De Ronde in 5 sleutelmomenten: van straffe nummertjes Pogacar tot de bloedstollende sprint

Mathieu van der Poel moest zich dubbel plooien om Tadej Pogacar bij te houden op de bergjes.

Wat. Een. Ronde. De 106e editie van "Vlaanderens Mooiste" loste alle verwachtingen in. Tadej Pogacar voerde straffe nummers op onderweg, maar uiteindelijk won Mathieu van der Poel na een bloedstollende sprint. Bekijk hieronder de 5 sleutelmomenten.

1. "Gevaarlijke" groep anticipeert op de Berendries

Op de uitloper van de Berendries sluipt een groep met Stybar, Pedersen, Bettiol, Vermeersch en Turner weg. Ze rijden snel naar het duo Van Hooydonck - Koch, twee mannen die net daarvoor waren weggeglipt. 

 

Bijna alle sterke ploegen zijn aanwezig voorin en dus valt het stil in het peloton. De groep pakt snel veel seconden. "Een gevaarlijke situatie. In dit groepje moet je aanwezig zijn", zegt José De Cauwer. 

 

Het startschot van de finale.

2. Indrukwekkende Pogacar op de Oude Kwaremont

En of hij een kanshebber is voor de Ronde. Tadej Pogacar pakt op de Oude Kwaremont uit met een straf nummer en rijdt in een mum van tijd het gat op de groep met Bettiol, Stybar en Turner dicht. Hij raapt in 1 ruk ook de vroege vluchters op. 

 

Onder meer Van der Poel, Küng, Pidcock en Tratnik kunnen hun karretje aanhaken bij de Sloveen. In de afdaling van de Paterberg glipt een duo weg: Van Baarle en Wright. Zij anticiperen met de Koppenberg in het verschiet.  

3. Pogacar ook primus op de Koppenberg met nieuwe demonstratie

Tadej Pogacar rolt nog eens met de spierballen op de Koppenberg. Alleen Mathieu van der Poel en Valentin Madouas kunnen mee met de versnelling. Op de Taaienberg rijden ze naar koplopers Wright en Van Baarle. 

 

Ondertussen mag Kasper Asgreen een streep trekken door zijn ambities. De Deen, die eerder al een mindere indruk gaf, moet uit zijn klikpedaal.

4. Pogacar en Van der Poel blijven als enige over na Oude Kwaremont

En toen waren ze nog met z'n tweeën. Na de laatste passage op de Oude Kwaremont blijven alleen Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel nog over. De Nederlander moet heel diep gaan om het wiel van de Sloveen te kunnen volgen, maar slaagt daar wel in. Samen trekken ze naar Oudenaarde voor een tenorensprint.

5. Van der Poel triomfeert, achtervolgers zorgen nog bijna voor stunt

Pogacar en Van der Poel kijken iets te lang in elkaars ogen en zien Madouas en Van Baarle op enkele honderden meters van de streep nog aansluiten. Van der Poel lanceert zijn sprint, Pogacar laat zich in de tang zetten door Van Baarle en Madouas.


Van der Poel triomfeert voor de tweede keer in de Ronde van Vlaanderen.