• home
 • video
 • pas verschenen

  Denise Betsema soleert naar de overwinning in Neerpelt

  In afwezigheid van onder meer Cant, Vos en Worst heeft Denise Betsema de veldrit in Neerpelt naar haar hand gezet. De Nederlandse kwam in de eerste manche van de Soudal Classics solo over de streep.

  Samenvatting: Betsema komt in 1e manche van de Soudal Classics solo over de streep

  Betsema is de sterkste

  Geen Sanne Cant, Marianne Vos of Annemarie Worst in Neerpelt en dus aasden enkele andere vrouwen op de overwinning. Maud Kaptheijns maakte de beste start en dook als eerste het veld in. De Nederlandse kreeg al in de eerste ronde het gezelschap van haar landgenote Denise Betsema.

   

  In de achtervolging probeerden Verdonschot, Sels en Alvarado de aansluiting te maken, maar voorin lag het tempo te hoog. Ook voor Kaptheijns, die een sterke Betsema al vroeg in de wedstrijd moest laten gaan.

   

  De 25-jarige Nederlandse bouwde haar voorsprong gestaag uit en soleerde knap naar de overwinning. In de strijd om de tweede plaats was Alvarado sterker dan Verdonschot.

   

  "Dit was mijn eerste cross in België dit seizoen. Het is geweldig om dan zo te beginnen", straalde Betsema na de finish. "Ik heb hier vorig jaar voor het eerst gereden en het parcours ligt me wel. Het lijkt hier wat op bij me thuis in Texel."

   

  Laura Verdonschot was niet helemaal tevreden met haar 3e plaats: "Ik voelde me niet echt super vandaag. Ik maakte te veel fouten en dat wordt afgestraft. Ik kon gewoon niet beter vandaag. Dan moet ik vrede nemen met de 3e plek, al had ik er misschien iets meer van verwacht."

  Uitslag:

  1. Denise Betsema (Ned) in 45'35"
  2 Ceylin Alvarado (Ned) op 23"
  3. Laura Verdonschot 29"
  4. Loes Sels 34"
  5. Maud Kaptheijns (Ned) 1'17"
  6. Alice Maria Arzuffi (Ita) 1'36"
  7. Mari-Liis Mottus (Est) 3'29"
  8. Pauline Delhaye (Fra) 3'41"
  9. Lizzy Witlox (Ned) 5'11"
  10. Emily Wadsworth (GBr) 5'27"

  Fase per fase

  1. 14 uur 30. Betsema wint! Denise Betsema maakt het zegegebaar, haar vierde overwinning van het seizoen. De Nederlandse won eerder al in Zwitserland, Frankrijk en Slovakije, maar dit is haar mooiste zege van het jaar.
  2. 14 uur 26. Betsema kijkt al eens achterom. Ze voelt dat ze de overwinning binnen handbereik heeft als ze geen foutjes meer maakt.
  3. 14 uur 24. Alvarado heeft nog wat in de tank zitten. Verdonschot moet alles uit de kast halen om de Nederlandse bij te houden.
  4. 14 uur 24. Alvarado heeft haar wagonnetje weer aangepikt bij Verdonschot. Met hun tweeën volgen ze op een halve minuut van Betsema.
  5. 14 uur 22. Sterke Betsema. Betsema blijft lekker ronddraaien en duikt gezwind de laatste ronde in. De Nederlandse lijkt zelfs nog overschot te hebben.
  6. 14 uur 21. Na Betsema is het achtervolgende kwartet uit elkaar gevallen. Verdonschot leidt de dans en Alvarado probeert het gaatje te dichten. Sels en Kaptheijns volgen nog wat verderop.
  7. 14 uur 15. Denise Betsema, moeder van twee kinderen, heeft er al vier rondjes opzetten, nog twee te gaan. Het achtervolgende kwartet komt op een kleine halve minuut door.
  8. 14 uur 13. Voor Sels gaat het niet snel genoeg. Ze slaat even een gaatje, maar bij het grachtje - waar Sels afstapt en de rest springt - sluiten Verdonschot en co weer aan.
  9. 14 uur 09. Betsema zet flink door. Betsema rijdt steeds verder weg. Met nog drie rondjes voor de boeg heeft ze nu een voorsprong van ruim 20 seconden. In de achtervolging zijn Sels en Verdonschot bij Kaptheijns gekomen. Alvarado volgt op enkele meters.
  10. 14 uur 04. Sels is terug. Sels heeft weer de aansluiting kunnen maken bij Verdonschot en Alvarado. Met zijn drieën volgen ze op een tiental seconden van Betsema.
  11. 14 uur 04. Voorlopig lijkt Kaptheijns het verschil onder controle te kunnen houden. Ze hangt op enkele meters van Betsema.
  12. 14 uur . Betsema is ervandoor. Kaptheijns lijkt de sterkste op de hellingen, maar Betsema heeft minder moeite met de zandbak. Aan het einde van de tweede ronde zegt ze haar landgenote gedag.
  13. 13 uur 58. Sels lost de rol. Het achtervolgende trio is herleidt tot een duo. Sels kan het tempo van Verdonschot en Alvarado niet langer volgen, maar ze probeert wel aan te klampen.
  14. 13 uur 56. Op de hellingen lijkt Kaptheijns de enige te zijn die bij machte is om tot boven te fietsen. Dat levert de Nederlandse telkens wat winst op.
  15. 13 uur 54. De achtervolgers. Achter Kaptheijns is het vooral Laura Verdonschot die het tempo bepaalt. Ze heeft daarbij het gezelschap van Sels en Alvarado. Daarachter gaapt al een flink gaat.
  16. 13 uur 52. Kleine bonus. Kaptheijns en Betsema komen aan de streep door met een bonus van een handvol seconden op een achtervolgend trio.
  17. 13 uur 50. Kaptheijns legt er flink de pees op in de eerste ronde. De Nederlandse heeft al een mooi gaatje geslagen. Voorlopig kan enkel Betsema het tempo volgen. .
  18. 13 uur 48. Geen Compton. Op de deelnemerslijst prijkt ook de naam van Katie Compton, maar de Amerikaanse heeft in laatste instantie afgezegd.
  19. 13 uur 47. "Het is een lastig parcours, puur interval. Je hebt eigenlijk nergens tijd om te recupereren". Geert Wellens, co-commentator bij PlaySports.
  20. 13 uur 45. Start. De rode lichten springen op groen en de vrouwen hijsen zich op gang. Kaptheijns is het snelste weg en duikt als eerste het veld in.
  21. 12 uur 39. Grote namen passen. Met het oog op de Superprestige-cross van zondag in Ruddervoorde komen vrouwen in vorm Annemarie Worst en Marianne Vos niet aan de start in Neerpelt. Ook Sanne Cant stuurt haar kat. Het zou dus wel eens een open strijd kunnen worden straks.
  22. 12 uur 38. Cross in Neerpelt. De veldrijders strijken vandaag neer in Neerpelt voor de eerste Soudal Classics-cross van het seizoen. De vrouwen beginnen eraan om 13.45u. U kunt de wedstrijd hier fase per fase volgen.