Van der Poel wint WB-cross in Bern, Van Aert hangt constant op paar seconden

  Mathieu van der Poel heeft voor het eerst gewonnen in de Wereldbeker dit seizoen. De Nederlander ging na een kwart cross in Bern alleen weg, Wout van Aert volgde steeds op 10 tot 15 seconden en finishte als 2e. Toon Aerts, die de 2 Wereldbekerraces in de VS won, was 3e en blijft leider.

  Van Aert heeft even pech en moet Van der Poel en Soete laten gaan

  Het was 8 jaar geleden dat de Wereldbeker in Zwitserland was geland. Zo lang gelden dat Van der Poel nooit eerder een wereldbekermanche had gereden in het Alpenland. Het deerde hem totaal niet.

   

  De kanonstart was wel voor Van Aert. De wereldkampioen ging van de eerste bocht vol gas door. Alleen Van der Poel en de verrassing van de dag, Daan Soete, konden volgen. De rest zou de winnaar en de tweede nooit meer terugzien.

   

  In de derde ronde viel de beslissing. Het materiaal van Van Aert haperde heel even. Het signaal voor Van der Poel om al zijn vermogen aan te spreken. Wat volgde was een soort achtervolging hard tegen onzacht. Het droge parcours maakte er een enorm snelle wedstrijd van.

   

  Het sierde Van Aert dat hij niet opgaf en de kloof nooit groter dan 15 seconden liet worden. Daarachter profiteerde WB-leider Aerts van een klein foutje van Vanthourenhout om weg te rijden uit een uitgebreide groep van achtervolgers. Dankzij zijn derde plaats blijft hij leider.

  Van der Poel komt niet meer in de problemen in het slot en wint de WB in Bern

  • Mathieu van der Poel: "Ik was rustig begonnen. Dat was van moeten. Wout vertrok heel snel en ik voelde dat ik gisteren had gereden. Een kloof uitbouwen op zo een parcours is moeilijk, want dan ga je fouten maken. Ik ben heel positief over crossen in Zwitserland. Ik had het gevoel dat er veel volk was en dat ze positief waren. Dit was zeker voor herhaling vatbaar."
  • Wout van Aert: "Het is jammer dat ik halfweg koers het geloof wat verloor om te winnen. Toen ik het tempo liet zakken, merkte ik dat Mathieu ook niet sneller kon. Dus dat kleine probleem besliste de koers. Ik hoopte in het begin een gaatje te slaan, want in de bochten is Mathieu altijd in het voordeel. Ik denk wzel dat ik het Mathieu moeilijker heb gemaakt dan in Gieten. Ik voelde me wel goed."
  • Toon Aerts: "Ik werd bij de start helemaal ingesloten. Gelukkig waren er veel ronden en had ik tijd om nog op te schuiven. Het is leuk dat ik in Tabor nog in deze trui mag rijden. Hopelijk lukt dat in Koksijde ook nog. Het nadeel is dat Mathieu en Wout vanaf nu alle ritten zullen meedoen. Voor mij is het gevaarlijk om alles op een klassement te zetten, maar ik zou in de wereldbeker toch graag voluit gaan, want dat is toch het meest prestigieuze klassement."

    

  Van der Poel: "Het duurde even voor ik in de wedstrijd kwam"

  Van Aert: "Dat klein akkefietje beslist de koers"

  Aerts: "Ik werd helemaal ingesloten bij de start"

  Uitslag WB-cross in Bern:

  1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u04'48"
  2. Wout van Aert op 8"
  3. Toon Aerts 58"
  4. Michael Vanthourenhout 1'07"
  5. Quinten Hermans 1'10"
  6. Daan Soete 1'13"
  7. Corné van Kessel (Ned) z.t.
  8. Felipe Orts (Spa) 1'17"
  9. Lars van der Haar (Ned) 1'22"
  10. Steve Chainel (Fra) 1'38"
  11. Gianni Vermeersch 1'50"
  12. Tom Meeusen 1'51"
  13. Vincent Bastaens  
  14. Jens Adams 2'03"
  15. Tim Merlier 2'09"
  16. Kevin Pauwels 2'13"
  17. Nicolas Cleppe  
  18. Laurens Sweeck 2'26"
  19. Dieter Vanthourenhout 2'28"
  20. Fabien Canal (Fra) 2'29"

  Fase per fase

  1. 15 uur 53. Aerts wordt derde op 58 seconden. Vanthourenhout wordt vierde en Hermans vijfde.
  2. 15 uur 52. Van der Poel wint!!! Van der Poel wint waar hij start. Ook in Bern. Van Aert is op 8 seconden tweede. Chapeau voor de strijdlust van de wereldkampioen.
  3. 15 uur 52. Van der Poel neemt al de tijd om zijn trui dicht te doen. De zege is binnen. Indrukwekkend.
  4. 15 uur 50. Van der Poel komt niet meer in de problemen in het slot en wint de WB in Bern.

   Van der Poel komt niet meer in de problemen in het slot en wint de WB in Bern

  5. 15 uur 47. De plaatsen voor het podium lijken vast te liggen. 1. Van der Poel, 2. Van Aert, 3. Aerts. Voor de andere ereplaatsen wordt er wel nog gelonkt.
  6. 15 uur 46. Laatste ronde. Van der Poel is aan de laatste ronde begonnen. Het is bewonderend dat Van Aert niet heeft afgegeven. Hij volgt op 12 seconden.
  7. 15 uur 44. "Mathieu durf zijn benen al wat stilhouden voor de bochten". Paul Herygers.
  8. 15 uur 43. Soete herleeft een beetje in de achtergrond. Hij leidt de achtervolging op Aerts.
  9. 15 uur 41. "Toon Aerts is zijn trui aan het redden op deze manier.". Paul Herygers.
  10. 15 uur 39. Door een foutje van Vanthourenhout op een hellende strook kan Aerts wegrijden. Is hij op weg naar plaats drie?
  11. 15 uur 36. Het verschil tussen Van der Poel en Van Aert blijft nu min of meer constant: 14 tellen.
  12. 15 uur 34. Einde ronde 8. Vanthourenhout rijdt weg uit de groep der achtervolgers. Hij doet een gooi naar de derde plaats, maar het is nog ver. De renners moeten 11 ronden afleggen.
  13. 15 uur 31. 8 renners strijden achter de twee tenoren om de derde plaats. Michael Vanthourenhout zit wat in de tang van de vele Telenet-renners.
  14. 15 uur 30. "Wat deugd doet is de belangstelling.". Michel Wuyts.
  15. 15 uur 29. Nog vier ronden. De prestatie van Van der Poel is indrukwekkend en Van Aert doet het ook formidabel, ondanks het verschil van 13 seconden. Het probleem is dat het wel een beetje saai is op deze manier.
  16. 15 uur 26. Voor Laurens Sweeck is het een gevecht in de achtergrond. Hij volgt op meer dan anderhalve minuut van Van der Poel. Van Aert volgt ondertussen op 14 seconden van de Nederlander.
  17. 15 uur 25. Aerts is naar positie drie gereden en doet daarmee wat hij moet doen. Van der Haar zit in zijn buurt.
  18. 15 uur 20. 10 seconden verschil. De achterstand van Van Aert groeit tot 10 seconden. Van der Poel heeft nog geen moment van zwakte getoond.
  19. 15 uur 20. Van der Poel rijdt langzaamaan uit op Van Aert.

   Van der Poel rijdt langzaamaan uit op Van Aert