Brand pakt 1e seizoenszege in Tabor, glijpartij nekt Cant: "Klotegevoel"

  Lucinda Brand heeft in Tabor de vierde manche van de wereldbeker gewonnen. De Nederlandse kampioene maakte in de laatste ronde het verschil. Een glijpartij kostte wereldkampioene Sanne Cant een podiumplek. Ellen Van Loy was eerste Belg op plaats vier. 

  Samenvatting: Brand wint de 4e manche van de wereldbeker

  Desastreuze start, Kaptheijns beste weg

  In afwezigheid van Marianne Vos, leidster in het wereldbekerklassement leek de WB-manche in Tabor een uitgelezen kans voor Sanne Cant om aan te knopen met een eerste zege in de wereldbeker.

   

  Niet enkel Cant zag haar kans schoon, ook heel wat andere veldrijdsters loensten vandaag naar de overwinning. De zenuwen stonden dan ook strak gespannen, met een desastreuze start - een massale valpartij - tot gevolg. Onder meer Loes Sels zag zo haar kansen in rook opgaan. 

   

  Wie die schifting wel had overleefd was Maud Kaptheijns. De Belgische vlamde in de eerste stroken, enkel Cant, Lechner, Worst, Van Loy en Alvarado konden volgen. 

   

  Op de steile helling in het parcours trok Sanne Cant voor het eerst door. Een bocht later gleed de wereldkampioene echter een eerste keer weg, Europees kampioen Worst profiteerde en pakte zes seconden. 

  VIDEO: Cant glijdt opnieuw uit

  Brand profiteert van glijpartij Cant en wint

  Dat liet de wereldkampioene niet over haar kant gaan, want op de volgende passage op diezelfde lange helling deed Cant haar kunsstukje nog eens over. Worst viel volledig stil en werd opnieuw ingerekend.

   

  De wereldkampioene rook bloed en stoof er vandoor, maar echt ver geraakte Cant niet weg. Met nog een ronde voor de boeg kwam alles weer bij elkaar. 

   

  In die laatste ronde demarreerde Lucinda Brand fors. Het antwoord van Cant bleef uit, want de wereldkampioene gleed opnieuw weg en verloor zo kostbare seconden. 

   

  Nederlands kampioene Brand keek niet meer om en reed onbedreigd naar de zege in Tabor, Europees kampioene Worst werd tweede, Arzuffi derde. Ellen Van Loy won de spurt om plekje vier, een gelaten Sanne Cant kwam als zesde over de streep. De wereldkampioene liet de kans liggen om over Vos naar de leidersplaats  in de Wereldbeker te springen. 

  Cant: "Met klotegevoel naar huis"

  Wat liep er mis bij Cant in de laatste ronde? "Na de eerste trap ligt er een bergje. We waren met veel bij elkaar en ik dacht dat het zou stroppen. Daarom begon ik te lopen. Maar het was 1 grote ijsberg en ik geraakte niet boven."

   

  "Ik voelde me echt in orde. Ik denk dat ik de wedstrijd toch redelijk onder controle had. Spijtig dat het op zo'n stomme moment misloopt. Ik ga met een klotegevoel naar huis. Ik denk dat ik meer verdiende."

  Brand: "Het was een lastige en snelle wedstrijd"

  Cant: "Ik ga met een heel slecht gevoel naar huis"

  Arzuffi: "We kregen het gaatje met Brand niet meer gedicht"

  Worst: "Volgens mij hoorde niemand de bel voor de laatste ronde"

  Fase per fase

  1. 14 uur 16. Cant pas zesde. Ellen Van Loy verslaat Betsema in de spurt voor plekje vier. Een gefrustreerde Sanne Cant wordt zesde op dertien seconden van Brand. .
  2. 14 uur 14. Brand wint! Lucinda Brand pakt haar eerste overwinning van het seizoen, en wat voor een! Europees kampioene Worst is tweede, de Italiaanse kampioene Arzuffi vervolledigt de top drie. .
  3. 14 uur 12. Worst zet druk op Brandt. Een Nederlands duel tussen Brandt en Worst dient zich aan. Worst moet wel rekenen op een fout bij de Nederlandse kampioene in de laatste technische bochten. .
  4. 14 uur 11. Van Loy op het podium? Ellen Van Loy rijdt rond op plekje vier. Zit er nog een podiumplek in voor de Belgische? Sanne Cant strijdt in de achtergrond, maar tevergeefs. .
  5. 14 uur 09. Op de technische stroken neemt Brandt weer wat meer voorsprong. Is de vogel gaan vliegen?
  6. 14 uur 08. Brandt voert forcing, Cant glijdt opnieuw uit. Lucinda Brandt gaat vol voor de overwinning en dwingt Sanne Cant in de fout op een korte steile helling. Over en uit voor de wereldkampioene? Arzuffi en Betsema rijden wel weer naar Brandt toe, Van Loy volgt in hun kielzog. .
  7. 14 uur 06. Laatste ronde. Op de meet komt alles weer bij elkaar. Het gerinkel van de bel voor de slotronde inspireert Arzuffi tot een uitval, deze wedstrijd ligt nog volledig open. .
  8. 14 uur 04. Cant vliegt! Sanne Cant gaat vol door op de helling. Arzuffi moet een paar meter laten, echt ver rijdt de wereldkampioene dus niet weg. Kan Cant haar voorsprong in de technische afdaling wat uitdiepen?
  9. 14 uur 02. Het moment van Cant? Net voor de helling versnelt de wereldkampioene. Van Loy volgt gezwind. .
  10. 13 uur 59. Nog twee ronden. Drie van vijf ronden in Tabor zijn reeds voorbij, nog twee te gaan. De eerste zeven rensters geven elkaar voorlopig geen duimbreed toe. Wordt de koers beslist op de steile helling, of zijn glijpartijen de scherprechters met dienst? .
  11. 13 uur 55. Ondertussen rijdt de ongelukkige Loes Sels rond op een 27e plaats. De Belgische heeft een achterstand van maar liefst 1 minuut en 27 seconden op Cant en co. .
  12. 13 uur 55. Worst valt stil. Annemarie Worst moet even op haar adem trappen op het lange steile stuk. Cant heeft dat in de smiezen en rijdt de kloof in een ruk dicht. De rest sluit ook weer aan. .
  13. 13 uur 53. Arzuffi nadert op Worst, maar zorgt er zo voor dat ook Van Loy en Cant opnieuw dichter bij de Europese kampioene komen. .
  14. 13 uur 51. Worst 6 seconden weg. Europees kampioene Worst houdt zich niet in en zet de rest op zes seconden. Ploegmaat Arzuffi zet zich op kop van het achtervolgende groepje, waar Cant en Van Loy even naar adem moeten happen. .
  15. 13 uur 49. Het gladde parcours treft nu ook Sanne Cant, die uitglijdt in een scherpe bocht, maar snel weer op de fiets kruipt. Worst profiteert en rijdt een aantal seconden weg. Van Loy probeert het gaatje te dichten. .
  16. 13 uur 47. Cant trekt door. Op het steilste stuk van het parcours geeft Sanne Cant er een stevige lel op. Onder aanvoering van de wereldkampioene rijdt een groepje van 9 rensters weg van de rest. .