Jupiler Pro League - speeldag 13 - 31/10/21 - 21:01
Teddy Teuma
0 - 2
Teddy Teuma
45'

Union blijft op een wolk door de Jupiler Pro League vliegen. Op bezoek bij AA Gent was het uiterst effectief, terwijl Gent de ene kans na de andere de nek omwrong. Het testte 4 keer de kwaliteit van het doelkader, waarvan 1 keer op strafschop. Union sluit de speeldag opnieuw af als leider. "We hebben een ploeg met een buitengewone mentaliteit, daardoor pakken we hier de 3 punten", zegt Union-coach Felice Mazzu.

AA Gent - Union in een notendop:

• Sleutelmoment: Kort voor de rust incasseert Gent een stevige tik wanneer de bal na hands van Okumu op de stip gaat voor Union. Teuma stuurt de thuisploeg met een 0-2-achterstand de kleedkamer in en Gent komt die klap niet meer te boven.

• Man van de match: Het kader van het Union-doel speelde een niet te onderschatten rol in deze wedstrijd. Voor de rust trof Tissoudali de paal, kopte Ngadeu op de lat en mikte Odjidja een penalty op de dwarsligger. In de slotfase belandde ook een schot van Castro-Montes nog op de lat. Wat wel binnen het doelkader viel, werd gered door doelman Anthony Moris.

• Opvallend: Union rijgt de verbluffende statistieken aaneen. 28 punten na 13 speeldagen, nooit eerder schoot een promovendus zo sterk uit de startblokken in de eerste klasse. Met 29 treffers is de competitieleider de meest trefzekere ploeg in 1A én met 5 clean sheets en 13 tegengoals heeft het ook de beste defensie

Bekijk de goals uit Gent - Union (0-2)

Driemaal doelhout voor Gent, 2 goals voor Union

Met AA Gent tegen Union kreeg de 13e speeldag een op papier bijzonder mooie afsluiter. Twee ploegen in vorm, twee ploegen ook die voor aanvallend voetbal kiezen. De verwachtingen werden ingevuld met een pittig wedstrijdbegin, waarin Gent de bezoekers meteen onder druk zette.

Toch was het Union dat al vroeg de score opende. Amper 6 minuten hadden Undav en Vanzeir nodig om nog maar eens hun goudwaarde voor Union te onderstrepen. Vanzeir gleed de gemeten voorzet van zijn spitsbroeder netjes in doel. Er werd gevlagd voor buitenspel, maar na bijna 2 minuten beraad keurde de VAR de treffer toch goed: 0-1.

Gent moest meteen achtervolgen en werd zelf achtervolgd door pech. Op het kwartier strandde een schot van Tissoudali op de paal en op het halfuur landde een kopbal van Ngadeu op de lat. Tussendoor had Moris de doorgebroken Tissoudali ook al van de gelijkmaker gehouden.

Na ongelukkig hands van Van der Heyden kreeg de thuisploeg de kans om met een penalty verdiend langszij te komen, maar de wedstrijd leek wel vervloekt voor Gent. Voor de derde keer gooide het doelhout roet in het eten, Odjidja mikte de strafschop tegen de lat.

Kort voor de rust kreeg ook Union een penalty na ook al ongelukkig hands van Okumu. Teuma deed wat Odjidja niet kon en verdubbelde de voorsprong van Union. Gent dook met een stevige kater de kleedkamer in.

Undav en Nieuwkoop zorgen voor 2 technische hoogstandjes op rij

Moris voorkomt Gentse comeback

De rust bracht weinig soelaas voor Gent. De klap was kennelijk hard aangekomen bij de thuisploeg, want die slaagde er in de tweede helft niet in om Union naar de keel te grijpen. Moris moest wel aan de bak op een volley van Kums.

Union vond het allemaal prima en loerde op de counter. Undav, Vanzeir en Nielsen drongen aan, maar een derde Union-goal kwam er niet. De bezoekers bleven wel in een zetel zitten en zagen hoe de frustraties bij Gent hand over hand toenamen. Ook de inbreng van Bezoes en Castro-Montes bracht weinig zoden aan de dijk.

Al was het wel diezelfde Castro-Montes die in de slotfase nog voor de beste Gentse kans zorgde. Moris kon zijn pegel nog net tegen de lat duwen. Jawel, voor de vierde keer was het doelhout spelbreker voor Gent. In de extra tijd moest Moris nog eens zijn kunnen tonen op een knappe vrije trap van Hjulsager, dichter bij een goal kwam de thuisploeg niet meer.

Onwaarschijnlijk! Gent treft 4 keer het kader

Odjidja tackelt Union-doelman onderuit

Vanhaezebrouck: "Undav zei dat het 5-0 had moeten zijn"

• Felice Mazzu (trainer Union): “We blijven goed bezig, ook al hebben we in de eerste helft wat geluk gehad. Gent was toen beter met meer balbezit en doelgevaar. Toch zijn we er toen in geslaagd om 2 keer te scoren. Na de rust hadden we de wedstrijd goed onder controle. Gent had wel balbezit en creëerde enkele kansen, maar we mogen niet vergeten wie wij zijn en waar we vandaan komen. Wij hebben niet het budget of de spelers van Gent, maar we hebben wel een ploeg met een buitengewone mentaliteit. Dat heeft ervoor gezorgd dat we hier vandaag de 3 punten pakken. Voetbal draait om de nul houden en scoren en dat hebben we gedaan. Er was natuurlijk wat geluk mee gemoeid, maar dat dwing je ook af.”

• Hein Vanhaezebrouck (trainer AA Gent): “Het was een hold-up aan de rust. Wij hadden 72 procent balbezit, het was alleen Gent dat voetbalde. Union brak één keer uit en scoorde, dat was de enige counter die ze hadden. Het tweede doelpunt kregen ze cadeau van ons. Het had 3-0 moeten staan, Undav zei me dat het 5-0 had moeten zijn vandaag. Sommige mensen zeggen zelfs nog dat Union verdiend gewonnen heeft, dat kan echt niet. Ook in de tweede helft heeft ook enkel hun doelman reddingen moeten doen met nog eens een bal op de lat en een vrije trap die hij er goed uit haalde. Bolat moest geen enkele bal pakken, dat zegt genoeg. Als je de paal en de lat treft, gaat het niet om gebrek aan efficiëntie maar om geluk. Je moet wat meeval hebben.”

Vanhaezebrouck: "Frustrerend? Helemaal niet: we spelen 1 van onze beste helften van het seizoen"

Vanzeir: "Hebben gescoord op de goeie momenten"

90+7'

Het sprookje van Union gaat onverminderd voort. Het boekt bij Gent zijn vierde overwinning op een rij en springt zo opnieuw naar de leiding. Vanzeir en Teuma zorgden voor 0-2-winst. Gent kende vooral veel pech, de thuisploeg trof maar liefst vier keer het doelhout.

90+4'

Moris staat pal!

Hjulsager pakt nog uit met een schitterende vrije trap, maar ook de redding van Moris is van grote klasse. De doelman is duidelijk niet van plan om nog een doelpunt te slikken.

90+1'

5 minuten extra

Gent krijgt nog 5 extra minuten, maar het geloof in een ommekeer lijkt weg.

90+1'

89'

Mboyo dropt de bal over de verdediging bijna tot bij Tissoudali, maar zijn pass is net niet goed genoeg. Union is op weg naar een vierde opeenvolgende zege én de leidersplaats in 1A.

84'

Castro-Montes op de lat!

Het mag vanavond echt niet zijn voor Gent. Castro-Montes pakt uit met een knap afstandsschot, maar Moris kan zijn pegel nog net tegen de lat duwen. Vierde keer doelhout voor de thuisploeg!

80'
78'

Daar is Union opnieuw met een snelle omschakeling. De bijzonder bedrijvige Vanzeir legt de bal goed terug op Mitoma en die tikt op zijn beurt goed door naar Nielsen. Zijn afgeblokte schot levert nog maar eens een hoekschop op voor de bezoekers.

75'

Zowel bij Gent als Union wordt er gewisseld. Castro-Montes neemt bij de thuisploeg de plaats in van Nurio. Bij Union vervangt Sorinola Undav. Scoren in een wedstrijd waarin ook zijn spitsbroeder Vanzeir scoort, zal dus ook vanavond niet lukken.

70'

Union zit in een zetel

Na een schitterende dribbelactie van Nieuwkoop kan Vanzeir zich doorzetten op links. De bal tussen de palen mikken lukt niet, een nieuwe hoekschop afdwingen wel. Union heeft de zaakjes prima onder controle.

70'
68'

Union mag het nog eens proberen op een vrije trap. Teuma gooit de bal de zestien in, maar daar kan De Sart wegkoppen. Het is allemaal tijdverlies voor Gent, dat achter de feiten blijft aanlopen.

64'

Undav dringt aan

Nieuw balverlies bij Gent leidt een nieuwe counter van Union in. Undav zet zich door op links, troeft Ngadeu af, maar krijgt de bal uiteindelijk niet voorbij Bolat. Die moet wel een hoekschop toestaan.