Duplantis ongenaakbaar in het polsstokspringen, Thompson weer sprintkoningin

  De Zweed Armand Duplantis is in het polsstokspringen als enige over de 6 meter gegaan, wat ruim volstond voor het goud. Een wereldrecord lukte 2 keer net niet. Elaine Thompson won net als in Rio de sprintdubbel. In het hamerslingeren deed Anita Wlodarczyk nog beter: zij won voor de derde opeenvolgende keer goud. Er kwamen ook 4 Belgen in actie in de avondsessie in Tokio, maar zij haalden de (halve) finale niet.

  Het 21-jarige Zweeds-Amerikaanse wonderkind Armand "Mondo" Duplantis is één van de absolute hoogvliegers van deze Olympische Spelen. Voor aanvang van de polsstokfinale (waarvoor onze landgenoot Ben Broeders zich net niet kon plaatsen) was het niet de vraag of hij naar goud zou zweven, maar wel of hij zijn eigen wereldrecord zou verbeteren.


  Terwijl Duplantis nog spelenderwijs aan het warmdraaien was, zag hij Renaud Lavillenie (die tijdens de opwarming akelig naast de mat gevallen was) al afhaken op 5,70 meter. Geen medaille voor de gevierde Fransman.

   

  De Braziliaan Thiago Braz (tot 5,87 meter, goed voor brons) en de de Amerikaan Christopher Nilsen (tot 5,97 meter, goed voor zilver) konden Duplantis het langst gezelschap houden, maar vanaf de zesmetergrens stond het Zweedse opperwezen er alleen voor.

   

  6,02 meter rondde hij met de vingers in de neus, waarna de lat naar 6,19 meter getild werd. Bij zijn drie pogingen om zijn eigen wereldrecord van de tabellen te springen, voelde je hoe zijn tegenstanders en miljoenen tv-kijkers de adem inhielden. 

   

  Bij zijn eerste en derde poging scheelde het heel weinig: twee keer tikte hij net met zijn borst de lat aan. Geen man overboord: er resten het 21-jarige fenomeen nog vele jaren om die barrière alsnog te overbruggen, vandaag viert hij vooral zijn eerste (van vele?) olympische triomf(en). 

  Bekijk Mondo's twee 'net niet'-wereldrecordpogingen:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Tweede dubbel voor Elaine Thompson, zilver voor 18-jarige

  Elaine Thompson blijft de koningin van de sprint! Net als in Rio heeft ze na de 100 meter ook de 200 meter gewonnen. Op weergalozere wijze. Ze stelde haar persoonlijk record scherper tot 21"53 en is nu zowel op de 100m als 200m de op één na snelste vrouw ooit.

   

  Voor haar gelauwerde Jamaicanse landgenote Fraser-Pryce (21"94) was geen medaille weggelegd op de 200 meter. De amper 18-jarige Namibische Christina Mboma flitste met een imponerende laatste 30 meter naar het zilver in een wereldjuniorenrecord (21"81) en de Amerikaanse Gabrielle Thomas porde Fraser-Pryce net van het podium (21"87).

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Driewerf hoezee voor Wlodarczyk in het hamerslingeren

  De ongenaakbare Anita Wlodarczyk heeft zich voor de derde opeenvolgende keer tot olympisch kampioene in het hamerslingeren gekroond. Met 78,48 meter bleef ze wel een eindje onder haar wereldrecord (van 82,98 meter), maar in de strijd om goud had ze geen kind aan haar concurrenten.

   

  De Chinese Wang Zhang kwam nog het "dichtst" in de buurt (met 77,03 meter) en de Poolse Malwina Kopron mocht haar landgenote flankeren op de laagste podiumplaats (met 75,49 meter).

  Bij afwezigheid van het volledige podium van Rio steelt Mu de show op 800 meter

  Uitgaan van je eigen sterkte is een heel mooie eigenschap. De Amerikaanse Athing Mu heeft die karaktertrek fantastisch gedemonstreerd op de 800 meter bij de vrouwen. Zonder om te kijken snelde ze naar de gouden plak in een nieuw persoonlijk én nationaal record: 1'55"21. Bekijk haar ontzettend sterke race in het artikel hieronder.

  Voor de Belgen was geen hoofdrol weggelegd vanmiddag:

  Programma Belgen:

  • Ismael Debjani: reeksen 1.500m (1e, naar HF)
  • Robin Vanderbemden: reeksen 200m (3e, naar HF) en halve finale (13.50 u)
  • Michael Obasuyi: reeksen 110m horden (6e in reeks, uitgeschakeld)
  • Robin Hendrix: reeksen 5.000m (16e in reeks, uitgeschakeld)
  • Isaac Kimeli: reeksen 5.000m (17e in reeks, uitgeschakeld)

  Finales:

  • Verspringen bij de vrouwen: Malaika Mihambo (Dui)
  • 400m horden bij de mannen: Karsten Warholm (Noo)
  • Polsstokspringen bij de mannen: Armand Duplantis (Zwe)
  • Hamerslingeren bij de vrouwen: Anita Wlodarczyk (Pol)
  • 800m bij de vrouwen: Athing Mu (VS)
  • 200m bij de vrouwen Elaine Thompson (Jam)

  Atletiek, dag 5

  1. 15 uur 15. Geen wereldrecord, wel staande ovatie voor Duplantis. "Mondo" heeft miljoenen mensen wereldwijd weer op het puntje van hun stoel gekregen, maar ook bij zijn derde poging tikt hij de lat met zijn borst aan. De olympische titel is wel moeiteloos binnen. .
  2. 15 uur 15. Duplantis geraakt ook bij zijn derde poging niet over 6,19 meter.

   Duplantis geraakt ook bij zijn derde poging niet over 6,19 meter

  3. 15 uur 08. Tweede poging gaat de mist in.

   Tweede poging gaat de mist in

  4. 15 uur 07. Tweede poging komt niet in de buurt. Is het Zweedse vet van de soep na die ultranipte eerste wereldrecordpoging? Bij zijn tweede poging beseft Duplantis al middenin zijn zweeffase dat het niet zal lukken. .
  5. 15 uur 03. Duplantis tikt de lat nog net aan op 6,19 meter.

   Duplantis tikt de lat nog net aan op 6,19 meter

  6. 15 uur 02. Lachje van ongeloof: net niet bij eerste poging. Er zit dan wel geen publiek in het olympisch stadion, maar toch voel je bijna hoe iedereen thuis zijn adem inhoudt. Bij zijn eerste poging op 6,19 meter lijkt Duplantis de wereldrecordhoogte te overbruggen, maar hij tikt nog net met zijn borst de lat aan. Tergend traag komt de lat naar beneden. .
  7. 14 uur 57. Duplantis is olympisch kampioen!

   Duplantis is olympisch kampioen!

  8. 14 uur 56. Duplantis wint, nu lat op wereldrecordhoogte. Terwijl Mondo Duplantis met de vingers in de neus over 6,02 meter wipt, is dat voor zijn overgebleven concurrent Nilsen een onmogelijke opdracht. De Amerikaan faalt drie keer duidelijk. Lavillenie valt de nieuwe olympische kampioen meteen in de armen. Viert Duplantis zijn triomf nu nog met een nieuw wereldrecord? Dat staat voorlopig op 6,18 meter. .
  9. 14 uur 53. Elaine Thompson behaalt de dubbel.

   Elaine Thompson behaalt de dubbel

  10. 14 uur 51. Dubbel voor Elaine Thompson. Elaine Thompson is de koningin van de sprint! Na de 100 meter wint ze ook de 200 meter op weergaloze wijze. Ze stelt haar persoonlijk record scherper tot 21"53. Voor haar gelauwerde landgenote Fraser-Pryce is geen medaille weggelegd. De Namibische Mboma (met een al even imponerende laatste 50 meter) en de Amerikaanse Thomas blijven haar voor. .
  11. 14 uur 47. Duplantis en Nilsen over 5,97 meter.

   Duplantis en Nilsen over 5,97 meter

  12. 14 uur 46. Polsstokspringen: Nilsen legt zijn halve landgenoot het vuur aan de schenen. In het polsstokspringen blijven er nog twee tenoren over. Uiteraard Armand Duplantis, die met sprekend gemak over 5,97 meter gaat. Maar ook de Amerikaan Christopher Nilsen gaat over die hoogte: meteen goed voor een persoonlijk record. Het brons gaat sowieso naar de Braziliaan Thiago Braz. .
  13. 14 uur 43. Hamerslingeren: driewerf hoezee voor Wlodarczyk. De ongenaakbare Anita Wlodarczyk heeft zich voor de derde opeenvolgende keer tot olympisch kampioene in het hamerslingeren gekroond. Met 78,48 meter bleef de Poolse haar dichtste belager Zheng Wang bijna anderhalve meter voor. Ook het brons was voor een Poolse: Malwina Kopron. .
  14. 14 uur 43.
  15. 14 uur 25. Wow, van start tot finish aan de leiding! Wat een demonstratie van Athing Mu. De Amerikaanse neemt resoluut de leiding en stoomt 800 meter lang onhoudbaar door naar de olympische titel en een fiks persoonlijk record (1'55"21). De Britse Hodgkinson snelt in haar zog naar zilver, het brons is voor een andere Amerikaanse: Rogers. Dat het een supersnelle race was, bewijst deze statistiek: maar liefst 6 van de 8 finalistes liepen een persoonlijk record. .
  16. 14 uur 25. Finaletijd: 800 meter vrouwen. Eén ding is zeker in deze 800 meter-finale bij de vrouwen: we krijgen een volledig nieuw podium. De drie atletes die in Rio eremetaal grepen (Caster Semenya, Francine Niyonsaba en Margaret Wambui), mochten dit jaar niet afreizen naar Japan omdat ze te hoge testosteronwaardes laten optekenen.  .
  17. 14 uur 12. Wlodarczyk oppermachtig in hamerslingeren. In het hamerslingeren is regerend olympisch kampioene en wereldrecordhoudster Anita Wlodarczyk voorlopig oppermachtig. In het polsstokspringen ligt de lat intussen op 5,87 meter. Vanaf hier zal het kaf van het koren gescheiden worden. .
  18. 14 uur 12.