AnderlechtOH Leuven
Jasper Vergoote
Lotto Park
19000

Hand Ashimeru en penaltysave Van Crombrugge redden punt voor Anderlecht in minuut 97

zo 31 oktober 2021 20:25
  1. 6' - Doelpunt - Sory Kaba (0 - 1)
  2. 15' - Doelpunt - Mathieu Maertens (0 - 2)
  3. 40' - Doelpunt - Joshua Zirkzee (1 - 2)
  4. 44' - Geel - Joshua Zirkzee
  1. 71' - Rood - Amir Murillo
  2. 78' - Verv. Anouar Ait El Hadj door Francis Amuzu
  3. 78' - Verv. Kristoffer Olsson door Majeed Ashimeru
  4. 90+4' - Doelpunt - Joshua Zirkzee (2 - 2)
Jupiler Pro League - speeldag 13 - 31/10/21 - 18:30
6'
Sory Kaba
0 - 1
Sory Kaba
6'
15'
Mathieu Maertens
0 - 2
15'
40'
Joshua Zirkzee
40'
1 - 2
90+4'
90+4'
2 - 2

Anderlecht heeft op de valreep een nederlaag vermeden tegen OH Leuven. Anderlecht haalde met zijn tienen een achterstand op dankzij Zirkzee. In een dolle slotfase kon het nog alle kanten op en waren eerst Ashimeru en later Van Crombrugge de helden van Anderlecht met elk een "redding": 2-2.

Anderlecht - OH Leuven in een notendop:

• Sleutelmoment: Na de gelijkmaker van Zirkzee steekt OHL toch weer de hand uit naar de zege met een penalty in minuut 97, maar Sory Kaba faalt vanaf elf meter.

• Man van de match: Hendrik van Crombrugge zag er niet te best uit bij de 0-2, maar maakte dat in de tweede helft ruimschoots goed met enkele uitstekende reddingen en een gestopte penalty.

• Opvallend: OH Leuven blijft wachten op zijn eerste zege in Anderlecht. Na zeven bezoekjes aan de hoofdstad blijft de teller staan op vier nederlagen en drie draws.

Bekijk de goals uit Anderlecht - OHL (2-2)

Blitzstart van OHL, Anderlecht schiet pas laat wakker

Anderlecht verscheen, na twee ruime zeges in de voorbije week, met vertrouwen aan de aftrap, maar werd al snel de mond gesnoerd door een enthousiast OHL. Na nauwelijks 6 minuten schilderde Mercier de bal op het hoofd van Kaba. De man in vorm werd niet afgedekt en kopte de 0-1 krachtig in doel.

De thuisploeg had zijn lesje duidelijk niet geleerd, want op het kwartier kreeg ook Maertens alle ruimte om op te rukken en uit te halen. Van Crombrugge kon het botsende schot niet uit zijn doel houden en zo stond het zowaar 0-2 voor OHL.

Anderlecht probeerde wel te reageren, maar kwam moeilijk tot kansen en kreeg intussen ook geen greep op het dreigende aanvalsspel van OH Leuven.

Pas in de laatste tien minuten van de eerste helft raakte de thuisploeg op dreef. Een eerste scherpe voorzet van Gomez werd nog onderschept, maar de tweede kwam wel aan: de vrijstaande Zirkzee knalde de bal in één tijd via een verdediger in doel. Net voor het rustsignaal had Verschaeren ook nog de gelijkmaker aan de voet, maar het bleef bij 1-2.

Zoek de schlagerzanger in de Anderlecht-tribune: extra punten als je ze beiden herkent:

Paars-wit pakt alsnog een punt in spectaculair slot

Anderlecht trok het elan van net voor de pauze door in de tweede helft en nam de match helemaal in handen. Toch bleef het lang wachten op echte doelkansen. Het was zelfs OHL dat bij een zeldzame tegenprik als eerste dreigde, Maertens kopte in de handen van Van Crombrugge.

Op het uur was het zowaar Wesley Hoedt die er met een knappe actie 2-2 van maakte, maar de VAR strooide roet in het eten: de goal werd afgekeurd wegens een voorafgaande duwfout. Tien minuten later moest de VAR opnieuw aan de bak, toen Murillo een slag uitdeelde aan Dewaest. Ref Vergoote bekeek de beelden en haalde de rode kaart uit zijn achterzak. Anderlecht met tien.

Voor OHL leek de weg naar de zege plots weer helemaal open te liggen. De bezoekers gingen op zoek naar de geruststellende derde goal, maar Van Crombrugge pakte uit met een dubbele redding.

Anderlecht bleef ervoor knokken en werd in de blessuretijd ook beloond. Zirkzee scoorde na ongelukkig ingrijpen van Romo, die net daarvoor Cullen nog van de gelijkmaker had gehouden. Toch was het Van Crombrugge die weer de held van de avond werd in Anderlecht. Na handspel van Ashimeru in de zestien meter, bestraft met rood, stopte de doelman van paars-wit de penalty van Kaba: eindstand 2-2 na een spektakelrijke wedstrijd.

Dol slot in Anderlecht: Ashimeru (rood) en Van Crombrugge (stopt penalty) redden punt

Anderlecht-fan verbrodt bijna nog sensationeel slot door bal naar het veld te gooien

Marc Brys sakkert: "Het is godgeklaagd"

Marc Brys (OHL): "Hier gaan we nog lang aan terugdenken, dat we de drie punten niet hebben kunnen vasthouden. Tegen tien mensen hadden we het verstandiger moeten doen. We hadden meer balbezit moeten hebben en hoger druk moeten zetten. Je zag wat onzekerheid in de ploeg, er was ook druk van de supporters, die er vol op zaten. En dan maak je vooral tactische fouten. Je kunt dan wel iemand vervangen, maar het is moeilijk om koud in zo’n heksenketel te komen. Het is jammer, na een fantastische eerste helft."

"Hoe is dat verschil tussen de eerste en de tweede helft te verklaren? Doordat corona niet meer van tel is. Het publiek heeft zijn team vooruit gestuwd, waardoor wij onder druk kwamen. En die door de 1-2 kwam er ook weer geloof in die ploeg. Anderlecht is een goed elftal, laten we dat absoluut erkennen. Maar wij hebben in de eerste helft zeer verstandig gespeeld en het prima hebben afgemaakt. Dan is het godgeklaagd dat die drie punten niet bij ons blijven. We schieten onszelf weer in de voet."

Vincent Kompany (Anderlecht): "Aan de bal waren we de hele wedstrijd heel goed, zowel met elf man als met tien man. Er was heel veel beweging, we waren altijd gevaarlijk. Ook de counterpressing was goed. Maar als OHL dan even de bal had, werden we veel te snel en te gemakkelijk uitgespeeld. We brengen onszelf als ploeg in de problemen op dat vlak. En dan wordt het plots een wedstrijd met een beetje chaos, in positieve zin aanvallend en in negatieve zin collectief verdedigend."

"Een belangrijk onderdeel van voetbal is passie en hard werken. Ik denk dat de jongens zich op dat vlak 100 procent gegeven hebben. Dat wil ik ook in de verf zetten, maar het andere gedeelte is structuur, organisatie en vasthouden aan je principes. In het begin van de tweede helft zagen we er het meest uit als het Anderlecht dat we moeten zijn. Maar dan viel de rode kaart en veranderde alles weer."

Kompany: "We moeten de lat veel hoger leggen op het mentale gedeelte"

90+9'

Anderlecht sleept na een spectaculaire slotfase een puntje uit de brand tegen OHL. Paars-wit beëindigde de match met 9, Van Crombrugge stopte een penalty in de slotseconden.

90+9' tweede helft
90+8'
penalty gemist
Sory Kaba
90+7'

Van Crombrugge redt

Niet te geloven: Van Crombrugge stopt de penalty van Kaba, het blijft 2-2!

90+6'

Penalty voor OHL!

Wat een sensationeel slot in Anderlecht! Ashimeru slaat een schot van De Sart met de hand uit doel: rood voor Ashimeru en penalty voor OHL!

90+5'
90+4'

Zirkzee dan toch met de gelijkmaker!

In de blessuretijd wordt het toch nog 2-2! Romo duwt een voorzet van Amuzu ongelukkig in de voeten van Zirkzee, die niet meer kan missen.

90+2'

De jonge Stroeykens glipt door de buitenspelval, maar door een mindere controle moet hij wat te ver uitwijken.

90+1'

Schrijvers komt veel te fors inglijden op Mykhaylichenko, de gele kaart is meer dan terecht.

90+1'

90'

89'

Romo houdt Cullen van de 2-2!

Bijna sleept Anderlecht nog een puntje uit de brand, maar Romo heeft een uitstekende reflex in huis om de kopbal van Cullen uit zijn doel te slaan.

86'

De afgekeurde goal van Wesley Hoedt:

86'

Een compleet mislukt schot van Zirkzee wordt bijna nog een assist voor Amuzu, maar die glijdt weg bij het trappen.

83'

Schrijvers afgeblokt

Toch nog eens de bezoekers. Na een inspanning van Mercier haalt Schrijvers in één tijd uit, hij knalt tegen een verdediger aan.

82'

Ook met een mannetje minder blijft Anderlecht de meest dreigende ploeg. OH Leuven kan zijn wil niet opleggen.

78'

Amuzu kopt naast!

Het eerste balcontact van Amuzu is bijna een doelpunt! De voorzet van Refaelov is perfect, Amuzu knikt een metertje naast.