de 0-1 rustig in handen, tot Club Brugge op slag van rust langszij kwam dankzij kapitein Vanaken. Je moet niet constant goed zijn om doelpunten te maken, en punten te pakken, dat is duidelijk.

• Opvallend: Union wint opnieuw niet van blauw-zwart, bij de zesde poging. 1948 blijft op de tabellen als de laatste keer dat dat gebeurde. Als Club Brugge niet te gek doet, komen er in de play-offs wel nog twee kansen. Union lijkt al zeker te zijn van die plaats.

• Statistiek: Union had de meeste kansen (19), maar kreeg er amper twee op doel. Club Brugge had meer moeite met kansen creëren (10), maar testte wel vier keer de doelman. Efficiëntie telt dus.

Tegenstellingen genoeg vooraf aan deze wedstrijd: stabiliteit tegenover keuzestress, fris voetbal tegenover verkramping, enthousiaste supporters tegenover gemor.

Maar eens je aan het voetballen bent, telt al dat gewauwel op voorhand niet meer, moet Brugge gedacht hebben. Het begon meteen sterk, met druk naar voren en vuur in de kuiten.

De 1-0 likte de vingertoppen van Moris, het schot van Lang kaatste via de binnenkant van de paal het veld weer in.

Union nam dan over voor een dominant halfuur, en beloonde zichzelf na 25 minuten. Eerst was er de mooie voorzet van Teuma waar Boniface net niet bijkon. De bal werd net (niet?) binnengehouden door Lazare. Nieuwkoop vond het hoofd van Lapoussin, die Mignolet tegenvoets en geplant liet staan.

Vertessen had de 0-2 aan de voet, maar ontnam zichzelf de kans met een mindere tweede tik. Simon Mignolet gooide zich snel op de bal, kans weg.

Brugge, dat werd opgeheven en neergedrukt door het mondige publiek, had bij momenten wel kansen. Eerst kon Vanaken net niet bij de bal, daarna zweefde een voorzet van Mata tot aan de tweede paal. Kapitein Hans klom hoger dan zijn tegenstanders en liet op Moris, op z’n Lapoussin’s, kansloos. Identiek doelpunt, met wat overdrijving.

Op slag van rust had opnieuw Vanaken een geweldig schot van meer dan 25 meter in huis, maar Moris dook goed in de hoek.

Vanaken
Vanaken viert de gelijkmaker.

Doelpunten blijven uit

Na rust was het opnieuw Club dat het gretigst uit de kleedkamer kwam. Rits kwam na een beetje geluk van de verder goed voetballende Jaremtsjoek tot een schot, maar dat hobbelde naast.

Het spel bleef goed op en af gaan. Uitblinker Lazare liet misschien de kans op 1-2 liggen, maar was te verrast. Enkele minuten later stond opnieuw hij niet geweldig op te letten, verdedigend dan. Jaremtsjoek kon de bal afsnoepen, maar Lynen was goed teruggelopen.

Twintig minuten voor affluiten had Lang dan de kans van de avond aan de voet. Buchanan had ieder in het stof gelaten en Sowah centraal gevonden. Die passeerde naar de volledig vrije Nederlander. Lang lobte oog in oog met Moris net naast.

Union ging nog volledig voor de overwinning, maar kansen van Burgess en Nilsson gingen naast, geklungel van Hendry werd nog ternauwernood opgelost.

Veertien punten was het verschil voor, en blijft het verschil na de match. Niemand die met een puntendeling opschiet, maar blauw-zwart voelt de hete adem van Gent en Standard steeds nadrukkelijker in de nek. Met winst dit weekend naderen die op 1 punt.

Karel Geraerts: "Met betere keuzes maken we een extra doelpunt"

Karel Geraerts (Union): "In de eerste plaats ben ik ontgoocheld met een punt. Dat is misschien raar om te zeggen, na een match op Club Brugge, maar het is zo. De laatste passes waren niet goed vandaag, we maakten veel individuele fouten. Ik heb mij een paar keer boos gemaakt vandaag, om de boel wakker te proberen schudden.

Het was een intense wedstrijd, met veel duels, zeker in de tweede helft. We trokken wel allebei naar voren wanneer we konden. Brugge probeerde ons te bekampen met lange ballen naar Vanaken, die daar zeker weg mee kon, maar dan waren de tweede ballen – zeker in de tweede helft – te vaak voor hen.

Door slechte keuzes te maken niet meer kunnen scoren. Op zich was het een correcte uitslag, maar als we beter en preciezer waren, hadden we nog een extra doelpunt kunnen maken.

Het was op voorhand kwestie van de situatie te managen, maar de spelers hebben zich al bij al goed beheerst. Er waren ook geen discutabele fases met de scheidsrechter. Lazare en Van Der Heyden, die af en toe een kort lontje hebben, pakken wel snel geel. Hen ga ik missen tegen Standard. Jammer, want het zijn basisspelers én Belgen, dus dat wordt puzzelen."

90+6'

Douchen

Klaar ermee! Geen doelpunten in de tweede helft, ondanks kansen van beide kanten. Union had de meeste, maar kreeg ze niet op doel. Club had de grootste, maar Lang lobte de bal naast de kooi van Moris. De kloof van 14 punten blijft.

90+6'

Vanaken over!

Op slag van rust nog een corner op het hoofd van Vanaken. Hij kan niet hoog genoeg springen, een eindje over.

90+4'
90+2'
90+1'

Bart Nieuwkoop wil geen punten meer afgeven vandaag en kegelt Buchanan langs achteren omver. Nog een minuutje.

90+1'

90'

+3

We gaan nog drie minuten spelen. De laatste minuten is het spel wat verzand, misschien kan het bordje van de vierde ref wat inspiratie bieden.

86'

Lazare onder fluitconcert naar de kant. Zie dat maar als eerbetoon aan zijn geweldige wedstrijd.

Peter Vandenbempt op Radio 1
83'
83'

Hendry met véél meer geluk dan kunde

Jack Hendry moet een vrij makkelijke bal van Lazare ontzetten, maar de druk van Boniface is precies toch te groot. Knokkend geraakt hij nog bij de bal, net. Voor hetzelfde geld is Union op weg naar doel.

82'
82'

Toveren, tackelen, Teddy Teuma trekt het allemaal. Buchanan is zijn slachtoffer, zijn verrassing over de gele kaart heeft nog wat werk nodig.

80'

Nilsson naast

Opnieuw de tandem Lapoussin-Nilsson. Opnieuw verslaat de Zweed zijn koptegenstander, maar opnieuw gaat de bal naast.

79'

De voorzet van Lapoussin valt op het hoofd van Nilsson, die naast het doel kopt.

78'

Burgess voortreffelijk aan twee kanten

Buchanan legt de bal vanop links voor en opnieuw kan Lang alleen kijken. Christian Burgess met een risicovolle maar perfect uitgevoerde tackle.

74'

Nog een kwartier voetbal wacht ons. Union heeft de meeste kansen, maar alleen dommeriken vergeten dat Club maar één kans nodig heeft.