Beerschot schiet met scherp: "Grote voetbalfamilie? Stop met die flauwekul"

  Bij Beerschot zijn ze tevreden dat een Nederlands scenario vermeden is, maar de potentiële promovendus uit 1B blijft toch met een wrang gevoel achter. "Als die tweede finalematch onmogelijk wordt door situaties waar je niets aan kunt doen, dan leggen wij ons niet neer bij de stijger (Westerlo) op basis van de eindrangschikking", klinkt het duidelijk.

  "We zijn voor voldongen feiten geplaatst", opende advocaat en Beerschot-ondervoorzitter Walter Damen zijn pleidooi bij onze redactie. "Het was al van bij het begin voelbaar dat dit scenario gedragen werd door meer dan 80 procent."

   

  "Anderzijds: we hebben altijd gezegd dat we de terugmatch van de finale willen spelen als dat kan. Het Nederlandse scenario - stopzetting zonder kampioen, stijgers en dalers - is vermeden en dat was belangrijk."

   

  Maar waar en wanneer kan die tweede finalematch gespeeld worden? "Er is duidelijk gezegd dat we tijd hebben tot de start van de nieuwe competitie. Als die maar op 10 december begint, dan kunnen we tot 9 december spelen."

   

  "We hadden in een brief aan de Pro League weken geleden al verduidelijkingen gevraagd, maar we hebben nooit een antwoord gekregen. Er ligt een plan om 1A te redden en de komst van 2 clubs te vermijden, wat duidelijk in het belang is van de Pro League en waar maar weinig van het algemeen belang overblijft."

   

  "Men heeft ons met een plan opgezadeld waarbij er vooraf geen enkele praktische uitwerking is doorgenomen. We zullen blijven strijden om op een sportieve manier te kunnen stijgen, maar we zijn wel teleurgesteld."

   

  "Er wordt gesproken over de grote voetbalfamilie, maar die is er niet. Het is één grote lange vechtscheiding waarbij iedereen voor zijn eigen belang vecht. Stop dus met die flauwekul. Voetbal is vegen voor eigen deur."

  Juridisch dreigement

  Als periodekampioenen OH Leuven en Beerschot hun tweede finalematch niet kunnen spelen, dan is Westerlo als nummer 1 na de reguliere competitie de lachende derde. En dat zint Walter Damen helemaal niet.

   

  "Zonder de coronacrisis hadden we die tweede wedstrijd ook moeten spelen. Daar zit een logica achter. We zullen ook spelen als het mogelijk is, maar als de overmachtsituatie blijft duren, dan kunnen we ons niet vinden in het voorstel om naar de eindrangschikking te kijken."

   

  Damen en Beerschot dreigen met juridische procedures als Westerlo zou profiteren. "Absoluut. Ik hoop dat het zo ver niet komt. We hebben ons heel constructief opgesteld, maar men vreest 18 clubs, dat we potentiële concurrenten zijn."

   

  "Het is misschien geklaag en gezaag en het doet er weinig toe. We zijn blij dat we de mogelijkheid krijgen om te spelen en daar doen we alles aan. Maar als het onmogelijk wordt door situaties waar je niets aan kunt doen, dan leg ik me niet neer bij een stijger op basis van de eindrangschikking. Dat zou totaal tegen de geest van het reglement zijn."

  We zijn blij dat we de mogelijkheid krijgen om te spelen en daar doen we alles aan. Maar als het onmogelijk wordt door situaties waar je niets aan kunt doen, dan leg ik me niet neer bij een stijger op basis van de eindrangschikking.

  Ondervoorzitter Beerschot