19-jarige neoprof Magnus Sheffield rondt Ineos-dominantie af in de Brabantse Pijl

  Brabantse Pijl
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 204.8 km
  location 12:37: Leuven - 17:30: Overijse
  trophy Magnus Sheffield
  einde
  startfinish
  0306090120150180204.8

   Ineos Grenadiers heeft er nog een goudhaantje bij: Magnus Sheffield heeft de Brabantse Pijl gewonnen na een bijzonder boeiende en slopende finale. De 19-jarige Amerikaan reed weg uit een elitegroepje met enkele ploegmaats. Tim Wellens finishte als 3e, maar werd gedeklasseerd omdat hij onder meer Remco Evenepoel (6e) hinderde.

   De Brabantse Pijl in een notendop

   • Sleutelmoment: Ineos controleert alle aanvallen in de kopgroep. Op 6 kilometer van de finish maakt Magnus Sheffield gewoon tempo in de groep, wanneer er plots een gaatje valt. Tim Wellens wil het niet dichtrijden. Pas na een paar pedaalslagen heeft Sheffield door dat hij een kloofje heeft. Ineos legt achter hem alles lam, de vogel is gaan vliegen.

   • Winnaar van de dag: Een weekje voor zijn 20e verjaardag vestigt Magnus Sheffield definitief zijn naam. Op de laatste beklimming van de Moskesstraat was de Amerikaan al de sterkste vooraan, dus de zege heeft hij zeker niet gestolen. Eerder op het jaar boekte Sheffield in de Ruta del Sol al zijn eerste profzege.
    
   • Verliezers van de dag: De Belgen waren met 4 in de kopgroep van 10 goed vertegenwoordigd: Dylan Teuns waaide door een lekke band terug, Victor Campenaerts moest passen op de klimmetjes, Remco Evenepoel vond niet de juiste wapens om het verschil te maken en Tim Wellens pokerde maar verloor.
    
   • Opmerkelijk moment: Bij het ingaan van de laatste ronde zorgde de auto van Quick Step-Alpha Vinyl voor een kettingreactie in het peloton, waarbij heel wat renners tegen de grond gingen. Ironisch genoeg was het grootste slachtoffer wereldkampioen Julian Alaphilippe.

   Opvallende Evenepoel, onopvallende Wellens en vallende Alaphilippe

   Het parcours van de Brabantse Pijl, met de start in Leuven en de beklimming van onder meer de Moskesstraat, deden de wielerfans mijmeren naar het WK van vorig jaar.

    

   Julian Alaphilippe stond ook met goeie herinneringen aan de start, niet alleen vanwege zijn wereldtitel maar ook zijn zege in Overijse 2 jaar geleden. Die goeie herinneringen verdwenen snel, toen de Fransman eerst de slag miste en vervolgens in de laatste ronde nota bene door de auto van zijn eigen ploeg onderuit ging.

    

   Toen was al duidelijk dat de winnaar voorin zat. Met Remco Evenepoel had Quick Step-Alpha Vinyl zijn andere kopman in de kopgroep. Zoals gewoonlijk reed die een opmerkelijke koers: ongebreideld aanvallen, wild gesticuleren, een por geven aan een collega, lossen op de klimmetjes, imponerend terugkeren,... We kregen het hele pakket.

    

   Dan liet Tim Wellens zich een stuk minder opmerken. In zijn favoriete regenweer gleed hij bijna geruisloos tot in de finale. Maar net wanneer hij zijn onzichtbaarheidsmantel had moeten afwerpen, bleef Wellens te lang aarzelen.

    

   Zo kon Magnus Sheffield bijna onbedreigd wegrijden. Titelverdediger Tom Pidcock en revelatie Ben Turner keken de anderen het licht uit de ogen. Vooraan verzwakte Sheffield geen seconde.

    

   In de sprint om de tweede plaats maakte Wellens nog een wandeling die hem uiteindelijk een podiumplek zou kosten. De jury zette hem terug naar de 9e plek. Zo kregen we 2 Fransen die Sheffield mochten flankeren. Net als zondag in de Amstel eindigde Benoît Cosnefroy weer op de weinig benijdenswaardige 2e plaats, al verloor hij er opnieuw zijn glimlach niet bij.

   Dylan Teuns: "Weer een rotdag"

   • Benoît Cosnefroy (2e): "Ik ben tevreden dat ik er weer stond, maar ik grijp er toch weer naast. Het is niet simpel om het af te werken als je in een groep zit met 3 renners van Ineos. Ik ben weer geklopt door een sterke renner. Ze worden alsmaar jonger. In de sprint was het nog best gevaarlijk door dat manoeuvre van Wellens, maar ik geraakte er nog voorbij, dus voor mij was er geen probleem."
    
   • Dylan Teuns (8e, ,viel vooraan weg met lekke band): "Ja, je mag wel zeggen dat het weer een rotdag was. Hoe kan het, hé? Het wil maar niet zijn. Ik denk dat ik heel goed was, maar dit is weer een troostplaats. Ik haal geen podium en daar streef ik toch naar. Ik heb mijn kaarten niet kunnen uitspelen. Vandaag besliste het lot dat het niet mocht zijn."

   Rituitslag Brabantse PijlRituitslag Brabantse Pijl

     naamploegresultaat
   1Magnus SheffieldIGD4:53:21
   2Benoît CosnefroyACT+37
   3Warren BarguilARK+37
   4Ben TurnerIGD+40
   5Tom PidcockIGD+41
   6Remco EvenepoelQST+41
   7Michael MatthewsBEX+41
   8Dylan TeunsTBV+41
   9Tim WellensLTS+41
   10Xandro MeurisseAFC+51

   Reacties na de Brabantse Pijl:

   Fase per fase

   1. 17 uur 30. Uitslag. 1. Magnus Sheffield 2. Benoît Cosnefroy 3. Tim Wellens .
   2. 17 uur 29. In de sprint om de tweede plaats gaat Cosnefroy nog even op wandel met Evenepoel, die uiteraard misbaar maakt. De Fransman wordt net als afgelopen zondag tweede. .
   3. 17 uur 29 match afgelopen
   4. 17 uur 28. Meurisse, Teuns en Matthews komen bijna aansluiten bij de groep met Evenepoel. .
   5. 17 uur 28. Voor een 19-jarige is het toch een forse kerel. José De Cauwer.
   6. Laatste km. Met het schuim over zijn wangen gespreid begint Sheffield aan de laatste kilometer. Het is binnen! . 17 uur 27.
   7. 17 uur 27. Sheffield heeft nog altijd veel vaart, terwijl hij de S-Bocht, de laatste beklimming, voor zijn rekening neemt. Dit moet toch binnen zijn? .
   8. 17 uur 26. Het is gedaan, José. Of het moet een enorme poef zijn van achteruit. Karl Vannieuwkerke.
   9. 17 uur 26. Het valt volledig stil in de groep met Evenepoel. Wint hier vandaag een Amerikaanse tiener? Dat zou een enorme verrassing zijn. .
   10. 17 uur 26. Sheffield wordt kleiner en kleiner! José De Cauwer.
   11. 17 uur 25. Opnieuw is het Turner die zijn lasso bovenhaalt om de Fransman weer in te rekenen. .
   12. 17 uur 25. Evenepoel probeert het in één snok te dichten. Turner laat dat niet gebeuren. Cosnefroy dan maar? .
   13. 17 uur 25. Sheffield muist er van onderuit in de slotfase.

    Sheffield muist er van onderuit in de slotfase

   14. 17 uur 24. Sheffield rijdt weg, zonder het zelf te beseffen. Wellens wil de anderen de kolen uit het vuur laten halen. Het is dan maar aan Barguil. Maar heeft die nog veel over? .
   15. 17 uur 24. Sheffield kan op een Wednesday winnen. Karl Vannieuwkerke.
   16. 17 uur 23. Wellens probeert op kousenvoeten weg te rijden. Maar met 3 renners van Ineos in de kopgroep is het geen sinecure om als niet-Ineos-renner te ontsnappen. .
   17. 17 uur 21. Evenepoel heeft een nieuwe methode gevonden om aan te vallen: in de afdaling. Veel speelruimte krijgt hij niet. .
   18. Tijdsverschil. Het groepje met Teuns is genaderd tot op 30 seconden. Een ultieme terugkeer lijkt wel uitgesloten. Nog 6 kilometer. . 17 uur 20.
   19. 17 uur 18. Op de Holstheide zal het ook niet gebeuren. Zo blijft er enkel nog de S-Bocht over. Op papier lijkt Pidcock de snelste, al is Cosnefroy zeker ook niet traag. .
   20. Val. In de achtervolging zet Teuns zijn kompanen onder druk. Het zorgt er onder meer voor dat Kron onderuit gaat in een bocht. . 17 uur 17.