• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Aert vindt geen antwoord op versnelling Toon Aerts

  Toon Aerts heeft in Waterloo (VS) de eerste WB-veldrit van het seizoen gewonnen. Aerts bleek op de snelle omloop sneller dan wereldkampioen Wout van Aert, die tweede werd op een halve minuut. Mathieu van der Poel stond niet aan de start.

  Aerts houdt Van Aert af en wint de WB in Waterloo

  Na de contractperikelen van de voorbije week kon Wout van Aert zich in een zonnig Waterloo weer focussen op de cross zelf. De wereldkampioen dook als eerste het veld in en kreeg op de snelle omloop een handvol renners mee in zijn zog.

   

  Onder impuls van Sweeck en Hermans werd de kopgroep mondjesmaat uitgedund, maar Sweeck schakelde zichzelf uit door een foutje bij de dubbele balken. Even later gingen Soete en Hermans onderuit, waardoor Aerts en Van Aert met zijn tweetjes overbleven.

   

  Al snel bleek Aerts over de snelste benen te beschikken, want Van Aert had geen antwoord op een versnelling van de Telenet-Fidea-renner. Die had in de slotfase nog de tijd om het matig opgekomen Amerikaanse publiek te verwennen met een fraaie jump op de laatste brug.

   

  Mathieu van der Poel was er niet bij in de Verenigde Staten. Na zijn mountainbikezomer is hij toe aan een break.

  VIDEO: Sterke Aerts rijdt weg in de 7e ronde

  Van Aert: "Aerts was sterker"

  De veldrit in Waterloo vond plaats in de achtertuin van fietsenfabrikant Trek, de fietsenleverancier van Toon Aerts en co. "Dat ik hier kan winnen bij de fabriek is echt "amazing", zoals ze hier zeggen. Ik kan het zelf niet geloven", zegt Aerts.

   

  "Toen ik overnam en zag dat Wout wat bleef hangen, moest ik vol gaan. Het was gewoon zaak om geen fouten te maken. Ik voelde me al goed in Geraardsbergen, maar ik had totaal niet verwacht om hier te winnen."

   

  Wout van Aert gaf ootmoedig toe dat Aerts beter was. "Ik ben op mijn waarde geklopt. Ik voelde van het begin dat het moeilijk was. Toon was gewoon sterker", zegt de wereldkampioen.

   

  "Toen we met zijn tweeën vooraan zaten, voelde ik dat het moeilijk was. Zijn tempo lag hoger. Ik miste het explosieve van vorige week. Maar ik mag niet klagen. Ik heb mijn koers kunnen rijden zoals ikwou en ik sta goed in de wereldbeker. Dat was een van mijn belangrijkste doelen, ook al had ik natuurlijk liever gewonnen."

  Uitslag:

  1. Toon Aerts in 1u02'49"
  2. Wout van Aert op 34"
  3. Laurens Sweeck 51"
  4. Quinten Hermans 54"
  5. Daan Soete 57"
  6. Corné van Kessel (Ned) 1'08"
  7. Eli Iserbyt 1'14"
  8. Jim Aernouts 1'27"
  9. Tim Merlier 1'36"
  10. Michael Boros (Tsj) 1'44"
  11. Steve Chainel (Fra) 1'54"
  12. Kevin Pauwels 2'10"

  Fase per fase

  1. 21 uur 36. Van Aert is tweede. Op ruime een halve minuut van winnaar Aerts bolt Van Aert als tweede over de finish. Sweeck wordt derde.
  2. 21 uur 35. Aerts wint! Aerts pleziert de fans met een jump op de laatste brug en mag het zegegebaar maken. .
  3. 21 uur 34. Zege wenkt voor Aerts. Aerts is bezig aan de laatste hectometers. De renner uit het Telenet-Fidea-kamp stevent af op een fraaie overwinning.
  4. 21 uur 30. Aerts verslapt niet en blijft gewoon een constant tempo rijden.
  5. 21 uur 28. "Ik denk dat Aerts toont dat hij de betere is van Wout. Als dit tot een goed einde gebracht wordt, zal dat zoet smaken, ook al heb ik veel bewondering voor Van Aert". Sven Nys bij PlaySports.
  6. 21 uur 28. 15 seconden voor Aerts. Aerts wipt voor de voorlaatste keer over de balkjes. Hij heeft 15 seconden op Van Aert. Zonder pech lijkt het binnen voor hem.
  7. 21 uur 22. Aerts blijft dapper doorgaan en consolideert zijn voorsprong. Van Aert komt geen spatje dichter op de renner van Telenet-Fidea.
  8. 21 uur 22. Is Aerts gaan vliegen? Bij het ingaan van de voorlaatste ronde is de bonus van Aerts op Van Aert gegroeid tot 11 seconden.
  9. 21 uur 19. Van Aert moet nu al 7 seconden toegeven op Aerts. Krijgt hij dit gaatje nog dicht?
  10. 21 uur 19. Aerts loopt uit. Het verschil tussen Aerts en Van Aert wordt steeds groter. Het is nog twee rondes tot de streep. Kan Aerts zijn inspanning volhouden?
  11. 21 uur 17. Aerts glipt weg. Toon Aert heeft een bres geslagen op Van Aert, die het gaatje niet meteen lijkt dichte te krijgen. Aerts heeft een tiental meter voorsprong.
  12. Van Aert en Aerts rijden voorop in Waterloo. 21 uur 16.
  13. 21 uur 14. Sterke Toon Aerts rijdt weg van Van Aert in de 7e ronde .

   Sterke Toon Aerts rijdt weg van Van Aert in de 7e ronde

  14. 21 uur 13. Opgave Vanthourenhout. Geen Michael Vanthourenhout meer in de koers. De Marlux-renner is afgestapt.
  15. 21 uur 10. Aerts is er niet gerust in en kijkt achterom. Het gaatje met Sweeck bedraagt nog altijd een tiental seconden.
  16. 21 uur 08. Beukende Sweeck. Achter Van Aert en Aerts rijdt Laurens Sweeck in zijn eentje zijn eigen achtervolging en hij lijkt steeds dichter te komen. Hij volgt op een kleine 10 seconden.
  17. 21 uur 07. Slippertje van Aerts. Ook Aerts gaat bijna in de foute op een schuin stuk. Hij moet even uit zijn pedalen, maar kan zich nog net rechthouden.
  18. 21 uur 06. Van Aert en Aerts zijn met zijn tweetjes weg nu. Ze hebben al een voorsprong van ruim tien seconden.
  19. 21 uur 06. Soete valt vooraan en neemt Hermans mee, Aerts en Van Aert zijn alleen weg .

   Soete valt vooraan en neemt Hermans mee, Aerts en Van Aert zijn alleen weg

  20. 21 uur 04. Valpartij in de kopgroep. Opschudding voorin, want Soete valt en brengt zo ook Hermans ten val. Aerts en Van Aert hebben meteen een serieuze kloof.
  21. 21 uur 02. 4 leiders. Intussen is de kopgroep herleid tot 4 renners: Aerts bepaalt het tempo, Van Aert, Soete en Hermans draaien nog vlot mee.
  22. 21 uur . Foutje Sweeck. Laurens Sweeck moet achtervolgen na een foutje aan de dubbele balkjes en voorin wordt er natuurlijk niet gewacht. Aan de streep heeft hij een achterstand van 7 seconden.
  23. 20 uur 58. Ook Daan Soete is er bij vooraan. De renner van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice steekt zijn neus eens aan het venster.
  24. 20 uur 57. "Het is belangrijk om de eerste echte aanval van Van Aert te pareren en dan is er veel mogelijk. We moeten van onze eigen sterkte uitgaan". Sven Nys, ploegleider van Telenet-Fidea, bij PlaySports.
  25. 20 uur 54. Telenet-Fidea is goed vertegenwoordigd in de kopgroep. Quinten Hermans, Toon Aerts en Corné van Kessel zijn alle drie mee.
  26. 20 uur 52. Hermans lijkt er wel zin in te hebben. Op de aankomststrook geeft hij nog een flink door, maar Van Aert laat niet begaan. Hermans' ploegmaat Aerts ziet op het wiel van de wereldkampioen.
  27. 20 uur 52. Van Aert versnelt in de 3e ronde, maar krijgt de 6 achtervolgers er niet .

   Van Aert versnelt in de 3e ronde, maar krijgt de 6 achtervolgers er niet

  28. 20 uur 49. Hermans naar de kop. Voor Hermans gaat het niet snel genoeg. Met een flukse pedaalslag glijdt hij voorbij Van Aert, die meteen aanpikt.
  29. 20 uur 48. Op een klimmetje waar de renners even van de fiets moeten, schuift Van Aert nog eens naar de kop. Voorlopig lijken de contractperikelen hem hoegenaamd niet te beïnvloeden.
  30. 20 uur 47. Wie zit er vooraan? De posities bij de 3e doorkomst aan de finish: Toon Aerts, Wout van Aert, Laurens Sweeck, Corné van Kessel, Quinten Hermans, Eli Iserbyt, Daan Soete, Michael Vanthourenhout en Jim Aernouts.
  31. 20 uur 43. Uit de achtergrond zijn wat jongens teruggekeerd, we hebben nu een ruimere kopgroep van zo'n tiental renners. Onder meer Quinten Hermans zit nu ook mee vooraan.
  32. 20 uur 41. Matige opkomst. De mondialisering van het veldrijden blijkt voorlopig niet echt aan te slaan in Waterloo. Langs het parcours zien we maar een fractie van het volk dat we gewoon zijn in de lage landen.
  33. 20 uur 40. Toon Aerts neemt even over vooraan op een van de snelle stroken. Het tempo ligt hoog.
  34. 20 uur 40. Eerste ronde van de Wereldbeker in Waterloo .

   Eerste ronde van de Wereldbeker in Waterloo

  35. 20 uur 39. Sweeck op kop. Sweeck blijft het tempo bepalen, met Van Aert in zijn wiel. Ook Van Kessel, Vanthourenhout, Aerts, Iserbyt en Aernouts gaan goed mee. Achter had gaapt al een klein kloofje.
  36. 20 uur 38. Lars van der Haar heeft zijn start volledig gemist. Hij heeft al bijna een halve minuut achterstand op de leiders.
  37. De renners zijn gestart in Waterloo. 20 uur 35.
  38. 20 uur 33. Op de brug glijdt Sweeck voorbij Van Aert, de rest volgt gezwind. We zien een razendsnelle start.
  39. 20 uur 33. START! De renners zijn vertrokken. Van Aert is goed weg en duikt als eerste het veld in.
  40. 20 uur 30. Zonnig Waterloo. We zijn bijna klaar voor de start in Waterloo, waar het zonnetje schijnt en het een 20-tal graden is.
  41. 20 uur 14. "Alles is op tijd in orde gekomen. Ik ben blij dat ik vandaag weer kan koersen, dat is toch het liefste wat ik doe". Wout van Aert bij PlaySports.
  42. 20 uur 10. Geen Van der Poel. Op de startlijst is Mathieu van der Poel de opvallendste naam die ontbreekt. De Nederlander verkiest een rustperiode boven de crossen in de VS. Van Belgische zijde blijft onder meer Gianni Vermeersch ook afwezig.
  43. 18 uur 48. Waterloo (VS) is het toneel voor de eerste wereldbekercross van het seizoen. Mathieu van der Poel heeft zijn kat gestuurd naar de VS, maar een ploegloze Wout van Aert is er wel bij. Volg de race straks op de voet vanaf 20.30u.