Ga naar de inhoud
Deberg in Rio.
Programma/uitslagen Jean-François Deberg
weg tijdrit 45'14"66 (8e)
weg wegrit 2u41'33" (5e)

Deberg eindigt als 5e in mistige en regenachtige wegrit

 wo 1 september 2021 10:38

Na zijn knappe 8e plek in de tijdrit gisteren, stond Jean-François Deberg (H3) vandaag aan de start van de wegrit. In een loodzware wedstrijd eindigde onze landgenoot uiteindelijk op een mooie 5e plek. Morgen komt Deberg aan de start van de Mixed Team Relay.

Jean-François Deberg op de Paralympische Spelen

12:58

Deberg (5e): "Het ontbrak me net aan beetje kracht"

Jean-François Deberg eindigde 5e op net geen 7 minuten van de Russische winnaar Roeslan Koeznetsova (2u34'35" voor 79,2 km). Hij was teleurgesteld.

"Ik had op meer gehoopt vandaag. Er ontbrak me net een beetje kracht om vooraan aan te haken bij de koplopers. Ik hoopte op het podium, maar het is niet gelukt. Het is nu zo. Dat is koers. Je moet dat kunnen accepteren. Maar ik ben zeker wel een beetje teleurgesteld."

"Ik heb vooral afgezien van de afstand", ging Deberg verder. De handbiker trilde na zijn race van de kou, maar gaf toch aan geen last te hebben gehad van de fikse regenbuien. "De duur van de wedstrijd is uitzonderlijk voor ons. Dat was lastig. We rijden niet vaak wedstrijden van twee uur en veertig minuten. Dat voel ik nu. En het was ook een zwaar parcours."

Deberg rijdt morgen samen met Laurence Vandevyver en Jonas Van de Steene nog de mixed team relay. "Het wordt een kwestie van goed recupereren vanavond. Ik weet niet wat mogelijk is voor ons in die discipline. We vertrekken een beetje vanuit het onbekende. Maar we gaan proberen en ons uiterste best doen."

10:21

Deberg eindigt als 5e

Jean-François Deberg heeft de wegrit bij de heren in de H3-klasse als 5e afgesloten. De 40-jarige Belg klokte af in een tijd van 2u41'33".

Net zoals in de H4-klasse barstte de wegrit in de H3-klasse al snel open. Na enkele speldenprikken vormde zich uiteindelijk een kopgroep van 5 leiders.

Deberg was daar niet bij, maar reed in de schaduw van de kopgroep een zeer sterke wedstrijd. In regenachtige en mistige omstandigheden draaide onze landgenoot aan een zeer constant tempo rond. Maar dichter bij de leiders kwam hij niet.

Vooraan werd de kopgroep van 5 naar 2 renners gereduceerd. In een fabelachtig slot streden de Zwitser Frei en Rus Kuznetsov voor het goud. Uiteindelijk was het de Rus die in extremis aan het langste eind trok.

Deberg kwam ongeveer 7 minuten later over de streep en kan zich na een knappe prestatie nu volledig op de Mixed Team Relay van morgen richten.

09:43

Rus Kuznetsov wint na spannende slotfase

In een man-tegen-man duel trekt de Rus Kuznetsov aan het langste eind tegen de Zwitser Frei. Nu is het wachten op de aankomst van Deberg.

09:43

Vooraan hebben we nog steeds een kopgroep van 5 renners. Krijgen we een sprint op de Fuji Speedway? Voor Deberg zal een medaille er jammer genoeg niet meer inzitten.

09:33

Met iets minder dan 2 ronden te gaan heeft Deberg een achterstand van 1'28" op de leiders. Zijn achterstand op de nummer 5 in de wedstrijd is voorlopig 1'27".

09:17

Ondertussen wordt het wegdek steeds natter in Tokio. Komen er straks schuivers bij de afdalingen op de Fuji Speedway?

09:14

Deberg momenteel 6e

De Amerikaan Pinney is vooraan komen aansluiten, waardoor we nu een kopgroep van 5 renners krijgen. Jean-François Deberg rijdt momenteel op een 6e plek rond, op ongeveer een halve minuut van de leiders.

09:02
08:35

Deberg bij achtervolgers

Deberg is samen met 2 andere kompanen op zoek naar de  leiders: het duo Merklein/Ablinger. Het is vooral Deberg die het werk voor zijn rekening neemt in de achtervolgende groep.

08:22

Mistig

Het weer is zeker niet perfect in Tokio. Er hangt veel mist rond de Fuji Speedway, waardoor het zicht voor de renners niet altijd even goed is.

08:17

De Spanjaard Garcia Marquina kiest het hazepad en trekt er alleen op uit. Deberg bevindt zich momenteel in de 2e achtervolgende groep.

08:12

Deberg zit vooraan

Net zoals in de H4-wegrit kunnen er ook in de H3-wegrit al enkele verschillen genoteerd worden. Landgenoot Deberg zit alvast in de kopgroep, samen met 8 andere renners.

07:50

De H3-atleten beginnen aan hun wegrit

07:44

START

Jean-François Deberg is samen met de andere H3-atleten aan de wegrit begonnen. Wat kan de 40-jarige Belg op de Fuji Speedway?

07:43
07:29

Start enkele minuten uitgesteld

Doordat de race bij de vrouwen in de H5-klasse iets is uitgelopen, wordt de start van de race bij de heren in de H3-klasse enkele minuten uitgesteld.

06:31

Door de intervallen is de wegrit meer iets voor mij (dan de tijdrit).

Jean-François Deberg
06:29

Wegrit om 7.20 uur

De wegrit van Jean-François Deberg (H3) gaat om 7.20 uur van start. Na zijn 8e plek in de tijdrit van gisteren mikt onze landgenoot hoger in de wegrit.