Seraing stroopt grote broer Standard in Luikse derby

  1. 36' - Geel - Noe Dussenne
  2. 26' - Verv. Aron Dønnum door Gojko Cimirot
  3. 15' - Geel - Antoine Bernier
  4. 9' - Doelpunt - Moustapha Mbow (0 - 1)
  1. 90+3' - Verv. Mansoni Sambu door Sergio Conceicao
  2. 86' - Verv. Antoine Bernier door Vagner
  3. 86' - Verv. Philip Zinckernagel door Steven Alzate
  4. 84' - Geel - Abdoulaye Sylla
  5. 80' - Geel - Mansoni Sambu
  6. 74' - Verv. Noe Dussenne door Denis Dragus
  7. 74' - Verv. Selim Amallah door Noah Ohio
  8. 74' - Verv. Morgan Poaty door Stève Mvoué
  9. 73' - Verv. Mathieu Cachbach door Leroy Abanda
  10. 70' - Geel - Sambou Sissoko
  11. 54' - Doelpunt - Morgan Poaty (0 - 2)
  9'goalMoustapha Mbow0 - 1
  54'goalMorgan Poaty0 - 2

  Seraing heeft net als vorig seizoen de scalp van Standard gepakt op Sclessin. De staartploeg kon voor het eerst dit seizoen de nul houden en scoorde zelf twee keer. Zo kwam er een einde aan de winnende reeks van Standard en sprint Seraing (voorlopig) weg uit de degradatiezone.

  Standard - Seraing in een notendop

  Sleutelmoment: Standard lijkt, na een bloedeloze eerste helft, beter te beginnen na de koffie, onder andere dankzij invaller Davida. Morgan Poaty maakte korte metten met die hoop met zijn 0-2. Daarna was de al bijzonder slappe veer van Standard volledig gebroken.

   

  Man van de match: Seraing speelde als blok zeer sterk maar had op de rechterflank een onverzettelijke Mansoni mee naar Sclessin. Niet te passeren en schijnbaar onvermoeibaar, en met iets meer geluk had hij ook een doelpunt op zijn naam staan. Zijn schot in de eerste helft raakte de foute kant van de paal. In schril contrast met de draak van een wedstrijd die zijn rechtstreekse tegenstander Jacob Barrett Laursen op de mat legde vandaag.

   

  Opvallend: Het balbezit aan de rust. 76 procent daarvan was voor Standard, 24 voor Seraing. Qua doelkansen liep het wel gelijk op, nog maar eens bewijzend hoe moeilijk Standard het heeft om zelf het spel te maken. 

  Seraing wint verdiend tegen ongevaarlijk Standard

  Een interlandbreak is vaak goed om reeksen te breken en dat werd in Luik opnieuw bewezen. Standard, dat twee weken geleden met veel bombarie de landskampioen klopte, slaagde er niet in om die lijn door te trekken. 

   

  Ondanks negen minuten balbezit en lichte dreiging, was het Standard dat op achtervolgen was aangewezen. Melegoni kon na een corner niet verder wegwerken dan Moustapha Mbow. Zijn schot met binnenkant voet baande zich via de deklat voorbij Bodart.

   

  Standard miste buskruit, zelfs Zinckernagel kreeg daar geen verandering in. In de eerste helft kon alleen nieuwkomer Perica op doel trappen, Cimirot schoot de beste kans voorlangs. De verdediging van Standard bleef nog cadeautjes uitdelen, waardoor Mansoni de 0-2 aan de voet had. De paal besloot anders.

   

  Na rust grotendeels hetzelfde spelbeeld: Standard had de bal maar kreeg geen snelheid in de acties. Opnieuw negen minuten na de start kon Poaty oprukken en knalde hij een heerlijk droog schot in de linkerbovenhoek. 

   

  Standard probeerde, maar kreeg nooit écht voet aan grond. Perica kon opnieuw zonder gevaar aanleggen, Zinckernagel en Davida hadden individueel wat moois in huis, zonder Dietsch daar echt mee te bedreigen.  De mooiste acties kwamen nog van Mouandilmadji, die met een mooie dribbel een tegenaanval op gang kon brengen en van ver de vuisten van Bodart testte. 

   

  Standard blijft even ter plaatste trappelen na de 12 op 12. Seraing, de gedoodverfde degradatiekandidaat, sluipt weg van de degradatieplaatsen.

  Deila: "Vreemd dat we op vrijdag moeten spelen met zoveel internationals in de ploeg"

  José Jeunechamps (Seraing): "We geloofden erin. We wisten dat we een sterk Standard en een vol stadion gingen tegenkomen maar zijn daardoor gegroeid. We waren absoluut niet in crisis en waren 200% geboost. Eindelijk scoren we dan ook vanop een stilstaande fase en we konden daarna al sneller op 2-0 gekomen zijn. We hebben er een bijna foutloze wedstrijd opzitten, al had Standard wel wat kansen. Tot nu toe hadden we heel veel doelpunten weggegeven, tot mijn frustratie. Dat hebben we vandaag beter gedaan."

   

  Ronny Deila (Standard): "In beide helften beginnen we goed maar geven we te gemakkelijk twee doelpunten weg. Seraing speelde goed diep en op de counter vandaag, maar wij moeten meer mensen in de penaltybox krijgen en meer in balans zijn wanneer we aanvallen. We wilden te veel, gingen dan te breed spelen en verloren elkaar. Dat we spelers laat terugkrijgen van interlands is de realiteit, geen excuus. Spelers die dinsdag nog gespeeld hebben, gereisd hebben, maken het moeilijk, maar dat is iets waar we om moeten kunnen gaan. Wel vreemd dat we met zo veel internationals in de ploeg op vrijdag moeten spelen."

   

  Sami Lahssaini (Seraing): "We wisten dat het een moeilijke match ging worden maar dankzij onze strijdlust hebben we Standard kunnen opvangen. We hebben gedaan wat we wilden en moesten doen. Deze uitslag is logisch dan."

   

  Gilles Dewaele (Standard): "Seraing is een hele andere ploeg dan Club Brugge: het kruipt achteruit en loert op de counter. Ze waren ook gevaarlijk op die fases, op die counters. Op het tweede doelpunt verdedigen wij dan ook niet goed, daardoor was de wedstrijd dood en was het gepasseerd voor ons. Zowel vooraan als achteraan waren we niet scherp vandaag."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 94. Einde. Boterberg maakt een einde aan de Luikse derby. Seraing gaat naar huis met een verdiende overwinning. Seraing maakte telkens aan het begin van de helft een doelpunt, één keer via Mbow, één keer via Poaty. Standard toonde zich onmondig en zonder tanden. De Rouches van tegen Club Brugge waren vanavond al gaan slapen. .
  3. tweede helft, minuut 93. Vervanging bij RFC Seraing, Sergio Conceicao erin, Mansoni Sambu eruit
  4. tweede helft, minuut 91. Twee vrije trappen. Zelfs op stilliggende ballen kan Standard niets meer. Bij de eerste is een simpele pass net te kort, maar met geluk maakt Seraing een fout. De trap van Raskin is daarna zonder overtuiging. .
  5. tweede helft, minuut 86. Davida krult naast. Bijna is daar toch de aansluitingstreffer, zeggen we met enige zin voor overdrijving. Davida probeert het op z'n Zinckernagels met een schot richting verste paal. De bal gaat naast, maar heel veel venijn zat er ook niet in. .
  6. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij RFC Seraing, Vagner erin, Antoine Bernier eruit
  7. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Standard, Steven Alzate erin, Philip Zinckernagel eruit
  8. Gele kaart voor Abdoulaye Sylla van RFC Seraing tijdens tweede helft, minuut 84
  9. tweede helft, minuut 83. Standard heeft wel de bal, maar niet in de zestien. Daar geraken ze gewoon niet. Stef Wijnants op Radio 1.
  10. Gele kaart voor Mansoni Sambu van RFC Seraing tijdens tweede helft, minuut 80
  11. tweede helft, minuut 78. Krampen Zinckernagel. Het is zwaar om alleen de aanvalslinie van een Luikse ploeg te dragen. De benen van Zinckernagel hebben het geweten en beginnen te krampen. .
  12. tweede helft, minuut 74. Bernier krijgt veel te veel ruimte op de rechterkant en mag vrij voorzetten. Standard heeft geluk dat Mouandilmadji zijn voorhoofd niet goed tegen de bal krijgt. Bokadi en Barrett doen bij lange na niet genoeg. .
  13. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij Standard, Denis Dragus erin, Noe Dussenne eruit
  14. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij Standard, Noah Ohio erin, Selim Amallah eruit
  15. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij RFC Seraing, Stève Mvoué erin, Morgan Poaty eruit
  16. tweede helft, minuut 73. Vervanging bij RFC Seraing, Leroy Abanda erin, Mathieu Cachbach eruit
  17. Gele kaart voor Sambou Sissoko van RFC Seraing tijdens tweede helft, minuut 70
  18. tweede helft, minuut 68. Tweede doelkans Standard. Davida probeert alleszins. Hij zet twee spelers in de wind en levert dan in bij Perica. Die is vandaag niet half zo goed als zijn ploegmaat en besluit op Dietsch, die eigenlijk weinig moet doen. .
  19. tweede helft, minuut 66. Rommel. Het regent slechte passes bij Standard, dat het zelfvertrouwen met elke minuut ziet wegebben. Selim Amallah, normaal gezien een begenadigd voetballer, kan momenteel niet eens een deuk in een pakje boter trappen. .
  20. tweede helft, minuut 57. Standard blijft klungelen achterin. Bokadi levert zomaar in bij Mouandilmadji, die van heel ver heel hard schiet. Bodart kan afweren maar kan niet anders dan de corner toestaan. .