Algemene Vergadering: Club Brugge is kampioen, Waasland-Beveren degradeert

  Het Belgische voetbal zocht al weken naar antwoorden op de vele vragen en heeft die vandaag ook gekregen. Op de Algemene Vergadering van de Pro League is Club Brugge uitgeroepen tot kampioen, Waasland-Beveren zakt. Volgend seizoen telt 1A 16 clubs, die afgeslankte play-offs zullen spelen.

  Landstitel voor Club Brugge

  Op 2 april formuleerde de Raad van Bestuur al een intentieverklaring om het huidige voetbalseizoen na 29 speeldagen te beëindigen.

   

  De Algemene Vergadering moest dat voorstel met een stemming bekrachtigen en na een zeer stevig hindernissenparcours is dat eindelijk - met een meerderheid van 84 procent - gebeurd.

   

  Club Brugge is landskampioen van het seizoen 2019-2020. Het is voor Club de 16e titel in de geschiedenis. Club had na 29 speeldagen een voorsprong van liefst 15 punten op eerste achtervolger AA Gent.

   

  Waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers. Waasland-Beveren stond na 29 speeldagen op de laatste plaats in het klassement en kan de degradatie niet meer ontlopen. Het verdwijnt uit 1A, al zal het die beslissing juridisch zeker aanvechten.

   

  1A telt volgend seizoen nog altijd 16 clubs, maar het format wordt lichtjes aangepast. Er wordt een eenmalige afgeslankte versie van de play-offs ingevoerd.

   

  De nummers 1 tot en met 4 van de reguliere competitie spelen in de Champions Play-offs voor de titel en de Europese plaatsen, de nummers 5 tot en met 8 hebben in de prijzenpot van hun play-offs ook nog een Europees ticket.

  Waasland-Beveren verdwijnt uit 1A.

  Wie promoveert?

  Wie mag de plaats van Waasland-Beveren in het eliteklasje innemen? Die vraag heeft nog geen sportief antwoord, maar de richtlijnen zijn duidelijk. 

   

  OH Leuven en Beerschot worden aangespoord om de return in hun promotiefinale (Beerschot won de eerste match met 1-0) toch nog te spelen. Dat zou voor de start van het volgende seizoen - 7 augustus - moeten gebeuren.

   

  Mocht dat niet lukken - geen ondenkbaar scenario in deze coronacrisis - dan is Westerlo de lachende derde.

   

  Westerlo had de poleposition na de reguliere competitie in handen en zou dan dus kunnen profiteren als nummer 1 in die rangschikking.

  Wipt Westerlo toch nog naar 1A?

  Wat met 1B?

  1B bestaat ook volgend seizoen nog uit 8 clubs. OH Leuven, Beerschot of Westerlo promoveert, maar 2 van die 3 clubs zullen dus gewoon bij het kleine broertje moeten blijven aanschuiven.

   

  Zij krijgen daar het gezelschap van Lommel, Union, Deinze, RWDM, Seraing en degradant Waasland-Beveren.

   

  De 8 teams zullen elkaar weer 4 keer bekampen, maar de periodekampioenen en promotiefinale liggen in de prullenmand. De kampioen na de reguliere competitie zal volgend jaar promoveren. 

  Fase per fase

  1. 20 uur 09.
  2. 19 uur 45.
  3. 19 uur 09.
  4. 19 uur 01.
  5. 18 uur 11. Licht staat ook op groen voor de miniversie van de play-offs. En wat met het format voor volgend seizoen? In 2020-2021 sluiten we het seizoen af met een afgeslankte versie van de play-offs. Nummers 1 tot en met 4 spelen in de Champions Play-offs voor de titel en Europese tickets. Ook dat onderdeel is al goedgekeurd.  .
  6. De landskampioen is bekend. 18 uur 07.
  7. 18 uur 05. Club Brugge is kampioen 2019-2020, Waasland-Beveren zakt. Daar zijn de eerste beslissingen: de competitie na 29 speeldagen wordt aanvaard. Club Brugge is kampioen, Waasland-Beveren zakt. Er werd een meerderheid van 84 procent gevonden in de stemming. .
  8. 17 uur 39. Extra Time. Het is natuurlijk afwachten of en wanneer er witte rook is bij de Pro League, maar tenzij de profclubs (zeer lange) verlengingen nodig hebben, bieden we u vanavond nog een aflevering van Extra Time aan. Stem rond 21 uur af op onze website en in onze app.  .
  9. 17 uur 26. Lange weg. Op 2 april formuleerde de Raad van Bestuur van de Pro League al een intentieverklaring om de huidige competitie na 29 speeldagen stop te zetten en Club Brugge uit te roepen tot kampioen, maar sindsdien leggen de Belgische voetbalclubs een echt hindernissenparcours af. De Algemene Vergadering moet deze intentie bekrachtigen met een stemming, maar de meeting werd meermaals uitgesteld. De AV keek vooral naar de Veiligheidsraad en politici, die met een duidelijk signaal - lees: overmacht - de clubs moesten beschermen tegen potentiële claims van de rechtenhouders. Bovendien moest ook het BAS nog oordelen over heel wat licentiedossiers.  Die eventuele valkuilen zijn intussen weggewerkt, maar dat betekent niet dat de vergadering nu minder woelig zal verlopen.  .
  10. Wordt Club Brugge straks uitgeroepen tot kampioen? 16 uur 41.
  11. 16 uur 08. Nietigverklaring? . In Nederland werd de competitie geannuleerd: geen kampioen, geen zakkers, geen stijgers. Is ook deze denkoefening (vandaag) nog een optie? "Neen", schat Peter Vandenbempt in, "want ook hier moet over gestemd worden en dit punt staat niet langer op de agenda van vandaag." .
  12. 16 uur 02. Anonieme stemming? Welke meerderheid? Straks wordt er dus gestemd in de videoconferentie. De afgevaardigden van de 23 profclubs brengen hun stem uit, net als enkele vertegenwoordigers van de Pro League. Belangrijk: de stemmen van de G5-clubs (Anderlecht, AA Gent, Club Brugge, Racing Genk en Standard) wegen zwaarder door dan de K11 (de overige clubs uit 1A) en de clubs uit 1B. Het is ook afwachten welke meerderheid noodzakelijk geacht wordt om de stemming door te duwen. Volstaat een gewone meerderheid of is een meerderheid van 80 procent noodzakelijk? Dat hangt mee af van de interpretatie van het voorstel: wordt deze formule beschouwd als een voortzetting van de huidige competitieformule of gaat het om een formatwijziging? Bovendien zouden sommige vertegenwoordigers ook aansturen op een anonieme stemming. Ook dat spelletje poker kan de uitkomst van de vergadering nog een extra wending geven.  .
  13. 15 uur 59. Het is ook mogelijk dat er aan het einde van deze lange dag nog geen beslissing is. Peter Vandenbempt.
  14. 15 uur 49. Het voorstel dat nu op tafel ligt. - Club Brugge is kampioen - Waasland-Beveren degradeert - 1A blijft volgend seizoen uit 16 clubs bestaan - nieuw seizoen zou beginnen op 7 augustus - OHL en Beerschot krijgen iets meer tijd om hun terugmatch in de finale van 1B toch nog te spelen - als promotiekandidaten OHL en Beerschot niet kunnen voetballen, profiteert Westerlo als leider na de reguliere competitie in 1B en promoveert het naar 1A - bekerfinale kan gespeeld worden tot 3 augustus - volgend seizoen: ingekorte play-offs   - 1B blijft uit 8 clubs bestaan - geen periodekampioenen en titelfinale : kampioen in 1B is na reguliere competitie bekend .
  15. 15 uur 49. Peter Vandenbempt bespreekt het meest recente voorstel.

   Peter Vandenbempt bespreekt het meest recente voorstel

  16. 15 uur 48.
  17. 15 uur 47. D-day. Is Club Brugge kampioen? Zakt Waasland-Beveren? Wie komt nog in aanmerking voor promotie? Wat wordt de formule van 1A volgend seizoen? In welk kleedje zal 1B steken? Wat met de eventuele financiële solidariteit? De Pro League probeert vandaag antwoorden te formuleren op de talloze vragen. Of dat gelukt is, leest u hier.  .