• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Poel ramt ook in Gavere door de modder, Aerts houdt Van Aert af

  Ook de vierde manche in de Superprestige is een prooi geworden voor Mathieu van der Poel. De Europese kampioen was in Gavere heer en meester in een ouderwetse moddercross. Achter hem troefde Toon Aerts wereldkampioen Wout van Aert af.

  Aerts kan ontketende Van der Poel 20 minuten volgen

  In de eerste echte moddercross was er geen tijd voor een wapenstilstand. Mathieu van der Poel liet de wapens meteen kletteren, enkel Toon Aerts kon de Nederlander een tijdje bijbenen.

   

  Wereldkampioen Wout van Aert telde na de openingsronde al 16 tellen achterstand op Van der Poel en Aerts. De blubber en de smurrie maakten de omloop extra zwaar.

   

  Michael Vanthourenhout voelde zich niet kiplekker in de modderpoel. Net als de gevallen Laurens Sweeck staakte hij al vroeg de strijd.

  Aerts klopt Van Aert voor 2e plaats

  Van der Poel bleef acrobatisch balanceren door de modder. Toon Aerts kon de modderduivel niet langer bijbenen. 

   

  In de strijd voor de 2e plaats kwam Van Aert aanpikken bij Aerts. De wereldkampioen glibberde onderuit in de smeuïge smurrie: hij moest vrede nemen met de 3e plaats.

   

  Van der Poel hield netjes stand en maakte zijn klavertjevier vol in de Superprestige, dankzij zeges in Gieten, Boom, Ruddervoorde en Gavere vandaag. Aerts mocht als 2e mee op het podium.

  Van der Poel: "Geen grote fouten gemaakt"-"

  Mathieu van der Poel was nog maar eens outstanding dit seizoen. "Ik heb geen enkele grote fout gemaakt", glunderde de Nederlander. "Het geeft vertrouwen om zo rond te rijden."

   

  "Ik wou dezelfde dag hebben als vorig jaar (toen Van der Poel op weg leek naar de zege, maar door pech afgeremd werd). Maar ik was misschien nog beter dan vorig jaar."

   

  Ook Van der Poel was moe na de moddercross vandaag. "Het was ook voor mij een lastige cross, ik heb afgezien. Die Gavereberg werd iedere
  ronde lastiger en lastiger. Ik ben nu dus ook moe."

  Van der Poel: "Technisch 1 van mijn beste crossen ooit"

  Aerts: "Doet deugd om tussen de grote 2 op podium te taan"

  • Toon Aerts (2e): "Ik moest er van bij de start alles aan doen om Mathieu te kunnen volgen. Ik dacht: "Als ik er blijf aanhangen, kan ik op het einde misschien nog winnen door mijn mentale sterkte." Maar mijn fysiek liet het afweten, waardoor ik Van der Poel moest laten gaan."

   

  "Het doet deugd om tussen die 2 grote kleppers op het podium te staan. De afgelopen jaren staken Van der Poel en Van Aert er telkens bovenuit. Ik kwam telkens wat dichter, maar nu kom ik wel heel dicht bij hen."

   

  • Wout van Aert (3e): "In de start zat ik te ver. Ik kwam daarna wel snel in mijn tempo en dat tempo heb ik de hele cross kunnen vasthouden. Het was elke klim afzien. En technisch is het parcours zo moeilijk dat je voortdurend geconcentreerd moet blijven. Ik zal nu de cross herbekijken als analyse."

  Reactie Toon Aerts

  Van Aert: "3e plaats was hoogst haalbare"

  Uitslag in Gavere

  1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u04'52"
  2. Toon Aerts op 24"
  3. Wout van Aert 36"
  4. Tom Pidcock (GBr) 1'41"
  5. Lars van der Haar (Ned) 1'51"
  6. Tom Meeusen 2'19"
  7. Quinten Hermans 2'32"
  8. Jens Adams 2'54"
  9. Gianni Vermeersch 3'35"
  10. Nicolas Cleppe 3'50"
  11. Thijs Aerts  
  12. Michael Boros (Tsj)  
  13. Tim Merlier  
  14. Gioele Bertolini (Ita)  
  15. Diether Sweeck  
  16. Kevin Pauwels  

  Fase per fase

  1. 16 uur 07. Uitslag. 1. Van der Poel 2. Aerts op 24" 3. Van Aert op 36" 4. Pidcock 5. Van der Haar 6. Meeusen 7. Hermans 8. Adams 9. Vermeersch 10. Cleppe 11. Thijs Aerts 12. Boros 13. Merlier 14. Bertolini 15. Diether Sweeck 16. Pauwels.
  2. 16 uur 06. Klavertjevier Van der Poel. Mathieu van der Poel maakt het zegegebaar na een lange solo door de modder. Zijn 4e zege op een rij in de Superprestige.
  3. 16 uur 06. "Van der Poel heeft de tijd om af te stappen en iedereen goeiendag te zeggen". Michel Wuyts.
  4. 16 uur 05. Aerst verstrikt in lint. Van Aert nadert op Aerts, die even worstelt met een lint van een dranghek. Maar de 2e plaats zal Aerts niet meer uit handen geven.
  5. 16 uur 03. Nummer 4 in de Superprestige is bijna binnen voor Mathieu van der Poel. Voor 5 op een rij zal hij moeten wachten tot 16 december, in Zonhoven.
  6. 16 uur 01. Aerts op halve minuut. Het gezicht van Van Aert is besmeurd met modderdruppels, meer dan de 3e plaats zit er vandaag niet in. Van der Poel houdt eerste achtervolger Aerts op een halve minuut.
  7. 15 uur 59. Het podium lijkt vast te liggen: 1. Van der Poel 2. Aerts 3. Van Aert. Voor plek 4 is er wel nog een duel bezig tussen Iserbyt en Van der Haar.
  8. 15 uur 58. Laatste ronde. Van der Poel - op 27" Aerts - op 46" Van Aert - op 1'44" Pidcock - op 1'51" Van der Haar.
  9. 15 uur 56. Lange ploeterdag voor crossers. Het uur is bijna vol, maar toch gaan we nog een tiental minuten door. De wedstrijd begon enkele minuten later. En de rondetijden zijn wat opgelopen, waardoor de crossers vandaag ruim over het uur gaan.
  10. 15 uur 56. "Aerts is een oermens. Hij heeft een ferme stap vooruitgezet.". Paul Herygers.