Van der Poel domineert in Naamse modder, Van Aert maakt indruk na gemiste start

  Mathieu van der Poel heeft 4 op een rij neergezet in de Wereldbeker. Op de loodzware Citadel-omloop in Namen gaf de Nederlander een technische demonstratie. Wout van Aert miste zijn start, maar raapte op 1 na iedereen op. Toon Aerts, die wat ziekjes was vorige week, redde als 3e zijn WB-trui.

  Vorig jaar won Wout van Aert in Namen zijn laatste klassementscross: hij reed toen Toon Aerts en Mathieu van der Poel op een minuut.

   

  De wereldkampioen hoopte op eenzelfde kunststukje vandaag, maar de verwachtingen werden bij de start meteen getemperd. Van Aert schoot uit zijn klikpedaal, waardoor hij enkele rijen achteruit werd geslagen.

   

  Laurens Sweeck had de kopstart voor Van der Poel en Van Kessel. Het was evenwel Toon Aerts die als eerste de tweede ronde indook, met Van der Poel en Vanthourenhout in zijn wiel. Daarna was er al een klein breukje.

   

  Op de verraderlijke schuine kant manoeuvreerde de Europese kampioen zich prachtig voorbij de WB-leider. De vogel was - net als Lucinda Brand bij de vrouwen - in de 2e ronde gevlogen. Op weg naar zijn 3e zege in Namen en zijn 17e van het seizoen.

  Van Aert rijdt van de 20e naar de 2e plek.

  Van Aert rijdt blitzinhaalrace

  In de achtergrond maakte een ontketende Van Aert vanuit de 20e positie indruk: hij raapte jan en alleman op en ging de 3e ronde al als 4e in. Op de schuine kant kwam nummer 2 Aerts ten val, Van Aert en Vanthourenhout profiteerden ervan om hem voorbij te snellen.

   

  Bij de volgende passage over de schuine kant ging Van Aert alleen. Het werd een strijd van man tegen man, van wereldkampioen tegen Europese kampioen. Maar die laatste vergrootte steeds zijn voorsprong: van 30 seconden tot ruim 1 minuut. De power die Van Aert in het begin van de koers toonde, kon hij niet aanhouden, maar toch moet dit hem een goed gevoel geven.

   

  Na een lekke band voor Vanthourenhout lagen de posities naar het einde toe vast, al moest Aerts zich nog reppen om de derde plaats te behouden. Een verrassende Joris Nieuwenhuis maakte het hem knap lastig. Aerts verklapte na de race dat hij de voorbije week ziek was, dus hij was blij dat hij dit nog uit de brand kon slepen.

  Uitslag mannen:
  1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1'u03'37"
  2. Wout van Aert op 1'04"
  3.  Toon Aerts 1'50"
  4. Joris Nieuwenhuis (Ned) 2'02"
  5. Michael Vanthourenhout 2'21"
  6. Corné van Kessel (Ned) 3'23"
  7. Marcel Meisen (Dui) 3'30"
  8. Laurens Sweeck 3'38"
  9. Gianni Vermeersch  3'41"
  10. Lars van der Haar (Ned) 3'50"
  11. David van der Poel (Ned) 4'10"
  12. Kevin Pauwels 4'15"
  13. Quinten Hermans 4'20"
  14. Daan Soete 4'22"
  16. Tim Merlier 4'34"

  Van der Poel: "Leuk om goed gevoel te hebben op zwaar parcours"

  Van der Poel kwam met een wheelie over de streep. "Het was heel erg leuk om eindelijk op een zwaar parcours ook een het goeie gevoel te hebben. Het liep toch al een paar keer mis op een zwaar parcours. Ik had er echt zin in met deze omstandigheden. Ik heb gewoon voor tempo gekozen, want als je hier over de limiet gaat, kan het heel snel gedaan zijn. In het begin was het lastig, omdat ik niet veel tijdsverschillen kreeg."

   

  "Ik amuseerde me op de schuine kanten. Als het technisch goed begint te gaan, gaat de rest ook vlotter. Van Aert reed een sterke wedstrijd: ik zag iemand uit zijn pedaal schieten, ik wist niet dat hij het was. Dan verlies je veel plekken. Ik heb het vorig jaar ook voorgehad. Dus hij rijdt een goeie wedstrijd. En wat Toon betreft: ik was vorig jaar hier ook wat ziekjes, dan val je wel snel door de mand."

  Van Aert: "Ik wilde vandaag echt mee zijn, maar miste mijn start"

  Van Aert was gebrand op een goeie start "Na enkele gemiste starts de voorbije weken, maar toch ging het weer mis. Ik trapte met de pinnen die ik onder mijn schoen had gestoken om beter bergop te lopen, in mijn pedaal. Ik zat even vast en schoof van mijn pedaal. Blijkbaar was ik te veel gefocust op een goeie start en maakte ik die fout."

   

  "Ik kwam in het gedrum terecht en het werd een lange inhaalrace. Het is een dankbaar parcours om slecht te starten. Je hebt veel tijd en ruimte om terug te komen. Dat bleek snel. Uiteindelijk deed ik nog een goeie zaak in de wereldbeker."

   

  "Zonder die fout ben ik misschien ook 2e, maar op een andere manier. En dan pakte ik evenveel punten. En dat was mijn doelstelling vooraf: een goeie zaak doen voor de Wereldbeker. Dus ik ben tevreden." Over het aftelklokje van de UCI bij zijn "cooling down" op zijn rollen, was hij not amused.

  Zieke Toon Aerts: "Ik heb mentaal best een moeilijke week achter de rug"

  Toon Aerts kende niet de beste week, gaf hij na de wedstrijd toe: "Ik probeerde dat vooraf nog te verbergen: voor de mensen, maar ook voor mijn eigen moreel. Het was mentaal best wel een moeilijke week, want ik keek echt uit naar deze wedstrijd. Het was duidelijk dat ik niet over de beste benen beschikte vandaag. Ik was wel goed weg, dat is een voordeel op deze omloop. En technisch was ik vrij goed in orde op die ene schuiver na. De komende dagen kan het alleen maar beteren."

  "Voor de galerij": Tom Meeusen maakt een serieuze slipper

  Verslag van de veldrit in Namen:

  Fase per fase

  1. 16 uur 08. Aerts redt zijn WB-trui. Als derde op 1'50" van Van der Poel is Toon Aerts nog steeds WB-leider. Van Aert peuzelde wel wat aan zijn achterstand. Joris Nieuwenhuis finishte als vierde, voor Michael Vanthourenhout.
  2. 16 uur 06. Handgeklap voor VDP. Van der Poel wint voor de 3e keer in Namen. Mathieu heeft zich al van zijn natte spullen ontdaan, als Van Aert nog moet binnenkomen. De wereldkampioen miste zijn start, maar reed na een geweldige inhaalbeurt naar de 2e plek op 1'04".
  3. 16 uur 05. Van der Poel ontspannen. De posities in de cross liggen vast.
  4. 16 uur 01. "We zullen hem qua stijl 9.99 geven, of laten we er een 10 van maken" . Commentator Michel Wuyts over Mathieu van der Poel.
  5. 15 uur 57. Laatste ronde voor Van der Poel. De Nederlander is op weg naar 4 op een rij in de Wereldbeker. Nog 1 rondje door de Naamse modderpoel en het is binnen. Van Aert volgt op 1'02". Aerts is op bijna 2 minuten derde.
  6. 15 uur 54. Van Aert valt wat stil. De "dash" van het eerste halfuur is weggedeemsterd bij de wereldkampioen. Hij moet al meer dan een minuut op de koploper toegeven en loopt niet meer zo soepel naar boven.
  7. 15 uur 52. Voorlaatste ronde. Nog 2 ronden in de modder. Van der Poel blijft stevig controleren en toch ook doorrijden: de Nederlander heeft 55 seconden op Van Aert. Toon Aerts passeert als derde op 1'45".
  8. 15 uur 49. Sweeck weer lek. Laurens Sweeck, die als eerste het veld indook vandaag, krijgt af te rekenen met een 2e lekke band. Hij draait als 10e rond op 3 minuten.
  9. 15 uur 47. Nog 3 ronden voor Van der Poel. Van Aert draait goed en flink rond, maar toch komt hij niet dichter bij Van der Poel. Integendeel: de Nederlander neemt meer dan 40 seconden.
  10. Het ligt er vettig bij in Namen. Heel vettig. 15 uur 45.
  11. 15 uur 44. Nieuwenhuis haalt Aerts bij. Is Toon Aerts straks nog leider in de Wereldbeker? Het gaat niet zo snel bij de Belg van Telenet-Fidea, waardoor Nieuwenhuis kan aanpikken en ook Vanthourenhout is er bijna bij na zijn lekke band.
  12. 15 uur 43. "Mathieu is niet zo goed als vorige week, maar wel beter dan gisteren. Maar op een parcours dat hem - volgens de kenners - niet zo goed ligt, is hij wel goed bezig.". Adrie van der Poel met een knipoog op Play Sports.
  13. Van Aert volgt op minder dan een minuut. 15 uur 42.
  14. Van der Poel rijdt de hele race op kop. 15 uur 42.
  15. 15 uur 41. Enkele foutjes Van der Poel. Is er iets aan de hand met de leider in de race? Op korte tijd schiet hij een keer uit zijn klikpedaal en mist hij bijna een etage op de schuine kant. Slaat de vermoeidheid toe? Een nieuwe fiets brengt mogelijk beterschap.
  16. 15 uur 38. Joris Nieuwenhuis op rand van podium. Bij de passage aan de finish telt Van Aert 38 seconden achterstand op Van der Poel, Toon Aerts volgt op 1'16e, wat verder passeren een sterke Nieuwenhuis, Vanthourenhout en Pauwels.
  17. 15 uur 37. Van der Poel moet op tellen passen. Mathieu van der Poel steekt een hand uit naar de zege in de 5e van 9 ronden, maar de Nederlander mag geen ongeluk kennen, want dan zal Van Aert er als de kippen bij zijn om te profiteren. De wereldkampioen heeft 33 seconden achterstand op de Europese kampioen.
  18. 15 uur 32. Vanthourenhout rijdt lek. Tegenslag voor de derde in de koers. Vanthourenhout moet voort met een lekke voorband. Hij sukkelt naar de wisselzone. Aerts is de lachende derde.
  19. 15 uur 29. Wereldkampioen achter Europese kampioen. Man tegen man tegen man tegen man. De eerste 4 renners rijden allemaal als een eilandje rond: Van der Poel telt 31 seconden op Van Aert, die 10 seconden voor Vanthourenhout fietst. Daarachter hobbelt Aerts. We zijn halfkoers.