Ga naar de inhoud

Tadej Pogacar animeert Ronde van Vlaanderen, maar Mathieu van der Poel triomfeert na bloedstollende ontknoping

Ronde van Vlaanderen
wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  10°Cdistance 272.5 km
location 10:22: Antwerpen - 16:41: Oudenaarde
trophy Mathieu van der Poel
einde
startfinish
04080120160200240272.5

  Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) heeft voor de 2e keer de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Tadej Pogacar maakte bij zijn debuut indruk op alle hellingen, maar in een chaotische ontknoping behield Van der Poel zijn cool. Een ontgoochelde Pogacar eindigde zelfs niet op het podium. Dylan Teuns was de beste Belg op de 6e plaats.

  De 106e editie van de Ronde van Vlaanderen in een notendop:

  • Sleutelmoment: Mathieu van der Poel gaat op de laatste Paterberg tot het gaatje en kraakt niet. In de sprint beschikt hij over stalen zenuwen. Hij bewaart zijn koelbloedigheid en laat zich niet verschalken door de plottwist.

  • Winnaar van de dag: Pas twee weken geleden begon Mathieu van der Poel aan zijn wegcampagne. Na een 3e plaats op de Via Roma en winst in Dwars door Vlaanderen volgt nu al een orgelpunt voor de Nederlandse kanjer.

  • Verliezer van de dag (1): Zelden heeft een debutant meer indruk gemaakt in de Ronde van Vlaanderen, maar Tadej Pogacar blijft wel met lege handen achter. Hij heeft zichzelf genekt in het steekspel van de laatste kilometer.

  • Verliezer van de dag (2): Jumbo-Visma was onthoofd zonder Wout van Aert en kon de dominantie van de voorbije weken nooit bevestigen in deze Ronde. Tiesj Benoot holde te veel achter de feiten aan, Christophe Laporte werd na een duik in de gracht nog 9e.

  Pogacar vernielt de stenen op de Oude Kwaremont

  Of er naast een rondewinnaar ook een Rondewinnaar in Tadej Pogacar schuilt? Die vraag kreeg op de tweede passage van de Oude Kwaremont een overduidelijk antwoord. 

   

  Wervelwind Pogacar - nota bene gevallen in het begin van deze marathon - schudde een oerknal uit zijn dijen en degradeerde met Kasper Asgreen een interessant groepje dat het toverwoord "anticiperen" toegepast had na de Berendries. 

   

  Iedereen hapte naar adem, onder meer Matej Mohoric, Jasper Stuyven en Greg Van Avermaet wisten al hoe laat het was. 

  Enkel Van der Poel kan nog mee naar Oudenaarde

  De Paterberg maakte de afvallingskoers nog wat groter, maar de Koppenberg werd pas echt als zeef gebruikt. 

   

  Asgreen had zichzelf opgeblazen en stond er stil met materiaalpech, Pogacar danste met Mathieu van der Poel en joker Valentin Madouas naar Dylan van Baarle en ontdekking Fred Wright, die richting de bult van Melden waren weggeslopen. 

   

  Met z'n vijven bleven ze op 40 kilometer van de aankomst over: de rest was gewikt en te licht bevonden. 

   

  Nog voor flyers Van Baarle, Wright en Madouas naar de tekentafel waren gestapt, schudde Pogacar hen als een stofje van zijn schouder. 

   

  Enkel Van der Poel kon nog op de Sloveense bagagedrager springen.

  Een sprint die nog lang zal nazinderen bij Pogacar

  Op de Paterberg moest de Nederlander even corrigeren na een maaibeurt in de berm, maar dat deed hij voortreffelijk. Goed voor een mentale overwinning? 

   

  Het duet kreeg in de Minderbroedersstraat een climax, maar door het gepoker werd het een warrige ontknoping. 

   

  Pogacar zat te linkeballen in het wiel van Van der Poel, die op 200 meter van de aankomst aanzette toen Van Baarle en Madouas zowaar nog kwamen opdagen.

   

  Een gokkende Pogacar had zichzelf in nesten gewerkt en zat in de tang. Het zondagskind schreeuwde zijn frustratie uit, een koelbloedige Van der Poel zijn ongeloof: 2 weken na zijn rentree wint hij zijn 2e Ronde van Vlaanderen.

  En de rest?

  Dylan van Baarle werd uiteindelijk nog tweede voor revelatie Valentin Madouas. Tadej Pogacar vloekte en reed met een 4e plaats in zijn rugzak meteen naar de ploegbus.

   

  En de Belgen? Zonder Wout van Aert was er slechts een bijrol weggelegd voor onze landgenoten. Dylan Teuns redde nog een beetje de eer met de 6e plaats.

  Van Baarle: "Het ging ineens allemaal zo snel"

  • Dylan van Baarle (2e): "Het was een beetje verrassend dat we nog konden sprinten voor de zege, al weet je wel dat ze naar elkaar gaan kijken. Het ging ineens zo snel allemaal. Ik wou gewoon zo snel mogelijk sprinten en dan zien waar ik uitkwam."
   
  • Valentin Madouas (3e): "We zijn in de achtervolging altijd in de zege blijven geloven, maar in de sprint ontploften mijn benen. Ik had nog veel snelheid, maar kreeg ook krampen. Toch ben ik tevreden, want het is mijn eerste podium in een monument."
  Rituitslag Ronde van Vlaanderen
  naamresultaatploeg
  1
  Mathieu van der Poel
  6:18:30
  Alpecin - FenixAFC
  2
  Dylan van Baarle
  +0
  INEOS GrenadiersIGD
  3
  Valentin Madouas
  +0
  Groupama - FDJGFC
  4
  Tadej Pogacar
  +0
  UAE Team EmiratesUAD
  5
  Stefan Küng
  +2
  Groupama - FDJGFC
  6
  Dylan Teuns
  +2
  Bahrain VictoriousTBV
  7
  Fred Wright
  +11
  Bahrain VictoriousTBV
  8
  Mads Pedersen
  +48
  Trek - SegafredoTFS
  9
  Christophe Laporte
  +48
  Jumbo - VismaTJV
  10
  Alexander Kristoff
  +48
  Intermarché - Wanty - Gobert MatériauxIWG

  Fase per fase

  1. 16 uur 55. Bekijk de zinderende ontknoping:.

   Bekijk de zinderende ontknoping:

  2. 16 uur 43. Hoe verliep de sprint? Pogacar zat in de laatste kilometer te linkeballen in het wiel van Van der Poel. Op 200 meter van de finish werd het duo bijgebeend door Madouas en Van Baarle. Van der Poel lanceerde zijn sprint, Pogacar had geen krachtige aanzet en liet zich daarna in de tang zetten door Van Baarle en Madouas. Uit frustratie gooide hij zijn armen in de lucht, maar Pogacar heeft dit aan zichzelf te wijten.  .
  3. 16 uur 42. Van der Poel valt in de armen van zijn vriendin en ploegmaats. De Nederlander is dolblij. Chapeau voor hoe hij deze warrige sprint toch nog heeft afgemaakt.  .
  4. 16 uur 41. Ik had dit niet verwacht: Pogacar heeft dit zelf gezocht. . José De Cauwer.
  5. 16 uur 40. Van der Poel was mister cool. Pogacar heeft zich min of meer laten ringeloren door de terugkeer van Madouas en Van Baarle. Hij uit zijn frustraties en valt zelfs naast het podium. .
  6. 16 uur 40. Van der Poel wint! Van der Poel maakt het af.  .
  7. 16 uur 40. We gaan naar een sprint met z'n vieren. En dan zet Van der Poel aan. .
  8. 16 uur 39. Als een pistier lonkt Van der Poel naar de koelbloedige Sloveen. Nog 500 meter. Ze staan bijna stil. Van Baarle en Madouas komen. .
  9. 16 uur 39. Pogacar wil niet meer overnemen. Van der Poel zal het sprintje vanop de kop moeten aanvangen. .
  10. Laatste km. Daar is de vod. Ze zien de boog liggen. Wie kan zeggen wie hier zo meteen op de erelijst komt?  . 16 uur 38.
  11. 16 uur 38. De chrono zakt tot 20 seconden. Lang surplacen is dus ook niet aan de orde.  .
  12. 16 uur 37. Nog 2 kilometer. Pogacar geeft de fakkel bij zijn kopbeurten iets sneller door aan Van der Poel. .
  13. 16 uur 37. De laatste podiumplek ligt nog niet vast. Van Baarle en Madouas voelen Wright, Teuns en Küng dichterbij komen.  .
  14. 16 uur 36. Pogacar en Van der Poel gooien alle ballast overboord. Pogacar heeft met Luik en Lombardije al twee monumenten op zak, Van der Poel kan op gelijke hoogte komen met zijn tweede Ronde. .
  15. 16 uur 35. Op 4 kilometer van Oudenaarde verschijnen er druppels op de lens. Het duo lost elkaar nog vakkundig af.  Wanneer begint het pokerspel? .
  16. 16 uur 32. Nog 6 kilometer. Van der Poel en Pogacar dragen allebei nog een zonnebril. Zo is het moeilijk om hun blik te doorgronden. Pogacar heeft voor het mooiste moment van deze Ronde getekend, maar je kunt moeilijk zeggen dat Van der Poel op een diefje in deze positie is beland. Hij is de enige die capabel was om Pogi te volgen.  .
  17. 16 uur 29. De sprint? Het is heel moeilijk om die te voorspellen. Pogacar is echt wel explosief. Ik durf het niet te zeggen. . José De Cauwer.
  18. 16 uur 28. Onze man op de motor monstert het kopduo. Hij ziet hoe Van der Poel nog lucide oogt. Hoe hij dat hachelijke momentje in de berm van de Paterberg corrigeerde, moet hem moed gegeven hebben.  .
  19. Nog 10km voor dit duo. 16 uur 27.
  20. 16 uur 26. Nog 10 kilometer. Op papier is Van der Poel de snelste, maar het verleden leert dat dat geen garantie is. Denk vooral aan vorig jaar, maar ook aan de sprintsnelheid van Pogacar in een loodzware koers. Tokio en Luik: Pogacar is geenszins een strijkijzer.  .