Tadej Pogacar graait 3e ritzege mee in deze Tour, maar 3e eindzege is toch weer stapje verder weg

  Tour de France: Rit 17
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  25°Cdistance 129.7 km
  location 13:22: Saint-Gaudens - 16:48: Peyragudes
  trophy Tadej Pogacar
  einde
  startfinish
  020406080100129.7

   Tadej Pogacar (UAE) heeft op Peyragudes de armen mogen spreiden, maar zijn gele concurrent Jonas Vingegaard deed desondanks een uitstekende zaak. De Deen eindigde in het wiel van Pogacar en verliest zo dus enkel 4 (bonificatie)seconden. Nog goed nieuws voor Jumbo-Visma: Wout van Aert verzekerde zich in deze etappe van eindwinst voor het groen.

   Rit 17 kort samengevat:

   • Winnaar van de dag (1): Wout van Aert heeft waar hij voor naar de Tour is gekomen: de groene trui. Opdracht volbracht met nog 4 ritten op de teller. Hij is de opvolger van Tom Boonen, die groen pakte in 2007.
    
   • Winnaar van de dag (2): Jonas Vingegaard kwam vandaag geen moment in de problemen. De Deen is weer een dag dichter bij Tour-winst.
    
   • Winnaar van de dag (3): UAE begon aan de rit met amper vier renners. Allemaal hebben ze het beste van zichzelf gegeven, met Brandon McNulty op kop.
    
   • Verliezers van de dag: De drie klassementsmannen van Ineos kregen vandaag, net als alle anderen, een draai om de oren van Pogacar en Vingegaard: Thomas finishte op meer dan 2 minuten, Yates zakt in het klassement van 6 naar 9 en voor Pidcock zit er geen top 10 meer in.

   Van Aert snelt naar groen, Bardet probeert

   De tweede van drie Pyreneeënritten was erg kort (130km), maar met vier zware beklimmingen wel krachtig.

    

   Wout van Aert zorgde voor een eerste hoogtepunt voor Jumbo-Visma door in La-Barthe-de-Neste zijn groene trui veilig te stellen. Hij werd tweede in de tussensprint achter Jasper Philipsen en kan in het puntenklassement onmogelijk nog bijgehaald worden.

    

   Romain Bardet, één van de verliezers van gisteren koos vandaag voor de aanval, maar het peloton gaf de Fransman nooit veel voorsprong.

   McNulty plaveit de weg, Pogacar maakt het af

   Zonder Rafal Majka, die de Tour geblesseerd verliet, was UAE verrassend sterk. Een herboren Mikkel Bjerg zorgde ervoor dat Van Aert moest passen op de voorlaatste klim, waarna Brandon McNulty overnam tot op de top.

   Daar probeerde Tadej Pogacar het een eerste keer om Jonas Vingegaard onder druk te zetten voor de afdaling, maar de Deen kleefde aan zijn wiel.

   Op de slotklim richting Peyragudes bleven nog drie renners over. McNulty nam de hele klim voor zijn rekening en werd voor zijn berewerk beloond met de Prijs voor de Strijdlust.


   En zijn kopman? Die raakte ook op de steilste stukken niet af van Vingegaard, maar won wel zijn derde etappe in de sprint. De Deen zag het graag gebeuren, hij leidt nog altijd met 2'18" met nog één bergrit op het menu.

   Rituitslag Stage 17Rituitslag Stage 17

     naamploegresultaat
   1Tadej PogacarUAD3:25:51
   2Jonas VingegaardTJV+0
   3Brandon McNultyUAD+32
   4Geraint ThomasIGD+2:07
   5Alexey LutsenkoAST+2:34
   6Romain BardetDSM+2:38
   7David GauduGFC+3:27
   8Aleksandr VlasovBOH+3:32
   9Louis MeintjesIWG+3:32
   10Nairo QuintanaARK+3:32