• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Marianne Vos is de sterkste in Bern, Sanne Cant valt net naast podium

  Marianne Vos heeft in Bern haar tweede WB-zege van het seizoen behaald. De Nederlandse was haar landgenote Annemarie Worst de baas. Sanne Cant was de eerste Belgische op de vierde plaats.

  Ruim verslag van de WB-cross in Bern

  Video player inladen ...

  Vos deed geen enkele moeite om haar ambities en goede conditie weg te steken. Enkel in de openingsfase duldde ze dat de Italiaanse Lechner voor haar ging rijden. Cant en Van Loy moesten even een gaatje laten, maar bij het begin van de tweede ronde zaten 15 rensters samen.

   

  Op de meest pittige oplopende strook in de tweede ronde reed Vos opeens weg van de rest. De cross leek gereden, maar dat was gelukkig zonder Worst gerekend. De Nederlandse kon als enige de kloof met haar landgenoot dichten.

   

  Van Loy en Cant konden niet dichter komen op het leidersduo. Sels reed nog wat verder in de achtergrond, rond plaats 10. Worst moest proberen van de snellere Vos af te komen, maar het omgekeerde gebeurde.

   

  De aanval is de beste verdediging, dacht Vos. Ze zorgde dat ze als eerste aan elke technische strook kon beginnen en zette Worst zo onder druk. Voldoende voor de zege, want tot een sprint kwam het niet. Worst moest een klein gaatje laten. Vos soleerde naar de zege.

  Reacties van Cant, Worst en Vos na WB in Bern

  Video player inladen ...

  Reacties:

  • Sanne Cant: "Het was een moeilijke cross voor mij. Ik had de indruk dat ik achter de feiten reed. De bergjes zijn best verraderlijk. Als iemand voor je een foutje maakt, heb je een probleem. Na een foutje van Van Loy moest ik voet aan grond zetten. Mijn conditie is oké, maar je moet niet gewoon in conditie zijn. Je moet een heel hoog tempo kunnen rijden. Last van de kuit? Nee, die heb ik eigenlijk niet gevoeld. Het ziet er erger uit dan het is."
   
  • Marianne Vos: "Achteraf was het misschien een foutje om te snel te vertrekken. Maar het is een slopend en technisch parcours. Als je dan in een groepje een foutje maakt, kan je tijd verliezen. Ik voelde Worst zo snel komen, dat ik vreesde dat ze in de slotronde nog van me zou wegrijden. Ik wist dat ik op de hellingen in de slotronde eerste moest zitten. Deze zege geeft de burger moed."

  Fase per fase

  1. ZEGE VOOR VOS

   Marianne Vos is de koningin in Bern. Nederland boven, want 9 seconden later wordt Worst tweede. Cant wordt 4e, Van Loy 7e.
  2. Vos is helemaal los

   De zege lijkt binnen voor Vos. Worst wordt helemaal verpletterd door de tempoversnelling van de leidster in de wereldbeker.
  3. Vos schudt Worst af in de slotronde en wint de WB in Bern

  4. Worst slaagt er niet in om de kleine kloof van een paar meter te dichten. Vos lijkt op weg naar de zege.
  5. Vos speelt het slim

   Op de oplopende stroken zet Vos haar landgenote onder druk. Ze gaat helemaal door en zo moet Worst een gaatje laten. Geen goed nieuws voor Worst, want in de sprint heeft ze in principe geen kans.
  6. "Heeft Sanne Cant die fameuze slotronde nog in de benen?"

   Michel Wuyts
  7. Slotronde

   De slotronde is begonnen met Vos en Worst naast elkaar. Vos gaat dan maar opnieuw naar de kop. Cant volgt op 17 seconden als vijfde.
  8. "De top tien zit binnen het bestek van 40 seconden"

   Michel Wuyts
  9. Vos en Worst gaan strijden voor de zege, daar heeft het toch alle schijn van. Het gat met Compton wordt groter. De twee Nederlandse vrouwen doen om de beurt het kopwerk. Ze lijken elkaar te testen.
  10. Opgave Bellaert

   In de achtergrond moet Axelle Bellaert opgeven. "Total loss", volgens Michel Wuyts.
  11. "Worst wil voorkomen dat nog iemand anders vooraan komt aansluiten."

   Paul Herygers
  12. Voorlaatste ronde

   Compton is bij het begin van de 5e ronde genaderd tot 7 seconden van de twee leiders. Van Loy en Cant volgen in een groepje van vier op minder dan 20 seconden.
  13. Worst komt bij Vos

   Worst is bijna bij Vos, maar de Nederlandse doet er alles aan om haar landgenote het niet makkelijk te maken.
  14. Worst heeft Vos te pakken in de vierde ronde

  15. "Cant geeft een wat gelaten indruk. Van Loy is aan een goede cross bezig"

   Michel Wuyts
  16. "Het is nu een kwestie van je specialiteit ten volle te benutten. Op de technische stukken heeft Worst als ex-mountenbikester een voordeel."

   Michel Wuyts
  17. Einde derde ronde

   Worst sluipt dichter en dichter bij Vos. Nog zeven seconden is het verschil. Campton volgt nog eens drie seconden later.
  18. Alles wordt wat uit elkaar geslagen. Worst, Compton en Cant rijden in die volgorde allemaal alleen achter Vos. De achterstand van Cant is opgelopen tot 20 seconden. Worst komt wel dichter bij Vos.
  19. Einde ronde twee

   Vos is klaar met ronde twee. 12 seconden later proberen Cant, van Loy, Worst en Compton samen wat dichterbij te komen.
  20. "8 of 9 seconden is het verschil tussen Vos en de rest al"

   Maarten Vangramberen
  21. Vos rijdt weg!

   Slaat Vos al een beslissende kloof? De Nederlandse diept haar kloof op Cant en Van Loy uit. Opeens heeft ze een gat van 200 meter.
  22. Vos gaat ervandoor in de 2e ronde

  23. Vos slaat een klein gaatje op de meest pittige helling van het parcours. Cant gaat iets minder vlot naar boven. Van Loy volgt op plaats 4.
  24. Cant naar de leiding

   Net voor het ingaan van de tweede ronde komen Cant en Sels aansluiting bij de 5 koplopers. Cant gaat meteen naar de kop.
  25. Niemand raakt weg in de eerste ronde van de WB in Bern bij de vrouwen

  26. Geen uitstekende start van Cant en Sels

   Cant en Sels maken geen al te beste start. Ze moeten al een gaatje laten op de eerste vijf, waar Lechner nog altijd de kop trekt.
  27. START

   De vrouwen zijn vertrokken. Lechner duikt als eerst het veld in met Vos in haar wiel. Cant rijdt op de 6e plaats.
  28. "De laatste keer dat ik in Zwitserland reed was 2009, als ik het zo zeg voel ik me al oud"

   Sanne Cant
  29. "Ik hou wel van dit parcours"

   Marianne Vos