Marianne Vos is de sterkste in Bern, Sanne Cant valt net naast podium

  Marianne Vos heeft in Bern haar tweede WB-zege van het seizoen behaald. De Nederlandse was haar landgenote Annemarie Worst de baas. Sanne Cant was de eerste Belgische op de vierde plaats.

  Ruim verslag van de WB-cross in Bern

  Vos deed geen enkele moeite om haar ambities en goede conditie weg te steken. Enkel in de openingsfase duldde ze dat de Italiaanse Lechner voor haar ging rijden. Cant en Van Loy moesten even een gaatje laten, maar bij het begin van de tweede ronde zaten 15 rensters samen.

   

  Op de meest pittige oplopende strook in de tweede ronde reed Vos opeens weg van de rest. De cross leek gereden, maar dat was gelukkig zonder Worst gerekend. De Nederlandse kon als enige de kloof met haar landgenoot dichten.

   

  Van Loy en Cant konden niet dichter komen op het leidersduo. Sels reed nog wat verder in de achtergrond, rond plaats 10. Worst moest proberen van de snellere Vos af te komen, maar het omgekeerde gebeurde.

   

  De aanval is de beste verdediging, dacht Vos. Ze zorgde dat ze als eerste aan elke technische strook kon beginnen en zette Worst zo onder druk. Voldoende voor de zege, want tot een sprint kwam het niet. Worst moest een klein gaatje laten. Vos soleerde naar de zege.

  Reacties van Cant, Worst en Vos na WB in Bern

  Reacties:

  • Sanne Cant: "Het was een moeilijke cross voor mij. Ik had de indruk dat ik achter de feiten reed. De bergjes zijn best verraderlijk. Als iemand voor je een foutje maakt, heb je een probleem. Na een foutje van Van Loy moest ik voet aan grond zetten. Mijn conditie is oké, maar je moet niet gewoon in conditie zijn. Je moet een heel hoog tempo kunnen rijden. Last van de kuit? Nee, die heb ik eigenlijk niet gevoeld. Het ziet er erger uit dan het is."
   
  • Marianne Vos: "Achteraf was het misschien een foutje om te snel te vertrekken. Maar het is een slopend en technisch parcours. Als je dan in een groepje een foutje maakt, kan je tijd verliezen. Ik voelde Worst zo snel komen, dat ik vreesde dat ze in de slotronde nog van me zou wegrijden. Ik wist dat ik op de hellingen in de slotronde eerste moest zitten. Deze zege geeft de burger moed."

  Fase per fase

  1. 13 uur 59. ZEGE VOOR VOS. Marianne Vos is de koningin in Bern. Nederland boven, want 9 seconden later wordt Worst tweede. Cant wordt 4e, Van Loy 7e.
  2. 13 uur 56. Vos is helemaal los. De zege lijkt binnen voor Vos. Worst wordt helemaal verpletterd door de tempoversnelling van de leidster in de wereldbeker.
  3. 13 uur 56. Vos schudt Worst af in de slotronde en wint de WB in Bern.

   Vos schudt Worst af in de slotronde en wint de WB in Bern

  4. 13 uur 55. Worst slaagt er niet in om de kleine kloof van een paar meter te dichten. Vos lijkt op weg naar de zege.
  5. 13 uur 53. Vos speelt het slim . Op de oplopende stroken zet Vos haar landgenote onder druk. Ze gaat helemaal door en zo moet Worst een gaatje laten. Geen goed nieuws voor Worst, want in de sprint heeft ze in principe geen kans.
  6. 13 uur 53. "Heeft Sanne Cant die fameuze slotronde nog in de benen?". Michel Wuyts.
  7. 13 uur 52. Slotronde. De slotronde is begonnen met Vos en Worst naast elkaar. Vos gaat dan maar opnieuw naar de kop. Cant volgt op 17 seconden als vijfde.
  8. 13 uur 51. "De top tien zit binnen het bestek van 40 seconden". Michel Wuyts.
  9. 13 uur 49. Vos en Worst gaan strijden voor de zege, daar heeft het toch alle schijn van. Het gat met Compton wordt groter. De twee Nederlandse vrouwen doen om de beurt het kopwerk. Ze lijken elkaar te testen.
  10. 13 uur 48. Opgave Bellaert. In de achtergrond moet Axelle Bellaert opgeven. "Total loss", volgens Michel Wuyts.
  11. 13 uur 46. "Worst wil voorkomen dat nog iemand anders vooraan komt aansluiten.". Paul Herygers.
  12. 13 uur 45. Voorlaatste ronde. Compton is bij het begin van de 5e ronde genaderd tot 7 seconden van de twee leiders. Van Loy en Cant volgen in een groepje van vier op minder dan 20 seconden.
  13. 13 uur 44. Worst komt bij Vos. Worst is bijna bij Vos, maar de Nederlandse doet er alles aan om haar landgenote het niet makkelijk te maken.
  14. 13 uur 43. Worst heeft Vos te pakken in de vierde ronde.

   Worst heeft Vos te pakken in de vierde ronde

  15. 13 uur 41. "Cant geeft een wat gelaten indruk. Van Loy is aan een goede cross bezig". Michel Wuyts.
  16. 13 uur 39. "Het is nu een kwestie van je specialiteit ten volle te benutten. Op de technische stukken heeft Worst als ex-mountenbikester een voordeel.". Michel Wuyts.
  17. 13 uur 38. Einde derde ronde. Worst sluipt dichter en dichter bij Vos. Nog zeven seconden is het verschil. Campton volgt nog eens drie seconden later.