• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vos fleurt rijk palmares nog wat op met 1e WB-eindzege ooit 

  Marianne Vos heeft in Pontchâteau de eindzege in de Wereldbeker op haar naam geschreven. De Nederlandse won voor Betsema en Kaptheijns. Door de afwezigheid van Cant is Vos nu ook eindwinnares. 

  Ruim verslag van de WB in Pontchâteau bij de vrouwen

  Video player inladen ...

  Nederland boven, Vos pakt winst en eindzege

  Een plek in de top vier, dat volstond voor Marianne Vos om haar eerste Wereldbeker ooit te verzilveren. Ze schoot als een speer uit de startblokken, maar nam dan weer even wat gas terug.

   

  Tot halfweg koers streed een kopgroep van een tiental rensters nog mee vooraan, maar toen ontbonden de Nederlandse toppers hun duivels. Vos, Betsema en Kaptheijns stoomden ervan door, niemand zag het trio nog terug.

   

  Vooraan werd het meteen duidelijk dat Vos en Betsema de sterkste vrouwen in koers waren, al maakte Kaptheijns ook zeker geen slechte indruk. Uiteindelijk moest ze het duo toch laten gaan en zou ze derde worden.

   

  Op de hellende strook voor de balkjes achtte Vos haar moment de gloire gekomen. De zevenvoudig wereldkampioene liet Betsema terplekke en vlamde naar de zege. 

   

  Door de afwezigheid van Cant pakte Vos ook haar eerste eindzege ooit in de Wereldbeker. Ellen Van Loy was de beste Belgische op de vijfde stek.

  Vos schudt Betsema af en wint in Pontchâteau

  Video player inladen ...

  Yara Kastelijn maakt flinke koprol in Pontchâteau

  Video player inladen ...

  Uitslag vrouwen Pontchâteau

  1. Marianne Vos (Ned) in 46"53
  2. Denise Betsema (Ned) op 8"
  3. Maud Kaptheijns (Ned) 36"
  4. Carmen Alvarado (Ned) 57"
  5. Ellen Van Loy  1'06"
  6. Maria Alice Arzuffi (Ita) 1'07"
  7. Annemarie Worst (Ned) 1'22"
  8. Fleur Nagengast (Ned) 1'22"
  9. Inge van der Heijden (Ned) 1'23"
  10. Katherine Compton (V.S.) 1'24"

  Vos: "Wist dat ik Betsema moest lossen voor de sprint"

  "Op televisie lijkt het niet zo, maar het ging goed omhoog op de strook voor de balkjes. Ik wist dat ik daar een paar meters kon nemen. Betsema heeft een snelle sprint, dus daar wou ik het zeker niet op laten aankomen."

   

  "De eindzege in de Wereldbeker is heel mooi, maar het doel was om het vandaag gewoon goed te doen in de wedstrijd. Ik ben blij dat dat gelukt is."

  Betsema (2e): "Toen Vos versnelde, zat ik helemaal stuk"

  "Ik kan zeker leven met het resultaat, ik ben hartstikke blij. Ik wist dat ik in het wiel van Vos moest zitten, al heeft dat me later in de wedstrijd wel zuur opgebracht. Toen Vos versnelde, zat ik helemaal stuk. Ik hoop deze vorm zeker door te trekken naar het WK, al kan ik ook zomaar een slechte dag hebben."

  Kaptheijns (3e): "Heb me getoond op kop"

  "Ik ben zeker niet teleurgesteld. Het is lang geleden dat ik een goede Wereldbeker heb gereden. Ik moest van ver terugkomen en heb me ook op kop getoond. Het WK komt eraan en het zou mooi zijn dat we een Nederlandse kampioen krijgen, al gun ik het Sanne ook."

  Reacties bij de vrouwen na de WB in Pontchâteau

  Video player inladen ...

  Fase per fase

  1. Ellen Van Loy komt als eerste Belgische binnen op de vijfde plek.
  2. Vos wint!

   Marianne Vos troeft Betsema in het slot af en wint! Ze pakt ook meteen de eindzege in het WB-klassement. Betsema bolt als tweede over de streep, Kaptheijns is een mooie derde. Een volledig oranje gekleurd podium.
  3. Vos schudt Betsema af en wint in Pontchâteau

  4. Aanval Vos

   Daar gaat Vos! Vlak voor de balkjes zet ze haar ultieme versnelling in en zet ze Betsema op enkele lengtes? Is de klus geklaard?
  5. Laatste ronde

   Betsema en Vos zijn bezig aan hun laatste ronde. Voor Vos is de eindzege al zo goed als binnen. Doet ze er ook nog een zege bovenop?
  6. Kaptheijns dan toch gelost

   De winst lijkt een prooi te gaan worden tussen Betsema en Vos. Kaptheijns hangt weer aan de rekker en ziet de twee alsmaar kleiner worden.
  7. Vos en Betsema gaan er vandoor in de 6e ronde

  8. Vos op weg naar eerste WB-eindzege ooit

   Met deze omstandigheden kan het bijna niet meer foutlopen voor Marianne Vos. De Nederlandse moet binnen de top vier eindigen wil ze de eindzege in de Wereldbeker op zak steken. Opvallend: in haar rijkelijk gekleurde carrière ontbrak de Wereldbeker nog tot op heden. Daar lijkt ze verandering in te gaan brengen.
  9. Oranje boven

   De volledige top vijf kleurt momenteel oranje. Na Vos, Betsema en Kaptheijns volgen ook nog Europese kampioene Worst en Alvarado. Eerste Belgische renster: Ellen Van Loy rond plek acht.
  10. Opnieuw met z'n drieën

   Maud Kaptheijns is inderdaad nog niet out of the game. Ze komt bij het ingaan van de zesde ronde opnieuw aansluiten bij het kopduo.
  11. "Kaptheijns is zeker nog niet out of the game"

   Renaat Schotte op Play Sports
  12. Vos ziet dat Kaptheijns het even lastig krijgt en versnelt. Samen met Betsema telt ze een tiental meter voorsprong op hun landgenote.
  13. Kaptheijns maakt zich even boos. Ze maant Betsema aan om het tempo te maken aangezien het tempo even een dipje nam. Betsema zeurt niet en neemt meteen over.
  14. Kaptheijns-Betsema-Vos

   Drie vrouwen hebben een kloofje geslagen op de rest. De Nederlandse drietand Kaptheijns-Betsema-Vos stoomt ervan door en rijdt een bonus van 7" bij elkaar op Worst en Alvarado.
  15. Morel Petitgirard gaat onderuit in dezelfde bocht als Kastelijn

  16. "Het is al Nederland wat de klok slaat"

   Michel Wuyts op Play Sports
  17. Val Kastelijn

   Yara Kastelijn had een uitstekende dag, maar gaat ongelukkig tegen de grond. De Nederlandse hangt de fiets op de schouder en lijkt er de brui aan te geven.
  18. Yara Kastelijn maakt flinke koprol in Pontchâteau

  19. Grote kopgroep

   Bij het ingaan van de vierde ronde is er nog niemand weg. Kaptheijns voert de groep aan, gevolgd door de andere toppers. Wie probeert als eerste?
  20. Kunstenares Lechner

   De Italiaanse kampioene Lechner toont een staaltje van haar kunnen. Ze wipt als enige over de trappen en balkjes, terwijl de rest van de fiets moet.
  21. Dubbele pech voor Sels

   Loes Sels is een eind naar achteren geslagen. Onze landgenote reed een sterk wedstrijdbegin, maar rijdt zowel vooraan als achteraan lek.
  22. Hellende stroken

   Op de hellende stroken is Vos in haar nopjes. De Nederlandse gaat telkens op de pedalen dansen en neemt enkele lengtes, tot het weer samenkomt.
  23. Gonzalez Blanco knalt onderuit en blijft lang liggen

  24. Geen afscheiding bij de vrouwen in de eerste ronde in Pontchâteau

  25. Einde eerste ronde

   Na een verschroeiend snelle start gaat het tempo er even uit. Vos regelt het tempo, na de eerste ronde hebben we een kopgroep van ongeveer 10 rensters.
  26. Ook Compton, Sels, Van Loy, Betsema en Worst hebben hun start niet gemist. Zij volgen achter het Nederlandse duo.
  27. Vos als een speer

   Marianne Vos spaart geen enkele krachten in de openingsfase van de wedstrijd. De leidster in de WB-stand trekt alles op een lint en duwt de gaspedaal stevig in.
  28. START!

   De vrouwen zijn vertrokken in Pontchâteau. Alvarado is naar goede gewoonte goed weg, maar Vos is nog net iets sneller dan haar landgenote. Zij gaat als eerste de bocht in.
  29. "Het zal vandaag een soort criterium worden met de hoge snelheid. Ik hoop zo lang mogelijk bij Vos te blijven. Laat het maar op een sprint aankomen."

   Denise Betsema op Play Sports
  30. "Ik vind het mooi om een keer voor de Wereldbeker te gaan. Na een paar goede wedstrijden in het begin stond ik er al snel goed voor en ben ik er wel voor gegaan."

   Marianne Vos op Play Sports
  31. Geen Lucinda Brand

   Naast Sanne Cant zal ook Lucinda Brand niet aan de start verschijnen in Frankrijk. De kersverse Nederlandse kampioene won al twee Wereldbekercrossen (Tabor & Namen), maar laat Pontchâteau aan zich voorbijgaan. Zij staat momenteel op de negende plek in het klassement en heeft niet veel meer te winnen.
  32. Vos kent haar weg in Pontchâteau

   in 2011 werd er voor het laatst gekoerst in Pontchâteau voor de Wereldbeker. Toen was Marianne Vos de sterkste. Ook vandaag maakt de Nederlandse kans. Als leider in de Wereldbeker kan ze zich vandaag al verzekeren van het eindklassement. Omdat wereldkampioene Cant niet start, is Vos bij een vierde plek of beter zeker van de eindwinst. Cant liet na het BK in Kruibeke al weten dat ze niet veel meer te winnen had in de Wereldbeker.