Tadej Pogacar animeert Ronde van Vlaanderen, maar Mathieu van der Poel triomfeert na bloedstollende ontknoping

  Ronde van Vlaanderen
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  10°Cdistance 272.5 km
  location 10:22: Antwerpen - 16:41: Oudenaarde
  trophy Mathieu van der Poel
  einde
  startfinish
  04080120160200240272.5

   Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) heeft voor de 2e keer de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Tadej Pogacar maakte bij zijn debuut indruk op alle hellingen, maar in een chaotische ontknoping behield Van der Poel zijn cool. Een ontgoochelde Pogacar eindigde zelfs niet op het podium. Dylan Teuns was de beste Belg op de 6e plaats.

   De 106e editie van de Ronde van Vlaanderen in een notendop:

   • Sleutelmoment: Mathieu van der Poel gaat op de laatste Paterberg tot het gaatje en kraakt niet. In de sprint beschikt hij over stalen zenuwen. Hij bewaart zijn koelbloedigheid en laat zich niet verschalken door de plottwist.

   • Winnaar van de dag: Pas twee weken geleden begon Mathieu van der Poel aan zijn wegcampagne. Na een 3e plaats op de Via Roma en winst in Dwars door Vlaanderen volgt nu al een orgelpunt voor de Nederlandse kanjer.

   • Verliezer van de dag (1): Zelden heeft een debutant meer indruk gemaakt in de Ronde van Vlaanderen, maar Tadej Pogacar blijft wel met lege handen achter. Hij heeft zichzelf genekt in het steekspel van de laatste kilometer.

   • Verliezer van de dag (2): Jumbo-Visma was onthoofd zonder Wout van Aert en kon de dominantie van de voorbije weken nooit bevestigen in deze Ronde. Tiesj Benoot holde te veel achter de feiten aan, Christophe Laporte werd na een duik in de gracht nog 9e.

   Pogacar vernielt de stenen op de Oude Kwaremont

   Of er naast een rondewinnaar ook een Rondewinnaar in Tadej Pogacar schuilt? Die vraag kreeg op de tweede passage van de Oude Kwaremont een overduidelijk antwoord. 

    

   Wervelwind Pogacar - nota bene gevallen in het begin van deze marathon - schudde een oerknal uit zijn dijen en degradeerde met Kasper Asgreen een interessant groepje dat het toverwoord "anticiperen" toegepast had na de Berendries. 

    

   Iedereen hapte naar adem, onder meer Matej Mohoric, Jasper Stuyven en Greg Van Avermaet wisten al hoe laat het was. 

   Enkel Van der Poel kan nog mee naar Oudenaarde

   De Paterberg maakte de afvallingskoers nog wat groter, maar de Koppenberg werd pas echt als zeef gebruikt. 

    

   Asgreen had zichzelf opgeblazen en stond er stil met materiaalpech, Pogacar danste met Mathieu van der Poel en joker Valentin Madouas naar Dylan van Baarle en ontdekking Fred Wright, die richting de bult van Melden waren weggeslopen. 

    

   Met z'n vijven bleven ze op 40 kilometer van de aankomst over: de rest was gewikt en te licht bevonden. 

    

   Nog voor flyers Van Baarle, Wright en Madouas naar de tekentafel waren gestapt, schudde Pogacar hen als een stofje van zijn schouder. 

    

   Enkel Van der Poel kon nog op de Sloveense bagagedrager springen.

   Een sprint die nog lang zal nazinderen bij Pogacar

   Op de Paterberg moest de Nederlander even corrigeren na een maaibeurt in de berm, maar dat deed hij voortreffelijk. Goed voor een mentale overwinning? 

    

   Het duet kreeg in de Minderbroedersstraat een climax, maar door het gepoker werd het een warrige ontknoping. 

    

   Pogacar zat te linkeballen in het wiel van Van der Poel, die op 200 meter van de aankomst aanzette toen Van Baarle en Madouas zowaar nog kwamen opdagen.

    

   Een gokkende Pogacar had zichzelf in nesten gewerkt en zat in de tang. Het zondagskind schreeuwde zijn frustratie uit, een koelbloedige Van der Poel zijn ongeloof: 2 weken na zijn rentree wint hij zijn 2e Ronde van Vlaanderen.

   En de rest?

   Dylan van Baarle werd uiteindelijk nog tweede voor revelatie Valentin Madouas. Tadej Pogacar vloekte en reed met een 4e plaats in zijn rugzak meteen naar de ploegbus.

    

   En de Belgen? Zonder Wout van Aert was er slechts een bijrol weggelegd voor onze landgenoten. Dylan Teuns redde nog een beetje de eer met de 6e plaats.

   Van Baarle: "Het ging ineens allemaal zo snel"

   • Dylan van Baarle (2e): "Het was een beetje verrassend dat we nog konden sprinten voor de zege, al weet je wel dat ze naar elkaar gaan kijken. Het ging ineens zo snel allemaal. Ik wou gewoon zo snel mogelijk sprinten en dan zien waar ik uitkwam."
    
   • Valentin Madouas (3e): "We zijn in de achtervolging altijd in de zege blijven geloven, maar in de sprint ontploften mijn benen. Ik had nog veel snelheid, maar kreeg ook krampen. Toch ben ik tevreden, want het is mijn eerste podium in een monument."

   Rituitslag Ronde van VlaanderenRituitslag Ronde van Vlaanderen