België zakt helemaal weg na snelle start en eindigt 8e in Mixed Team Relay

  In de Mixed Team Relay zijn Jonas Van de Steene (H4),  Jean-François Deberg (H3) en Laurence Vandevyver (H3) als 8e geëindigd. Na een sterke start zakten onze landgenoten helemaal weg. Italië pakte het goud dankzij een sterke teamprestatie.

  In de Mixed Team Relay bracht elk land drie handbikers met hun specifieke graad van beperking naar voor. Elke atleet nam om de beurt een ronde voor zich om vervolgens in totaal tot 9 ronden te komen.

  De regels omtrent het geslacht van de atleten was niet nader bepaald. Met Van de Steene, Deberg en Vandevyver koos België voor twee mannen en een vrouw, terwijl latere winnaar Italië bijvoorbeeld 3 mannen aan de start bracht.

  België schoot meteen goed uit de startblokken in Fuji. Met Van de Steene als startrijder eindigde ons land zelfs helemaal vooraan na de 1e ronde.

  Toch was de koppositie van korte duur, want grootmachten als Italië, de VS en Frankrijk namen de wedstrijd al snel in handen. De Belgische medaillehoop verdween als sneeuw voor de zon.

  België zakte terug tot de 8e plek (van de 10) en geraakte er nooit meer weg. Italië reed vlot naar het goud, terwijl Frankrijk met een ultieme comeback de VS van het zilver hield.

  "Een podium was sowieso niet mogelijk voor ons"

  Vijf jaar geleden in Rio maakten Jonas Van de Steene en Jean-François Deberg deel uit van het Belgische mannenteam dat brons veroverde. "Dit was toch ook een stap in het onbekende voor ons", zei Van de Steene. "Een podium was sowieso niet mogelijk voor ons vandaag."

   

  "Uiteindelijk was het gewoon een kwestie van zo hard mogelijk duwen en dan zien waar je uitkomt. Tactiek speelde niet echt mee. Collectief vind ik dat we trots mogen zijn. Met Laurence als nieuwe pion kunnen we verder bouwen."

   

  Laurence Vandevyver was de nieuwkomer in het team. "Het was een toffe discipline om te doen", zei de 39-jarige West-Vlaamse. "Het is de eerste keer dat ik deelneem aan een aflossingswedstrijd. Het is leuk om in teamverband te racen."

   

  "Het is nog maar mijn derde internationale wedstrijd. Dit is nog altijd een leerschool. Het was een mooie ervaring en het is een goede motivatie om de komende drie jaar nog veel harder te werken met Parijs als doel."

   

  "De uitslag is misschien niet waar we op gehoopt hadden. Maar we hebben alles gegeven en kunnen onszelf niets verwijten."

   

  Vandevyver had zich tijdens haar wedstrijd nog geblesseerd. "Ik ben ergens met mijn elleboog aan blijven hangen, het ligt open tot op het bot. Als je aan het rijden bent, vloek je even en ga je door. Maar achteraf heb je er wel last van."

  Fase per fase

  1. 09 uur 21. Italie wint, zilver voor Frankrijk en brons voor de VS. Op de laatste klim gaat Frankrijk over de VS na een fantastische comeback! Wat een laatste ronde voor de Fransman Vergnaud. Ondertussen heeft Italië officieel het goud beet. .
  2. 09 uur 19. Frankrijk zit de VS op de hielen voor het zilver. De kloof wordt kleiner en kleiner. Ondertussen rijdt de laatste Italiaan rustig naar het goud. .
  3. 09 uur 18. Laatste ronde. De ongenaakbare Italianen beginnen aan hun laatste ronde. Achter hen wordt er nog volop gestreden voor zilver en goud. .
  4. 09 uur 14. België nog steeds 8e. Van de Steene kan niets meer veranderen aan de 8e plek van België en levert de figuurlijke stok over aan Deberg. .
  5. 09 uur 09. In de strijd voor het brons beginnen Duitsland en Frankrijk aan hun voorlaatste ronde. Zal het op de laatste renner aankomen? .
  6. 09 uur 08. Laatste ronde voor Van de Steene. Jonas Van de Steene moet nog een laatste keer aan de bak in deze Mixed Team Relay. Vanaf een 8e plek kan hij ons land alleen nog maar een mooie ereplaats bezorgen. Al moeten na hem ook Vandevyver en Deberg nog eens aan de bak. .
  7. 09 uur 03. België 8e. Laurence Vandevyver moet opnieuw terrein prijsgeven, waardoor België plots naar de 8e plaats zakt. Deberg moet opnieuw alle zeilen bijzetten. .
  8. 09 uur 02. Italië heerst. Voor de medailles zal het tussen Italië, Duitsland, de VS en Spanje gaan. Italië lijkt op weg naar het goud, maar voor zilver en brons ligt alles nog open. .
  9. 08 uur 56. België schuift op! Jonas Van de Steene is duidelijk in goede doen. Op zijn eentje brengt hij ons land van de 7e naar de 5e plek. Wat kan Laurence Vandevyver nu? .
  10. 08 uur 44. Italië aan de leiding, België 7e. Na de 3e doorkomst is het Italië dat de leiding overneemt van Oostenrijk. Van de Steene begint aan zijn 2e ronde in de 7e plek. Een medaille zal er waarschijnlijk niet inzitten voor ons land. .
  11. 08 uur 38. Oostenrijke neemt de koppositie voor zijn rekening, gevolgd door Italië. België zakt nu wat verder weg en bezet momenteel plek 7. Nu is het de beurt aan Jean-François Deberg. .
  12. 08 uur 35. Terwijl Jonas Van de Steene de eerste ronde volmaakt, komt Laurence Vandevyver nu in de wedstrijd. Kan de 39-jarige renster stand houden? .
  13. 08 uur 35. België goed mee. België nestelt zich meteen vooraan in de wedstrijd via Jonas Van de Steene. Kan de 34-jarige Belg zijn tempo volhouden? .
  14. 08 uur 32. START. De eerste renners zijn begonnen aan de Mixed Team Relay. Elk land beschikt over 3 renners, die allemaal 3 ronden van 2,7 km moeten afleggen. .
  15. 08 uur 31.
  16. 08 uur 31.
  17. 08 uur 30.