Nieuw voorstel: 1A met 16 en kortere play-offs, 1B zonder titelfinale

  Vandaag staat de Algemene Vergadering van de Pro League op de agenda. Daar moeten de clubs stemmen over het voorstel van de werkgroep om de competitie af te sluiten en over de competitieformule voor volgend seizoen. Peter Vandenbempt legt uit wat het voorstel is.

  Rond de middag hebben de profclubs de nieuwe agenda voor de Algemene Vergadering van vanmiddag doorgestuurd gekregen. Wat al bekend was : 1A blijft met 16 clubs, Club Brugge is kampioen, Waasland-Beveren degradeert.

   

  Maar Oud-Heverlee Leuven en Beerschot krijgen extra tijd om hun return van de titelfinale af te werken, uiterlijk vòòr de start van de nieuwe competitie (in principe op 7 augustus) en dus niet langer verplicht voor 3 augustus.

   

  Als die wedstrijd niet kan gespeeld worden, dan stijgt Westerlo naar 1A. De bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp kan gespeeld worden tot 3 augustus.

  Geen titelfinale meer in 1B, 1A herleiden tot 14 clubs

  Volgend seizoen spelen nummers 1 tot en met 4 de Champions' play-offs, nummers 5 tot en met 8 spelen play-offs met als inzet een ticket voor de Europa League. Daarna keert 1A terug naar de huidige formule.

   

  De komende seizoenen zullen sportieve dalers niet langer de plaats kunnen innemen van eventuele ecomische dalers, tot 1A herleid is tot minimum 14 clubs.

   

  Ook vanaf volgend seizoen zullen de 8 ploegen in 1B vier keer tegen mekaar spelen in een reguliere competitie en zal de ploeg met het hoogst aantal punten promoveren. De periodekampioenschappen en de titelfinale vallen weg.

   

  Volgens ingewijden volstaat straks een gewone meerderheid om het voorstel aan te nemen, maar de Pro League streeft naar 80 procent. Als er geen voldoende meerderheid gevonden wordt, valt er ook vandaag geen beslissing. Want ook over een annulering van de competitie - zoals in Nederland - moet er gestemd worden en een meerderheid gevonden worden.

  Nog een opvallend onderdeel van het voorstel over volgend seizoen: als een lokale overheid verbiedt om een wedstrijd te laten doorgaan, dan verliest de thuisploeg met 0-3. Die thuisploeg krijgt wel de kans om de wedstrijd op neutraal terrein af te werken.

  Lees ook: