Verstappen overleeft bloedstollende slotfase in GP van Amerika

  Max Verstappen heeft de Grote Prijs van Amerika in Texas gewonnen. De 17e GP van het seizoen werd een strategisch steekspel na een blitzstart van Lewis Hamilton. Verstappen verdubbelt door de zege zijn voorsprong in de WK-stand tot 12 punten.

  Ruim verslag van de GP Formule 1 van de Verenigde Staten

  Spanning troef in Texas

  De lichten op het Circuit of the Americas waren net uit toen Hamilton de perfecte start maakte en van plaats 2 voorbij Verstappen naar de eerste plaats snelde. Verstappen probeerde de deur nog dicht te doen, maar mocht blij zijn dat hij niet nog verder weg werd geslagen toen hij uit de eerste bocht ging.

   

  Met Hamilton voor Verstappen bedacht Red Bull een agressieve racestrategie. Verstappen ging als eerste van de twee tenoren de pits in. Daarna volgde een tactisch steekspel. 

   

  Even leek Mercedes voor een strategie met 1 pits te kiezen, maar dat deden ze niet. Zowel Verstappen als Hamilton gingen uiteindelijk twee keer de pits in, maar Hamilton deed dat acht rondes later dan de Nederlander. Met verser rubber in de slotfase hoopte Hamilton in de laatste rondes nog een echt raceduel uit te lokken.

   

  Daar had het ook alle schijn van, maar het werd een nagelbijter zonder absolute climax. Hamilton verkleinde zijn achterstand ronde na ronde na een fantastische wedstrijd, maar in de allerlaatste ronde geraakte hij net niet dicht genoeg om een aanval te plaatsen. 

   

  Verstappen mag trots zijn op zijn achtste zege van het seizoen en loopt 6 punten extra uit op zijn Britse rivaal. Het verschil is nu 12 punten.

   

  Sergio Perez werd derde. Charles Leclerc vierde voor Ricciardo en Bottas. In de strijd tussen Ferrari en McLaren eindigde Sainz op plaats zeven ook net voor Norris.

  Verstappen: "Wist niet zeker dat de strategie zou werken"

  Max Verstappen was na de race uiteraard bijzonder in zijn nopjes over zijn wedstrijd en over de strategie van zijn team. "Omdat ik bij de start de eerste plaats verloor, moesten we iets anders proberen. We besloten voor een super agressieve strategie te gaan. Ik wist niet zeker of het zou werken."

   

  Hij ging twee keer aanzienlijk eerder dan Hamilton naar binnen voor nieuwe banden. "Het was een logische beslissing. Daardoor kwamen we er elke keer weer voor. Het betekende wel dat ik aan het einde van mijn tweede stint heel weinig banden over had. Ik moest het zien vol te houden. Het pakte net goed genoeg uit."

  Grote Prijs van de Verenigde Staten

  1. 22 uur 39. Het is voor Verstappen !! Wat een race! Max Verstappen wint de GP van Amerika na een tactisch steekspel en een bloedstollend einde. Hij loopt 6 punten uit in de WK-stand. .
  2. 22 uur 36. LAATSTE RONDE. Hamilton zit nu binnen de seconde achter Verstappen, maar zijn achtervleugel gaat niet open. Vreemd. Het lijkt voor Verstappen te zijn. .
  3. 22 uur 35. Hamilton raakt niet binnen de seconde van Verstappen, waardoor de Brit geen DRS mag gebruiken. We zitten in de laatste anderhalve ronde. .
  4. 22 uur 32. Nog drie rondes. Het ziet er steeds beter uit voor Verstappen, want Hamilton komt nog nauwelijks dichter. Het verschil is 1,5 seconde. .
  5. 22 uur 29. Geen goed nieuws voor Hamilton. Verstappen is voor het eerst sinds lang nog eens sneller dan Hamilton. Een heel goed moment om dat te doen. Nog vier rondes. Beide rijders zijn echt een huzarenstukje aan het opvoeren. .
  6. 22 uur 28. Nog 5 rondes. Hamilton blijft dichter komen, maar is het voldoende om nog een aanval te kunnen plaatsen?  Het verschil is nog altijd 1,7 seconden. .
  7. 22 uur 26. Wat een spanning. Het verschil is nog 1,8 seconden tussen de nummer 1 en 2. Er zijn nog 6 rondes. .
  8. 22 uur 18. Nog 10 rondes. We komen in het moment van de waarheid. Nog tien rondes te gaan. Hamilton heeft nog een achterstand van minder dan drie seconden.  .
  9. 22 uur 15. Het verschil is nog maar ruim 4 seconden. Hamilton blijft dichter en dichter bij Verstappen komen. Wat een spanning. Het verschil is 4.6 seconden op 13 rondes van het einde. .
  10. 22 uur 13. Snelste ronde Hamilton. Hamilton heeft nu toch een serieus stuk van zijn achterstand goedgemaakt met een snelste ronde. Dit kan hij natuurlijk niet elke ronde doen, want dat houden zijn banden niet. .
  11. 22 uur 11. Verstappen verdedigt zich bijzonder goed. Hamilton probeert met zijn nieuwere banden dichter bij Verstappen te kruipen, maar Verstappen laat dat nauwelijks toe. De Nederlander is bijzonder snel aan het rijden.  .
  12. 22 uur 10.
  13. 22 uur 09. Het zal allemaal in de laatste drie rondes beslist worden. Lewis Hamilton.
  14. 22 uur 06. Toch een harde band voor Hamilton in de pits. Een goede tweede pits van Mercedes voor Hamilton. De Brit komt met een achterstand van zo'n acht seconden op de baan. Hamilton heeft nog 18 rondes om zijn achterstand goed te maken. Dit wordt nog razend spannend. .
  15. 22 uur 05. Wat is de strategie van Hamilton? Hamilton verliest bijna elke ronde meer dan een seconde, maar komt toch nog niet binnen. Dat lijkt er op te wijzen dat hij voor een medium band zal kiezen straks om zo toch nog een late aanval op Verstappen te kunnen uitvoeren op het einde van de race. .
  16. 22 uur . Omdat Verstappen al in lap 30 een tweede pitstop maakte, moet hij nu wat inhouden om met deze banden de race te kunnen uitrijden. Daardoor maakt hij weinig tijd goed op Hamilton. Voorlopig is het scenario in het voordeel van Hamilton, want Verstappen zal tegen het einde vertragen door zijn oudere band. .
  17. 21 uur 55. Snelste ronde voor Hamilton. Verstappen heeft nu een achterstand van ruim 17 seconden achter op Hamilton. Perez heeft zijn ploegmaat uiteraard vlot voorbij laten gaan en zelfs nog een handje geholpen door hem mee te nemen in zijn slipstream. Maar net op dat moment laat Hamilton de snelste ronde van de wedstrijd noteren. .
  18. 21 uur 51. Pitstop Verstappen. Verstappen komt een tweede keer binnen. Dat lijkt vroeg. Hamilton snelt zo natuurlijk opnieuw naar de eerste plaats. Afwachten hoe Mercedes gaat reageren. .