Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Jakobsen eert Mäder, maar hekelt blijvende onveiligheid: "Een bocht op 300 meter is vragen om problemen"

 zo 18 juni 2023 18:04
Fabio Jakobsen won in de schaduw van het Atomium.

Fabio Jakobsen zorgde op de laatste dag van de Baloise Belgium Tour voor een nieuw eerbetoon voor Gino Mäder. De Nederlander was in 2020 zelf nog slachtoffer van een levensbedreigende crash. "Wielrennen is onze job, maar ook vandaag moesten we weer een gevaarlijke bocht nemen op 300 meter van de finish", hekelde de ritwinnaar de blijvende onveiligheid in zijn sport.

Ook bij Fabio Jakobsen ging de vinger in de lucht toen hij vandaag triomfeerde in de laatste rit van de Ronde van België.


"Dit is het enige wat ik kan doen voor hem", vertelde de Nederlander na de finish. "Deze was uiteraard voor Gino Mäder, die we allemaal zullen missen. De afgelopen twee dagen waren voor niemand gemakkelijk. Zeker niet voor zijn familie en vrienden."

Een bocht op 300 meter van de finish is vragen om problemen.

Fabio Jakobsen

Jakobsen vocht enkele jaren geleden zelf voor zijn leven na een zware valpartij in de Ronde van Polen en is sindsdien een voorvechter voor veiligheid in de koers.


"Wielrennen is onze job, maar vandaag gaan we dan eigenlijk weer op een bocht af waar ik het niet helemaal mee eens ben. Een bocht op 300 meter van de finish is gewoon vragen om problemen."


"Ik geloof dat Jasper Philipsen bijna viel en heel wat anderen in de problemen kwamen. Ik vind dat dat niet meer zou mogen in de laatste halve kilometer. Maar goed, dat is iets voor het nieuwe veiligheidsorgaan."

Fabio Jakobsen wees naar de hemel na zijn overwinning.

"Blij met de zeges, maar de Tour blijft het doel"

De Ronde van België stond bij Fabio Jakobsen volledig in teken van zijn voorbereiding op de Tour


"Jij moet mee naar Frankrijk", brulde de ritwinnaar na de finish dan ook meteen naar zijn ploegmakker Tim Declercq.

 

"Of hij mee zal gaan? Ja, dat denk ik wel. We waren hier met een groot deel van de Tour-selectie. Die jongens zijn klaar om samen voor ritzeges te gaan."

 

Na twee ritoverwinningen deze week - tegen enkele rechtstreekse concurrenten - lijkt de Nederlander zelf alvast ook helemaal klaar voor een nieuwe krachttoer.


"We zijn blij met ons optreden hier, maar het doel blijft natuurlijk de Tour", was hij duidelijk. "Iedereen is op de fiets blijven zitten en mijn benen worden beter en beter, dus vanaf nu is het zaak om gezond te blijven voor Le Grand Départ."


Jakobsen maakt eerst ook nog een tussenstopje voor het nationale kampioenschap van Nederland. "Maar daar is Mathieu van der Poel de favoriet", glimlachte hij.

Gerelateerd: