Ga naar de inhoud

Geen finale voor Hendrix en Kimeli op 5.000m: ze blazen hun motor op in het slot

Robin Hendrix en Isaac Kimeli zijn allebei de man met de hamer tegengekomen op de 5.000 meter. Elk in hun reeks liepen ze vier kilometer mee in het pelotonnetje, maar nadien moesten ze de rol lossen. Vooral voor Isaac Kimeli is de ontgoocheling groot op zijn favoriete afstand.

De zware klimatologische omstandigheden zijn zowel Robin Hendrix als Isaac Kimeli fataal geworden. In een trage eerste reeks verstopte Hendrix zich vier kilometer lang in het midden van het pak, maar met iets meer dan twee ronden voor de boeg moest de bekkentrekkende Belg afhaken. Hij finishte uiteindelijk als 18e in 13'58"37, bijna veertig seconden langzamer dan zijn persoonlijk record.

 

In de tweede reeks wist Isaac Kimeli gauw wat hem te doen stond voor een finaleplaats: bij de eerste 10 eindigen, want het werd snel duidelijk dat in die tweede reeks een stukje sneller gelopen werd. Daardoor zouden ook alle beste verliezende tijden uit de tweede reeks komen.

 

Kimeli begon met zijn neus in de wind, maar ook zijn ballonnetje werd veel te snel leeggeprikt. Eerst zakte hij weg in de buik van het groepje, waarna ook hij op iets meer dan een kilometer van de finish helemaal door het ijs zakte.

 

Met de tanden op elkaar geklemd kwam hij uiteindelijk pas als 17e over de meet, na 13'57"36. Daarmee blijft hij 44 seconden boven zijn beste prestatie.

programma Robin Hendrix
dinsdag 3 augustus reeksen 5.000 meter 18e in reeks, uitgeschakeld  
programma Isaac Kimeli
vrijdag 30 juli finale 10.000 meter 18e  
dinsdag 3 augustus reeksen 5.000 meter 17e in reeks, uitgeschakeld