vr 4 november 2022 23:27
  1. 20' - Geel - Daniel Muñoz
  1. 84' - Verv. Stelios Andreou door Ryota Morioka
Jupiler Pro League - speeldag 16 - 04/11/22 - 20:46

Genk blijft doorstomen op zijn elan. Vrijwel op spaarstand hield het de drie punten thuis tegen een onmondig Charleroi. Daar moet Wouter Vrancken vooral zijn spits Onuachu voor bedanken, die de overwinning met 4 doelpunten consolideerde. Genk blijft zo op weg naar zijn clubrecord.

Genk - Charleroi in een notendop

Sleutelmoment: Er lijkt nog wat spanning te komen in de wedstrijd wanneer Daan Heymans in de 66ste minuut de aansluitingstreffer maakt. Niets is minder waar, want aan de overkant schakelt Genk moeiteloos een versnelling hoger, en duwt Onuachu zijn derde van de avond tegen de netten.

Man van de match: Is het godsschennis om bij een vierklapper de
man van de match niét te geven aan Onuachu? Ja. Paul Onuachu kreeg 5 kansen en maakte vier doelpunten tegen een matig verdedigend Charleroi.

Opvallend: Paul Onuachu gaf de andere spitsen in de JPL negen wedstrijden voorsprong voor hij zelf begon te scoren. Dankzij zijn doelpunten vanavond springt hij ruimschoots naar de kop van het klassement, met twaalf doelpunten op zijn naam.

Vroege goal bevrijdt Genk

De laatste thuiswedstrijd van Genk brak al na acht minuten open. Munoz zag ruimte in de zestien, en ging dankbaar over het uitnodigende uitgestrekte been van Wasinski. Licht contact, gaf de Carolo zelf toe, maar héél overtuigend was de penalty niet. Onuachu liet het niet aan zijn hart komen en trapte door het midden zijn eerste van de avond binnen.

Charleroi was gestart met dezelfde ‘parkeer de bus’-tactiek als tegen Antwerp maar moest dus na 10 minuten aanpassen. Hun grootste kans van de eerste helft kwam nog voor Wasinski, die dankzij een uitstekende pass van Benbouali op Vandevoordt leek af te kunnen gaan. In extremis dook Heynen nog op met een voetje, en voorkwam het schot.

Aan de overkant kreeg Genk een minuut later een vrije trap. Trésor gooide perfect in de “gang der onzekerheid”, waar het hoofd van – u raadt het al – Paul Onuachu wachtte om binnen te werken. 2-0 aan de rust.

Onuachu o'clock

Na de rust leek de wedstrijd lange tijd al gespeeld. Charleroi probeerde wel, maar leek niet in staat de competitieleider te doen bloeden.

In de 66ste minuut leek daar even verandering in te komen. Zorgane vond de ingevallen Daan Heymans aan de tweede paal, die de aansluitingstreffer maakte.

Spanning troef? Welnee, aan de overkant was het enkele minuten later opnieuw prijs. Trésor gooide een vrije trap voor goal, Onuachu stond klaar.

Match gespeeld, al moest de Genkse spits nog zijn vierde maken. Op een goede dieptepass liet hij de Charleroi-verdedigers nog terugkomen, maar enkele minuten later kon hij toch afmaken. Na voorzet van Carstensen op rechts stond de vierde op het bord.

Genk staat zo virtueel tien punten voor op Antwerp, dat morgen nog wel Anderlecht ontvangt. Charleroi vindt zich met 19 punten in de buik van het klassement, maar toch nog te dicht bij de gevarenzone om goed te zijn.

Paul Onuachu: "We maakten de vierde voor bier aan halve prijs"

Paul Onuachu (Racing Genk): "Ik ben heel blij met hoe we de wedstrijd starten, heel intens, en dat betaalt zich dan terug. We hadden ons huiswerk gedaan, we wisten waar we moesten staan en waar iedereen was. Het was een goede wedstrijd van heel de ploeg. Alleen Racing Genk kan Racing Genk afstoppen, het zit allemaal in onze mentaliteit."

"Charleroi kwam terug, ja dat is voetbal, maar we bleven spelen na de 2-1 en scoren dan snel de 3-1. Tresor is een goede speler, echte kwaliteit. Ik hoef nog maar te wijzen, hij weet waar hij hem moet leggen. Bij 3-1 riepen de fans dat ze bier aan halve prijs wilden, daarom hebben we de vierde gemaakt."

Mike Trésor (Racing Genk): "Het was geen makkelijke wedstrijd, tegen een laag blok. Als team presteren we week na week op hetzelfde niveau, ook de invallers."

(Over vijfde assist op Onuachu) "Hij is natuurlijk supergroot, toch? Daar moet je je voordeel uit halen. Dan is het kwestie van de bal gevaarlijk genoeg te geven, en hij kwam perfect aan."

Joris Kayembe (Charleroi): "We hebben geprobeerd, we hebben mooie dingen laten zien, maar het was moeilijk. Zeker als je dan twee doelpunten tegen krijgt op stilstaande fases. We hebben te veel respect getoond aan Genk."

Defays: "Weinig positieven uit deze wedstrijd"

Wouter Vrancken (Racing Genk): "Het was niet makkelijk vandaag, met een goede tegenstander die door het vroege doelpunt snel moesten uit hun blok komen. Er lopen sowieso dingen fout bij het tegendoelpunt, daarnaast stond ons blok niet top vandaag, dat was de grootste reden dat het moeilijk was. Voetballend wisten we dat we tegen een stug Charleroi de circulatie hoog moesten houden. We hadden misschien iets meer infiltraties of runs moeten maken, maar al bij al goede wedstrijd."

Frank Defays (Charleroi): "Na het begin van de match werd het ingewikkeld, we waren niet sterk genoeg in de duels, waardoor ze de wedstrijd vast konden pakken. Over de penalty ga ik mij niet uitspreken. Er zijn voor ons weinig positieven uit deze match te halen. Bij de 2-1 lijkt Genk even niet mee te zijn, kunnen we misschien beginnen hopen, maar dan komt die derde en wordt het heel moeilijk."

23:37
90+8'

Onuachu centraal

De ploegen nemen afscheid van het veld. Na een betwistbare penalty en mooie vrije trap in de eerste helft, bracht Onuachu zijn ploeg op 2-0 voor de rust. Nadien controleerde de thuisploeg. Charleroi maakte nog de aansluitingstreffer via Heymans, maar Onuachu drukte bijna meteen de hoop van de bezoekers de kop in. Net voor affluiten was het opnieuw de Nigeriaan die zijn vierde van de avond maakte.

90+4'

Vierklapper Onuachu

Open monden op de bank van Genk. Onuachu krijgt een fladderbal van Carstensen op zijn hoofd maar krijgt toch nog veel snelheid in zijn kopbal. Heel goed zien Bager en Koffi er wel niet uit in die actie.

90+1'

Het lukt ook gewoon niet, zo laat op de match. Morioka, normaal een fijnbesnaarde speler, tikt de bal best wat te hard, anders had Heymans een mooie kans gehad.

90+1'

88'

Charleroi met stuiptrekkingen

De bezoekers proberen het zeker. Gholizadeh geraakt niet voorbij zijn man, na wat geharrewar landt de bal nog bij Kayembe, die droomt van een mooie lange trap. De droom barst uiteen, zijn schot hobbelt rustig naast.

85'

We stevenen af op een makkelijke Limburgse overwinning. Gezapig en rustig zijn de kernwoorden nu, Genk heeft het onder controle. Maar dat zeiden we daarnet ook.

83'

Bijna een vierde Genks doelpunt deze avond. Németh maakt een mooie loopbeweging, ziet Trésor. Het schot van de invaller wordt maar net gestopt door Hervé Koffi.

79'

Einde wedstrijd voor Heynen. Hij wilde het nog proberen, maar na twee minuten rondlopen doet zijn enkel te veel pijn. Németh komt in zijn plaats.

78'

Werk voor Vandevoordt

Het is de eerste échte save van Vandevoordt. Anthony Descotte legt van in de zestien aan, maar schiet recht op de Genkse keeper.

74'

Onderbreking

Heynen is erbij gaan zitten, nadat zijn enkel pijnlijk dubbel plooit. Dat zou een groot verlies zijn voor de Genkies

72'

Vergeet de zorgen maar!

Ach ach, Genk zet gewoon de puntjes op de i. Brian Heynen zet een hele mooie actie op en mist maar nét de bal. Onuachu is wel goed gevolgd en tikt, dankzij slecht verdedigen, zijn derde van de avond binnen.

70'

De bezoekers hebben vertrouwen getankt en Racing Genk moet dringend wakker worden. Gholizadeh krijgt in eerste instantie zijn steekpassje niet voorbij de Genkse verdediging, en legt dan aan. Niet succesvol, maar de Genkse fans moeten zich even laten horen.

67'

Heymans met de aansluitingstreffer

Eigenlijk controleert Genk de wedstrijd, maar verliest nu toch de clean sheet. Invaller Daan Heymans duikt goed op aan de tweede paal en kopt zo de voorzet van Zorgane binnen. Toch nog spanning!

64'

Genk moet niet uit derde versnelling komen om gevaar te creëren voor de kooi van Koffi, corner na een goede ingreep van Ilaimaharitra.

60'

Wasinski deze keer op de bal

Paintsil scheurt de zestien in, Wasinski kan hem maar net bijhouden en tackelt de bal in hoekschop. Goed werk van de verdediger.