Beerschot plaatst zich voor derde promotiefinale op rij, Westerlo vist achter het net

  Beerschot heeft zich op de laatste speeldag tot tweede periodekampioen gekroond in 1B en mag zich opmaken voor de promotiefinale tegen Oud-Heverlee Leuven. Beerschot won zelf op het veld van Lokeren, terwijl Westerlo kansloos onderuit ging bij Union. Onderaan verzekerde Lommel zich van het behoud, Roeselare en Lokeren spelen de play-downs.

  Beerschot meteen op koers, Westerlo ontgoochelt

  Het juridisch kluwen rond de replay van de wedstrijd Virton-Beerschot hing als een schaduw over deze laatste speeldag, maar voor Westerlo was het zonneklaar: bij winst op het veld van Union hield het zijn kansen op de promotiefinale gaaf.

   

  Maar de druk werkte verlammend bij Westerlo, dat er niks van bakte in de eerste helft. De bezoekers ontsnapten zelfs verschillende keren aan een achterstand tegen een gretig Union. Ook Beerschot had het knap lastig op bezoek bij Lokeren. Enkel op stilstaande fases kon Beerschot dreigen. Defourny had heel wat moeite met een vrije trap van Prychynenko.

   

  Toch klom Beerschot na 20 minuten op voorsprong met een rake kopbal van Frans en lag het plots op koers voor de promotiefinale. Lokeren wou zijn trouwe supporters duidelijk nog iets geven en vocht terug. Vanhamel had twee uitstekende reddingen nodig om de gelijkmaker te voorkomen. Westerlo raakte intussen maar niet onder stoom en trok met 0-0 én kopzorgen de kleedkamer in.

  Lokeren verliest de teugels, fans uiten onvrede

  Die zorgen werden vroeg in de tweede helft alleen maar groter bij Westerlo. Na een penaltyovertreding van Dewaele op Brown bracht Teuma Union verdiend op voorsprong. De Beerschot-fans juichten toen ze het nieuws vernamen en het werd alleen maar beter voor het team van Hernan Losada.
   

  Lokeren viel op enkele minuten als een kaartenhuisje in elkaar. Ben Harush liep tegen zijn tweede gele kaart aan en meteen daarna kopte Noubissi de 0-2 in doel. Tot overmaat van ramp werd kort daarna ook Van Damme uitgesloten met een tweede gele kaart.

   

  Voor de spionkop van Lokeren werd het allemaal te veel. Beerschot-doelman Vanhamel werd met allerlei projectielen bekogeld en scheidsrechter Wim Smet moest de wedstrijd ruim 10 minuten stilleggen. Ook voor Westerlo ging het intussen van kwaad naar erger: Sigurdarson bezorgde Union met een gekruist schot een 2-0-voorsprong.

   

  Invaller Ghobo bracht Westerlo in de slotfase nog terug in de wedstrijd, maar tot een prangend Westels slotoffensief leidde zijn treffer niet. Integendeel, bij een snedige counter legde Fixelles de 3-1-eindstand vast.

   

  Het klonk Beerschot als muziek in de oren. Dankzij de 0-2-overwinning bij Lokeren plaatst het zich voor de derde keer op rij voor de promotiefinale. Daarin wacht een dubbele confrontatie met Oud-Heverlee Leuven. Beerschot speelt eerst thuis en dan uit in Leuven.

  Lommel verzekert behoud, Roeselare speelt play-downs

  Onderaan het klassement had Lommel genoeg aan een punt om zich te verzekeren van het behoud, terwijl Roeselare moest winnen om de play-downs nog  te ontlopen. De onderlinge confrontatie eindigde op een scoreloos gelijkspel en dus moet Roeselare de nacompetitie spelen Lokeren. Door de financiële malaise bij Lokeren is het wel nog onduidelijk of de play-downs gespeeld zullen worden.

  Losada: "Dik verdiend in de finale"

  • Tom Pietermaat (Beerschot): "We speelden niet onze beste wedstrijd vandaag, maar als je zo’n reeks kan neerzetten in 1B  dan moet je niet klagen over het voetbal. Het zou Beerschot niet zijn mocht het allemaal rustig verlopen. Onze supporters hebben het ook niet graag als het rustig is. De belangen zijn groot, iedereen wil naar 1A. We zijn heel blij dat we die wedstrijd tegen Virton niet meer nodig hebben om de periodetitel te pakken." 
  • Hernan Losada (trainer Beerschot): “We staan voor de derde keer op rij in de finale, dik verdiend. Tegen alles en iedereen in. Voetbalkenners geven ons 10 procent kans, ik geef ons 13 procent. We zullen spelen tegen een ploeg die altijd toegegeven heeft dat ze vol voor de tweede periode gingen. Sinds een maand of twee staat op hun site ook “terug naar eerste”. Dus volgens mij zitten ze al in eerste klasse. Wij komen terug uit het niks op een moment dat niemand nog in ons geloofde. Maar wij hebben van de staf, spelers en medewerkers een grote familie gemaakt en we zijn samen gebleven in moeilijke momenten. Nu gaan we voor het zevende jaar op rij voor een prijs spelen."
  • Joren Dom (Beerschot): “Dit is een euforisch gevoel. Het is elke keer een geweldige ontlading. De match is gezien de omstandigheden vlotter verlopen dan ik verwacht had. Het veld lag heel moeilijk en we wisten dat de tegenstander heel gemotiveerd ging zijn. Maar op bepalende momenten kwamen we op voorsprong en toen hebben we het goed uitgespeeld. Na het goede nieuws uit Union-Westerlo moesten we de focus proberen te behouden. Het is echt een fantastisch gevoel. Hopelijk kunnen we die euforie nog lang vasthouden. Ik kijk uit naar de finale tegen Leuven. Hopelijk is het derde keer, goede keer. Het moet ooit eens gaan lukken. Leuven is wel een heel sterke tegenstander, maar we hebben ze al eens geklopt en we hebben ervaring met finalewedstrijden."
  • Bob Peeters (trainer Westerlo): “We waren gewoon niet goed genoeg. Union zat meteen scherp in de wedstrijd. In de eerste helft kwamen we al een paar keer goed weg. Bij ons zat er druk op, zij hadden niks meer te winnen of te verliezen. Wij gaven een makkelijke penalty weg en toen moesten we risico’s nemen. In de omschakeling kon Union dan gevaarlijk zijn. Union heeft vandaag verdiend gewonnen. Ik ben ook blij dat het op het veld beslist is in plaats van aan de groene tafel. Ik wens Beerschot ook proficiat want zij hebben de meeste punten behaald in de tweede periode. Wij mogen ook niet vergeten dat we een fantastisch seizoen gespeeld hebben. Nu moeten we ons voorbereiden op Play-off II. Ik ben teleurgesteld, maar als je de wedstrijd vandaag bekijkt dan heb je ook geen recht van spreken.”

  Proximus League Kampioenschap play-off terug

  Fase per fase

  1. 22 uur 28. Beerschot plaatst zich voor de promotiefinale! Dolle vreugde bij Beerschot! Het wint met 0-2 bij het geplaagde Lokeren en plaatst zich zo voor de derde keer op rij voor de promotiefinale in 1B. Daarin wacht de confrontatie met Oud-Heverlee Leuven. Beerschot zal eerst thuis spelen en dan uit in Leuven.
  2. 22 uur 24. Roeselare speelt Play-downs. Ook in Lommel-Roeselare heeft het laatste fluitsignaal geklonken. De wedstrijd eindigde op 0-0 en dus verzekert Lommel zich van het behoud in 1B. Voor Roeselare wachten de play-downs tegen Lokeren, als is het door de financiële malaise bij Lokeren nog niet duidelijk of de nacompetitie gespeeld zal worden.
  3. 22 uur 20. Einde Union-Westerlo. Het zit erop in Union-Westerlo. Westerlo gaat kansloos onderuit met 3-1 en mag de promotiefinale vergeten. Op Daknam lag de wedstrijd even stil door het tumult met de thuissupporters en moeten er dus nog enkele minuten gespeeld worden.
  4. 22 uur 14. Fixelles diept de kloof weer uit. Het laatste sprankeltje hoop smelt weg bij Westerlo. Union pakt uit met een snedige counter en Sigurdarson schotelt Fixelles de 3-1 voor. De doelpuntenmaker botst meteen daarna hard tegen de paal en moet toch even bekomen. Hetzelfde geldt ongetwijfeld voor de supporters van Westerlo.
  5. 22 uur 13. Lokeren wil er toch nog iets van maken in deze slotfase. Overmeire pakt uit met een knap afstandsschot, maar botst op een prima redding van Van Hamel.
  6. 22 uur 09. Lommel heeft behoud binnen handbereik. In Lommel blijft het wachten op goals. Bij de thuisploeg vinden ze dat prima. Met een puntendeling tegen Roeselare is de thuisploeg zeker van het behoud.
  7. 22 uur 08. Op Daknam is de rust intussen teruggekeerd en wordt er opnieuw gevoetbald. Beerschot leidt nog steeds met 0-2 tegen de negen spelers van Lokeren.
  8. 22 uur 07. Aansluitingstreffer voor Westerlo! Mag Westerlo dan toch blijven dromen? Invaller Gboho tikt een lage voorzet van dichtbij in doel en brengt Westerlo zo weer in de wedstrijd: 2-1. Krijgen we nog een prangende slotfase?
  9. 22 uur 02. Waarom is er zo'n machtsvertoon van de politie? De supporters zitten al zo diep, dit is gewoon lachen met de mensen. Ze dagen de supporters uit. Killian Overmeire.
  10. 21 uur 58. Over & out voor Westerlo? Westerlo mag de hoop op de titelmatchen opbergen. Sigurdarson brengt Union met een gekruist schot op een 2-0-voorsprong.
  11. 21 uur 56. Ontgoocheling bij Overmeire. De spelers worden naar binnen gestuurd op Daknam. Kapitein Kilian Overmeire heeft het er zichtbaar moeilijk mee. Een bijzonder pijnlijk einde dreigt voor Lokeren.
  12. 21 uur 54. Chaos op Daknam. Het ontspoort nu helemaal op Daknam. De politie komt in gevechtstenue voor de spionkop van Lokeren staan, terwijl supporters blijven gooien met projectielen. Voor scheidsrechter Smet zit er niks anders op de wedstrijd stil te leggen.
  13. 21 uur 49. Wangedrag bij Lokeren-supporters . Op Daknam loopt het stilaan uit de hand. Beerschot-doelman Van Hamel wordt bekogeld met allerlei projectielen, tot zelfs paraplu's toe. Scheidsrechter Smet legt de wedstrijd even stil, terwijl Overmeire de Lokeren-supporters probeert te kalmeren.
  14. 21 uur 48. Westerlo moet aan de bak, maar het is Union dat de gevaarlijkste ploeg blijft. Het ziet er steeds benarder uit voor het team van Bob Peeters.
  15. 21 uur 45. Westerlo onderneemt nu toch enkele pogingen om wat hoger te spelen en niet meer zo afwachtend zoals in de eerste helft. Jeroen van der Loop op Radio 1 (Union-Westerlo).
  16. 21 uur 43. Bij Lokeren neemt de frustratie toe. Overmeire verliest even zijn zelfbeheersing en duwt Dom ostentatief tegen de grond. Het komt de kapitein op een gele kaart te staan.
  17. 21 uur 41. Lommel ontloopt voorlopig de play-downs. Hoe zit het intussen voor de play-downs? Voorlopig is het nog altijd Roeselare dat zich moet opmaken voor die nacompetitie. Na 10 minuten in de tweede helft komt het nog steeds niet verder dan 0-0 op het veld van Lommel.
  18. 21 uur 40. Het wordt hier een echte zwanenzang voor Lokeren. Floris Geerts op Radio 1 (Lokeren-Beerschot).
  19. 21 uur 39. Ook rood voor Van Damme. Het gaat nu helemaal fout voor Lokeren. Na Ben Harush loopt ook Van Damme tegen zijn tweede gele kaart aan. Lokeren moet met zijn negenen voort.