Van Aert wrijft Aerts een dubbele nederlaag aan na zeldzaam sprintduel

De Wereldbekermanche in Pontchâteau heeft voor een nieuwe leider gezorgd. Na meer dan een uur crossen op een harde ondergrond, moesten Van Aert en Aerts sprinten om de zege. De wereldkampioen nam revanche voor zijn verloren BK. Mathieu van der Poel blonk uit in afwezigheid.

Ruim verslag van de WB in Pontchâteau

Aerts raakt niet van Van Aert af en verspeelt leiderstrui

Met amper zeven punten verschil tussen leider Aerts en Van Aert in het WB-klassement stond een spannende tweestrijd in de sterren geschreven. En die strijd kwam er ook.

 

Op een razendsnel parcours kreeg een groepje met Adams, Van Aert, Aerts en Vanthourenhout een comfortabele bonus na een foutje van Van der Haar. Maar onder impuls van diezelfde kloeke Van der Haar breidde de kopgroep nog uit met Sweeck en de Nederlander zelf.

 

Voor Aerts was het zaak om voor Van Aert te eindigen om zijn leidersplaats in de Wereldbeker te verdedigen, dus koos de kersverse Belgische kampioen meermaals voor enkele splijtende versnellingen. Van Aert liet het niet gebeuren en riep zijn concurrent telkens een halt toe.

 

In het ultieme slot kwam daar plots Vanthourenhout als een derde hond om het been vechten, maar in een sprint met drie had hij zijn beste krachten al verspeeld. Van Aert begon op kop en sprintte knap naar de zege.

 

De wereldkampioen telt nu 3 punten voorsprong op Aerts. Volgende week volgt de slotmanche in de WB in Hoogerheide. Dan kennen we de eindwinnaar.

Van Aert klopt Aerts in de sprint na spannende slotronde in Pontchâteau

Van der Haar sukkelt op de trappen en houdt iedereen op

Uitslag mannen Pontchâteau

1. Wout van Aert
2. Toon Aerts
3. Michael Vanthourenhout
4. Lars van der Haar (Ned)
5. Jens Adams
6. Laurens Sweeck
7. David van der Poel (Ned)
8. Kevin Pauwels
9. Corné van Kessel
10. Gianni Vermeersch

Van Aert: "Eindelijk een zege die klinkt"

"Eindelijk. Eindelijk een zege die klinkt, daar ben ik blij mee. Het was een mooie cross. Het parcours leende zich ook tot een spannende cross. Ik had het nadeel dat ik op alles moest reageren omdat ik de winst moest pakken. Alleen dat was voldoende om de leiding over te nemen van Toon."

 

"Het is een mooie situatie om volgende week aan te vatten. Het zal spannend zijn, maar eerst ga ik van deze overwinning genieten."

Aerts (2e): "De cross is zeker nog niet dood"

"Voor de wedstrijd zei ik nog dat het een gelijke stand was in het eindklassement, maar volgende week is dat niet anders. Het is leuk dat we strijd kunnen bieden, de cross is zeker nog niet dood."

 

"Ik weet dat Van Aert een betere sprint heeft, dus moest ik wel uit zijn wiel komen. Op de trappen en de balken dacht ik wel dat ik iets beter was, maar dat was net iets te ver van de finish waardoor je moeilijk kon wegblijven."

Vanthourenhout (3e): "Even nog dacht ik dat de winst erin zat"

"Ik zag dat het stil viel en toen dacht ik dat het moment gekomen was om over de balkjes te springen en iets te forceren. Even dacht ik nog dat de winst erin zat, maar richting de streep voelde ik dat het op was."

 

"Het was een heel snel parcours, zeker in de afdalingen. Het is moeilijk om je elke week aan te passen aan de verschillende parcoursen, maar zolang het goed verloopt voor mij, vind ik het allemaal goed."

Fase per fase

 1. 16 uur 10. Van Aert klopt Aerts in de sprint na spannende slotronde in Pontchâteau.

  Van Aert klopt Aerts in de sprint na spannende slotronde in Pontchâteau

 2. 16 uur 07. Sprint met drie: Van Aert wint. Van Aert heeft zijn revanche te pakken! De wereldkampioen speelt het perfect en vloert Aerts (2e) en Vanthourenhout (3e) in de sprint. Van der Haar wordt vierde, voor Adams en Sweeck. .
 3. 16 uur 06. Daar is Vanthourenhout plots! Helemaal uit het niets komt daar plots Michael Vanthourenhout. Hij snelt voorbij de twee en zet zich op kop. Is hij de derde hond?
 4. 16 uur 05. Nieuwe versnelling . De laatste ronde is ingegaan en Aerts wil koste wat kost van Van Aert af. Hij heeft een zoveelste versnelling in petto, Van Aert breekt niet.
 5. 16 uur 02. Aerts en Van Aert laten de rest achter.

  Aerts en Van Aert laten de rest achter

 6. 16 uur 01. Van Aert toont z'n klasse. Wat een inspanning van Wout van Aert! De wereldkampioen zet alles op alles en pakt uit met een indrukwekkend inhaalmanoeuvre. De twee zijn helemaal los.
 7. 16 uur . Aerts pakt enkele meters. Toon Aerts blijft de gaspedaal volledig induwen. Van Aert heeft moeite met de balkjes en moet wat terrein prijsgeven. Is de vogel gaan vliegen?
 8. 15 uur 58. "Als het zo doorgaat, beslist Van der Poel in de slotmanche wie de Wereldbeker wint. Wie hem het langste kan volgen, wint.". Michel Wuyts op Play Sports.
 9. 15 uur 56. Steekspel tussen Aerts en Van Aert. Aerts versnelt nog een keer, maar opnieuw gunt Van Aert hem geen meter. Hoeveel versnellingen heeft de Belgische kampioen nog in huis?
 10. 15 uur 55. Sweeck maakt een koprol op de balken.

  Sweeck maakt een koprol op de balken

 11. 15 uur 54. Sweeck verslikt zich in de balkjes. Laurens Sweeck gaat spectaculair tegen de grond. Hij stoot met z'n voorwiel tegen het laatste balkje en maakt een koprol. Hij laat het niet aan zijn hart komen en komt weer aansluiten, sterker nog, hij zet zich weer op kop.
 12. 15 uur 51. Er wordt niet doorgereden vooraan. Sweeck, Adams en Van der Haar komen alweer aansluiten. .
 13. 15 uur 49. Top 3 van het BK voorop. Na een stevige versnelling van Aerts is de kopgroep uiteengespat. Van Aert verliest zijn concurrent geen seconde uit het oog, ook Vanthourenhout volgt in het wiel.
 14. 15 uur 47. Van der Haar verwent het publiek. Lars van der Haar voelt zich in z'n sas. De Nederlander is zijn valpartij al helemaal vergeten en verwent elke ronde het publiek met een spectaculaire jump.
 15. 15 uur 43. Aerts probeert. Toon Aerts wil een aanval van Sweeck counteren en zet de aanval in. Van Aert laat het niet gebeuren en plakt op het wiel van de Belgische kampioen. Vanthourenhout, Adams en Van der Haar volgen. Sweeck moet (voorlopig) lossen.
 16. 15 uur 38. 7 leiders gaan de 7e ronde in.

  7 leiders gaan de 7e ronde in

 17. 15 uur 35. Net voorbij half koers komen Van der Haar en Sweeck opnieuw aansluiten vooraan in de koers. Ook Van Kessel lijkt nog op weg. Als de Nederlander weer komt aansluiten, hebben we zeven renners in de kop van de koers. Achter het zevental gaapt een gat van meer dan een halve minuut. .