• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Aerts is snelste sprinter in Leuven na cross boordevol plotwendingen

  Toon Aerts heeft op het einde van het seizoen nog een zege aan zijn erelijst toegevoegd in Leuven. De Belgische kampioen haalde het van Tom Meeusen in een sprintje met twee. Lars van der Haar klom als derde mee op het podium.

  6 renners maken na drie kwartier nog kans op de zege

  Mathieu van der Poel heeft het veld al ingeruild voor de weg en zo leek cyclocross in Leuven weer een razendspannende sport. Na de gebruikelijke kanonsstart van Tim Merlier ontpopte Michael Vanthourenhout zich tot de te kloppen man. Hij zorgde voor de eerste kloof en achtervolger Lars van der Haar raakte niet op zijn wiel.

   

  Maar iets voor halfweg cross volgde een eerste plotwending. Toon Aerts, die een anonieme koers aan het rijden was, reed bijna in een ruk naar de koploper. Van der Haar en een sterke Laurens Sweeck profiteerden en sloten ook aan. De 4 renners leken te gaan strijden om de dagzege.

   

  Maar plots doken er nog twee nieuwe namen op in het scenario: Tom Meeusen en Jim Aernouts. Meeusen moest de eer van zijn ploeg hoog houden en dat deed hij wonderwel. Op 2,5 ronden van het einde dichtte hij de kloof en waren er plots 6 kandidaat-winnaars.

  Aerts fluit sterke Meeusen nog terug in het slot

  Een ronde later waren ze dan nog maar met 5. Toon Aerts plaatste een versnelling, Laurens Sweeck wou antwoorden, maar trapte pardoes zijn ketting over en moest teleurgesteld afdruipen. Het ingaan van de slotronde zorgde opnieuw voor een gekke wending: Van der Haar, Aerts en Vanthourenhout hielden de benen stil. Meeusen en Aernouts roken hun kans.

   

  Het duo pakte 8 seconden, maar Vanthourenhout bedacht zich en maakte toch nog jacht op de koplopers. Zo kwam alles andermaal samen. Met het wasbord in het vooruitzicht was het tijd voor Tom Meeusen om zijn techniek nog eens te laten spreken. Hij zette zich op kop en pakte zonder echt te versnellen enkele lengtes.

   

  De zege was zo goed als binnen, maar Toon Aerts had nog wat energie over in de tank. Hij knalde op en over Meeusen en in een sprintduel met twee gaf hij de koppositie niet meer af. Het is voor Aerts zijn 30e podiumplaats van het seizoen.

  VIDEO: Bekijk de slotronde

  Uitslag Leuven:

  1. Toon Aerts  
  2. Tom Meeusen  
  3. Lars van der Haar (Ned)  
  4. Michael Vanthourenhout  
  5. Jim Aernouts  
  6. Felipe Orts (Spa)  
  7. Tim Merlier  
  8. Vincent Baestaens  
  9. Michael Boros (Tsj)  
  10. Corné van Kessel (Ned)  

  Aerts: "Ik heb eens niet geluisterd naar de ploegleiding"

  Meeusen: "Toen ik naast Toon kwam in de sprint blokkeerde alles"

  Van der Haar: "Ik had gehoopt om voor de zege te kunnen sprinten"

  Fase per fase

  1. 16 uur 01. Aerts wint! Toon Aerts houdt Tom Meeusen af in een sprint na de spannendste cross van het jaar. Van der Haar wordt derde.
  2. 16 uur . Aerts versus Meeusen. Toon Aerts en Tom Meeusen gaan sprinten voor de zege.
  3. 16 uur . Toon Aerts rijdt het gat dicht op Meeusen. Maar wat kan de Belgische kampioen in de sprint?
  4. 15 uur 59. Meeusen naar de zege? Meeusen weet waar hij moet zitten op het wasbord! Hij doet het zo lekker en rijdt enkel lengtes weg!
  5. 15 uur 58. Michael Vanthourenhout knapt het vuile werk op in de achtervolging. Hij kan aansluiten bij de twee leiders. We hebben weer een kopgroep van 5.
  6. 15 uur 56. Het verschil tussen twee groepjes: 8 seconden. .
  7. 15 uur 55. De bel! Aernouts en Meeusen duiken de slotronde in! Plots zijn ze met twee want Aerts, Vanthourenhout en Van der Haar houden de benen stil.
  8. 15 uur 54. "Ik denk dat Lars het kan afmaken in de sprint. Ik denk dat hij net iets minder krachten verspeeld heeft dan Toon.". Sven Nys.
  9. 15 uur 52. Toon Aerts en Michael Vanthourenhout lijken de beste renners in de kopgroep. Ook Lars van der Haar hangt er nog bij. .