Vos fleurt rijk palmares nog wat op met 1e WB-eindzege ooit

Marianne Vos heeft in Pontchâteau de eindzege in de Wereldbeker op haar naam geschreven. De Nederlandse won voor Betsema en Kaptheijns. Door de afwezigheid van Cant is Vos nu ook eindwinnares. 

Ruim verslag van de WB in Pontchâteau bij de vrouwen

Nederland boven, Vos pakt winst en eindzege

Een plek in de top vier, dat volstond voor Marianne Vos om haar eerste Wereldbeker ooit te verzilveren. Ze schoot als een speer uit de startblokken, maar nam dan weer even wat gas terug.

 

Tot halfweg koers streed een kopgroep van een tiental rensters nog mee vooraan, maar toen ontbonden de Nederlandse toppers hun duivels. Vos, Betsema en Kaptheijns stoomden ervan door, niemand zag het trio nog terug.

 

Vooraan werd het meteen duidelijk dat Vos en Betsema de sterkste vrouwen in koers waren, al maakte Kaptheijns ook zeker geen slechte indruk. Uiteindelijk moest ze het duo toch laten gaan en zou ze derde worden.

 

Op de hellende strook voor de balkjes achtte Vos haar moment de gloire gekomen. De zevenvoudig wereldkampioene liet Betsema terplekke en vlamde naar de zege. 

 

Door de afwezigheid van Cant pakte Vos ook haar eerste eindzege ooit in de Wereldbeker. Ellen Van Loy was de beste Belgische op de vijfde stek.

Vos schudt Betsema af en wint in Pontchâteau

Yara Kastelijn maakt flinke koprol in Pontchâteau

Uitslag vrouwen Pontchâteau

1. Marianne Vos (Ned) in 46"53
2. Denise Betsema (Ned) op 8"
3. Maud Kaptheijns (Ned) 36"
4. Carmen Alvarado (Ned) 57"
5. Ellen Van Loy  1'06"
6. Maria Alice Arzuffi (Ita) 1'07"
7. Annemarie Worst (Ned) 1'22"
8. Fleur Nagengast (Ned) 1'22"
9. Inge van der Heijden (Ned) 1'23"
10. Katherine Compton (V.S.) 1'24"

Vos: "Wist dat ik Betsema moest lossen voor de sprint"

"Op televisie lijkt het niet zo, maar het ging goed omhoog op de strook voor de balkjes. Ik wist dat ik daar een paar meters kon nemen. Betsema heeft een snelle sprint, dus daar wou ik het zeker niet op laten aankomen."

 

"De eindzege in de Wereldbeker is heel mooi, maar het doel was om het vandaag gewoon goed te doen in de wedstrijd. Ik ben blij dat dat gelukt is."

Betsema (2e): "Toen Vos versnelde, zat ik helemaal stuk"

"Ik kan zeker leven met het resultaat, ik ben hartstikke blij. Ik wist dat ik in het wiel van Vos moest zitten, al heeft dat me later in de wedstrijd wel zuur opgebracht. Toen Vos versnelde, zat ik helemaal stuk. Ik hoop deze vorm zeker door te trekken naar het WK, al kan ik ook zomaar een slechte dag hebben."

Kaptheijns (3e): "Heb me getoond op kop"

"Ik ben zeker niet teleurgesteld. Het is lang geleden dat ik een goede Wereldbeker heb gereden. Ik moest van ver terugkomen en heb me ook op kop getoond. Het WK komt eraan en het zou mooi zijn dat we een Nederlandse kampioen krijgen, al gun ik het Sanne ook."

Reacties bij de vrouwen na de WB in Pontchâteau

Fase per fase

spinner
 1. 14 uur 21. Ellen Van Loy komt als eerste Belgische binnen op de vijfde plek. .
 2. 14 uur 19. Vos wint! Marianne Vos troeft Betsema in het slot af en wint! Ze pakt ook meteen de eindzege in het WB-klassement. Betsema bolt als tweede over de streep, Kaptheijns is een mooie derde. Een volledig oranje gekleurd podium.
 3. 14 uur 18. Vos schudt Betsema af en wint in Pontchâteau .

  Vos schudt Betsema af en wint in Pontchâteau

 4. 14 uur 17. Aanval Vos. Daar gaat Vos! Vlak voor de balkjes zet ze haar ultieme versnelling in en zet ze Betsema op enkele lengtes? Is de klus geklaard?
 5. 14 uur 16. Laatste ronde. Betsema en Vos zijn bezig aan hun laatste ronde. Voor Vos is de eindzege al zo goed als binnen. Doet ze er ook nog een zege bovenop?
 6. 14 uur 12. Kaptheijns dan toch gelost. De winst lijkt een prooi te gaan worden tussen Betsema en Vos. Kaptheijns hangt weer aan de rekker en ziet de twee alsmaar kleiner worden.
 7. 14 uur 12. Vos en Betsema gaan er vandoor in de 6e ronde.

  Vos en Betsema gaan er vandoor in de 6e ronde

 8. 14 uur 08. Vos op weg naar eerste WB-eindzege ooit. Met deze omstandigheden kan het bijna niet meer foutlopen voor Marianne Vos. De Nederlandse moet binnen de top vier eindigen wil ze de eindzege in de Wereldbeker op zak steken. Opvallend: in haar rijkelijk gekleurde carrière ontbrak de Wereldbeker nog tot op heden. Daar lijkt ze verandering in te gaan brengen.
 9. 14 uur 07. Oranje boven. De volledige top vijf kleurt momenteel oranje. Na Vos, Betsema en Kaptheijns volgen ook nog Europese kampioene Worst en Alvarado. Eerste Belgische renster: Ellen Van Loy rond plek acht.
 10. 14 uur 06. Opnieuw met z'n drieën. Maud Kaptheijns is inderdaad nog niet out of the game. Ze komt bij het ingaan van de zesde ronde opnieuw aansluiten bij het kopduo.
 11. 14 uur 05. "Kaptheijns is zeker nog niet out of the game". Renaat Schotte op Play Sports.
 12. 14 uur 04. Vos ziet dat Kaptheijns het even lastig krijgt en versnelt. Samen met Betsema telt ze een tiental meter voorsprong op hun landgenote.
 13. 13 uur 59. Kaptheijns maakt zich even boos. Ze maant Betsema aan om het tempo te maken aangezien het tempo even een dipje nam. Betsema zeurt niet en neemt meteen over.
 14. 13 uur 57. Kaptheijns-Betsema-Vos. Drie vrouwen hebben een kloofje geslagen op de rest. De Nederlandse drietand Kaptheijns-Betsema-Vos stoomt ervan door en rijdt een bonus van 7" bij elkaar op Worst en Alvarado.
 15. 13 uur 56. Morel Petitgirard gaat onderuit in dezelfde bocht als Kastelijn.

  Morel Petitgirard gaat onderuit in dezelfde bocht als Kastelijn

 16. 13 uur 55. "Het is al Nederland wat de klok slaat". Michel Wuyts op Play Sports.
 17. 13 uur 54. Val Kastelijn. Yara Kastelijn had een uitstekende dag, maar gaat ongelukkig tegen de grond. De Nederlandse hangt de fiets op de schouder en lijkt er de brui aan te geven. .