Ga naar de inhoud

Belgische weelde op EK kunstschaatsen: Loena Hendrickx en Nina Pinzarrone op 1 en 2 na korte kür

 do 11 januari 2024 16:53
Hendrickx
Loena Hendrickx trekt als nummer 1 naar de vrije kür

België ligt op het EK kunstschaatsen in Kaunas (Lit) op koers voor dubbel eremetaal bij de vrouwen. Loena Hendrickx stak op de korte kür met kop en schouders boven de concurrentie uit. De 17-jarige Nina Pinzarrone kon Hendrickx nog het dichtst benaderen. Met Jade Hovine heeft België zelfs zowaar een 3e kunstschaatsster die zaterdag de vrije kür mag rijden.

België ontpopt zich bij de vrouwen steeds meer tot hét toonaangevende land in het kunstschaatsen. Maar na twee zilveren medailles op het EK én WK wil Loena Hendrickx in Kaunas doodgraag eens op het hoogste schavotje staan.

Ze begon alvast voortreffelijk, want ze werkte haar korte kür af zonder grote foutjes. Met 74.66 blijft ze anderhalf punt onder haar persoonlijk record, dat ze een jaar eerder op het EK had geschaatst.

Toen liep het voor Hendrickx mis in de vrije kür, dus ondanks haar grote voorsprong (bijna 5 punten) schuilt daar toch nog gevaar.

Mocht het niet lukken, dan is er nog altijd Nina Pinzarrone om een eventuele steek op te rapen. De 17-jarige schoot het voorbije jaar als een komeet de hoogte in en bevestigde op dit EK met een persoonlijk record.

Hierdoor blijft Pinzarrone in het klassement net voor titelverdedigster Anastasiia Goebanova.

Met Jade Hovine (20) krijgt België zaterdag ook nog een 3e vertegenwoordigster op het ijs. Zij wist zich als 22e net in de vereiste top 24 te plaatsen. "En dat terwijl ik vorige week nog de hele tijd ziek in bed heb gelegen."

Gerelateerd:
uitslag korte kür
    punten
1. Loena Hendrickx 74.66
2. Nina Pinzarrone 69.70
3. Anastasiia Goebanova (Geo) 68.96
4. Livia Kaiser (Zwi) 63.71
5. Olga Mikutina (Oos) 63.27
6. Nella Pelkonen (Fin) 62.60
22. Jade Hovine 51.32

(Her)bekijk de korte kür bij de vrouwen

EK kunstschaatsen: korte kür

16:58

Belgische weelde

Titelverdediger Anastasiia Goebanova doet niet beter dan Hendrickx en Pinzarrone. Zij gaat, met 68.96 achter haar naam, als nummer 3 naar de vrije kür. België bezet dus de eerste twee plaatsen na de korte kür.

16:42

Loena Hendrickx doet nog beter dan Pinzarrone

Een nagenoeg foutloze korte kür van Loena Hendrickx, waarmee ze autoritair aan de leiding komt en Nina Pinzarrone dus naar plaats 2 verwijst.

Met 74.66 punten benadert ze tot op 1,5 punt haar persoonlijk record, dat ze precies een jaar geleden had neergezet op het EK.

Wie gaat hier nog over? En trekt België misschien met de nummers 1 en 2 naar de vrije kür? Er blijven nog twee kunstschaatssters over.

16:30

Nina Pinzarrone voorlopig op 1

Een brede glimlach bij Nina Pinzarrone, want ze verbetert haar persoonlijk record in de korte kür en komt daarmee voorlopig op de eerste plaats: 69.70 punten is de maatstaf die de nog altijd maar 17-jarige Pinzarrone heeft gezet. Dat is bijna exact 3 punten meer dan de score die ze in december neerzette op de Grand Prix Final.

15:11

Hovine: "Superblij"

"Ik had vóór dit EK twee doelen: mij amuseren en de kwalificaties van de korte kür overleven", zegt een gelukkige Jade Hovine.


"Ik had er niet veel vertrouwen in. Vorige week lag ik nog in mijn bed en was ik 16 van de 24 uur aan het slapen. Ik probeerde mijn kür in mijn hoofd te visualiseren terwijl ik daar lag. Dat is gelukt."


Hovine kon haar persoonlijke record wel niet verbeteren. "Over de score ben ik een beetje ontgoocheld. Maar ik heb ervan genoten. Nu probeer ik zaterdag mijn beste vrije kür van het seizoen te schaatsen."

15:10

Ik had er geen vertrouwen in, want vorige week lag ik nog in mijn bed, 16 van de 24 uur aan het slapen.

Jade Hovine
15:09

Hovine: "Mijn 2 doelen bereikt"

14:29

Jade Hovine verzekert zich van de vrije kür

Het EK van Jade Hovine (19) is nu al geslaagd, want dankzij een score van 51.32 in de korte kür heeft ze zich geplaatst voor de vrije kür. Hovine moest 9 kunstschaatssters achter zich laten om dat te bereiken en hierover had ze na haar kür snel zekerheid. Haar score is wel geen persoonlijk record, want dat realiseerde ze in november (54.79).

11:24

Loena Hendrickx traint voor korte kür

11:23

Bekijk de laatste training van Pinzarrone

11:17

Vorig jaar was Nina hier 5e. De verwachtingen worden groter, maar als ze nu haar beste kür rijdt en ze doet beter dan vorig jaar, zijn we heel tevreden.

Ans Bocklandt, trainer Nina Pinzarrone
11:13

Jorik Hendrickx: "We zijn veel beter en sterker dan vorig jaar"

Loena Hendrickx is de grote favoriete op het EK, maar ze oogde tijdens haar laatste training toch opvallend ontspannen. "Ze voelt zich klaar", weet coach en broer Jorik. "Door de goede voorbereiding staat ze ontspannen op het ijs."


"Er zijn altijd puntjes die beter kunnen, ook fysiek, maar in het algemeen staan we hier dit jaar veel beter en sterker. We hebben een goed plan gemaakt en Loena heeft de liefde voor haar sport herontdekt. Dat was cruciaal."


"Als je het zwart op wit bekijkt, de punten, dan is ze de topfavoriet. Ze heeft dat niveau, nu moet ze dat nog laten zien en het hier waarmaken. Ze focust zich op haar eigen kür. Het doel is echt wel EK-goud. Minder zou een teleurstelling zijn."

11:11

Jorik Hendrickx: "Minder dan goud zou een ontgoocheling zijn"

11:10

"Als Nina beter doet dan de 5e plek van vorig jaar, zijn we heel blij"

10:56
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
10:54
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
10:52

Korte kür met 3 Belgen

Op het EK kunstschaatsen in Kaunas komen Loena Hendrickx, Jade Hovine en Nina Pinzarrone vandaag in actie op de korte kür. We volgen onze landgenotes op de voet op deze pagina.