Ga naar de inhoud

Ontketende Vingegaard maakt Pogacar al een kopje kleiner in eerste bergrit, Hindley is gele tussenpaus

Tour de France: Rit 5
wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  24°Cdistance 162.7 km
location 13:24: Pau - 17:21: Laruns
trophy Jai Hindley
einde
startfinish
0306090120162.7

  Na de Col du Granon in 2022 nu de Col de Marie Blanque in 2023? Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) heeft deze Tour de France mogelijk al een beslissende richting uitgestuurd bij de eerste dag in de Pyreneeën. De Deen reed bergop meer dan een halve minuut weg van Tadej Pogacar (UAE), aan de finish in Laruns bedroeg de kloof 1'04". De Sloveen is de grote verliezer, ritwinnaar Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) kreeg na een lange vlucht ook nog de gele trui als toetje. Al zit Vingegaard na zijn machtsontplooiing virtueel op die troon. 

  De 5e rit van de Tour in een notendop:

  • Winnaar van de dag (1):  De Girowinnaar van vorig jaar en schaduwfavoriet in deze Tour Jai Hindley glipte mee in een grote groep tijdens de vlakke aanloop van de rit. In het zware tweede deel van de rit toonde de Australiër dat het wel goed zit met zijn vorm en liet hij zijn medevluchters achter. Met als beloning de ritzege én de gele trui. 

   

  • Winnaar van de dag (2): Jonas Vingegaard heeft het eerste klimexamen van deze Tour met grote onderscheiding gehaald. Op de steile Marie Blanque liet hij Tadej Pogacar ter plaatse en zo pakt de Deen zomaar een minuut terug op zijn grote concurrent. En dat in de eerste de beste bergrit.

   

  • Verliezer van de dag: Een ontspannen Pogacar leek in het Baskenland misschien nog wel de betere van Vingegaard, maar werd vandaag met de neus op de feiten gedrukt. Hij moet al vroeg in de Tour achtervolgen op de eindwinnaar van vorig jaar en staat plotsklaps een minuutje in het krijt.

   

  • Morgen: 2 cols van 1e categorie en met de Tourmalet ook nog eens eentje buiten categorie in de laatste 90 kilometer van de rit. De tweede Pyreneeënrit lijkt nog meer een speeltuin voor de klassementsmannen dan vandaag. Met een betere Pogacar als speelkameraad voor Vingegaard?

  Interessante groep rijdt weg na felle openingsfase

  En avant! Op dag 5 van deze Tour was het al tijd voor de eerste bergrit, die meteen een spektakelstuk opleverde om duimen en vingers bij af te likken.

   

  Na 2 snipperdagen was het van bij de start vandaag vol gas. Een spervuur aan aanvallen leidde tot een grote kopgroep met enkele opmerkelijke aanwezigen. 

   

  Met onder meer Wout van Aert aan boord was Team Jumbo - Visma goed vertegenwoordigd vooraan.

   

  Vrijbuiters als Giulio Ciccone, Gall Felix en Julian Alaphilippe zagen hun kans schoon voor een ritzege en hadden ook een ticketje bemachtigd voor de ontsnapping. 

   

  Maar de meest opvallende aanwezige was Jai Hindley. Ze vonden het bij UAE Team Emirates  wel welletjes dat de Girowinnaar van vorig jaar de gele trui zou overnemen van Adam Yates.

   

  Op de eerste col buiten categorie van deze Tour spatte de kopgroep een eerste keer uit elkaar. Gall was de sterkste op de Col de Soudet en mag de bolletjestrui aantrekken morgen. 

   

  Van Aert toonde zich erg bedrijvig vooraan en probeerde voortdurend de gang erin te houden met enkele aanvalspogingen. Was hij zelf op zoek naar de gele trui of de ritzege? 

  Spetterende finale met krasselende Pogacar en sterke Vingegaard

  Het bleef uiteindelijk bij de prijs voor de strijdlust als beloning voor Wout van Aert. Zijn avontuur met Alaphilippe was al snel voorbij op de steile slotklim Col de Marie Blanque. 

   

  Hindley toonde zich zoals verwacht de sterkste uit de kopgroep en leek op weg om meerdere minuten te pakken op zijn concurrenten voor het klassement. 

   

  Tot Jonas Vingegaard het signaal gaf aan Sepp Kuss om het gaspedaal eens stevig in te duwen. Enkel Tadej Pogacar kon mee, maar moest in tweede instantie toch passen toen Vingegaard zelf aan de boom schudde. 

   

  De Deense vogel mocht zijn vleugels uitslaan en pakte in geen tijd een minuut op Pogacar. Vingegaard rolde de ene na de andere vluchter op. 

   

  Al bleek Hindley toch nog voldoende over te hebben. Een halve minuut voor Vingegaard kwam de Australiër binnen in Laruns en zo slaat hij een dubbelslag. 

   

  Hindley begint morgen in het geel aan de tweede en laatste Pyreneeënrit met een voorsprong van 47 tellen op Vingegaard.

   

  Een geslagen Pogacar staat op zijn beurt al 57 tellen in het krijt op de Tourwinnaar van vorig jaar. Kan de Sloveen hier nog van herstellen? 

  Uitslag Rit 5
  naamresultaatploeg
  1
  Jai Hindley
  3:57:07
  BORA - hansgroheBOH
  2
  Giulio Ciccone
  +32
  Lidl - TrekLTK
  3
  Felix Gall
  +32
  AG2R - Citroën TeamACT
  4
  Emanuel Buchmann
  +32
  BORA - hansgroheBOH
  5
  Jonas Vingegaard
  +34
  Jumbo - VismaTJV
  6
  Mattias Skjelmose
  +1:38
  Lidl - TrekLTK
  7
  Daniel Martínez
  +1:38
  INEOS GrenadiersIGD
  8
  Tadej Pogacar
  +1:38
  UAE Team EmiratesUAD
  9
  David Gaudu
  +1:38
  Groupama - FDJGFC
  10
  Carlos Rodríguez
  +1:38
  INEOS GrenadiersIGD
  naamresultaatploeg
  1
  Jai Hindley
  22:15:12
  BORA - hansgroheBOH
  2
  Jonas Vingegaard
  +47
  Jumbo - VismaTJV
  3
  Giulio Ciccone
  +1:03
  Lidl - TrekLTK
  4
  Emanuel Buchmann
  +1:11
  BORA - hansgroheBOH
  5
  Adam Yates
  +1:34
  UAE Team EmiratesUAD
  6
  Tadej Pogacar
  +1:40
  UAE Team EmiratesUAD
  7
  Simon Yates
  +1:40
  Team Jayco - AlUlaJAY
  8
  Mattias Skjelmose
  +1:56
  Lidl - TrekLTK
  9
  Carlos Rodríguez
  +1:56
  INEOS GrenadiersIGD
  10
  David Gaudu
  +1:56
  Groupama - FDJGFC

  Fase per fase

  1. 17 uur 27. We kunnen toch wel spreken van een absolute ommekeer. . José De Cauwer.
  2. 17 uur 23. Een geslagen Bernal komt op meer dan 3 minuten binnen van Hindley. Weg klassement voor de ex-Tourwinnaar.  .
  3. 17 uur 22. Op een dikke minuut van Vingegaard komt het groepje der favorieten met Pogacar binnen. Een fameuze klap voor de Sloveen! .
  4. 17 uur 22. Vingegaard wordt 5e op een 30-tal seconden en pakt geen extra bonificaties. Ciccone is 2e, Gall 3e.  .
  5. 17 uur 21 match afgelopen
  6. Laatste km. Nog 1.000 meter voor Hindley, die de tussenpaus voor één dag kan worden. Morgen kan Vingegaard hem in de volgende bergrit al onttronen als gele trui.  . 17 uur 20.
  7. 17 uur 19. Vingegaard zoekt overnemers, maar vindt die niet.

   Vingegaard zoekt overnemers, maar vindt die niet

  8. 17 uur 18. Gaudu, Rodriguez, Skjelmose, Simon Yates... alle favorieten zitten bij elkaar in het groepje Pogacar.  Enkel de Deense vogel Vingegaard is gaan vliegen met ruim een minuut voorsprong.  .
  9. 17 uur 17. Een groep van een renner of 7 keert terug bij Pogacar, waaronder gele trui Yates. Kan hij de schade nog beperken voor zijn kopman?  .
  10. 17 uur 16. Hindley op weg naar de dubbelslag. De gele trui en de ritzege liggen binnen handbereik voor Hindley. Hij heeft nog 40 seconden voorsprong op Vingegaard met 4 kilometer voor de boeg.  .
  11. 17 uur 14. Ciccone lijkt zich even te laten verleiden tot een kopbeurt, maar wordt teruggefloten door de ploegleiding.  .
  12. 17 uur 14. Tevergeefs vraagt Vingegaard om een overname van zijn kompanen. Nee, je zal het zelf moeten doen, Jonas.  .
  13. 17 uur 13. Nog 7 kilometer. We zijn beneden en Hindley heeft nog 55 tellen voorsprong op Vingegaard, Ciccone, Gall en Buchmann. Kan de ontketende Vingegaard nog wat bonificaties mee graaien aan de streep in Laruns?  .
  14. 17 uur 11. Het verschil tussen Pogacar en Vingegaard blijft om en bij de minuut. De Deen kan een heel goede zaak doen vandaag.  .
  15. 17 uur 08. Hindley is duidelijk de betere daler en rijdt weg van Gall. . Renaat Schotte.
  16. 17 uur 07. Na de afdaling volgt nog een vlak stuk van 8 kilometer. Gall zal waarschijnlijk nog gegrepen worden door Vingegaard en zijn metgezellen, blijft Hindley wel buiten schot?  .
  17. 17 uur 06. Nog 15 kilometer. De situatie: Hindley + 30" Gall + 1' Vingegaard, Ciccone en Buchmann + 1'50" Pogacar .
  18. 17 uur 05. Hindley is bezig aan de afdaling, Gall volgt op 25 seconden. Krijgen we nog strijd om de ritzege?  Vingegaard is bij Ciccone en Buchmann gekomen in het begin van die afdaling.  .
  19. 17 uur 03. Pogacar op 36 seconden van Vingegaard. De Sloveen is niet meer vooruit te branden en verliest al een dikke halve minuut op Vingegaard. Ai ai ai!  .
  20. 17 uur 02. Ciccone en Buchmann zijn de enigen die nog net uit de greep van Vingegaard blijven. Nog 4 renners rijden in totaal voor de Deen uit: kan hij de rit nog winnen?  .