Ga naar de inhoud

Kenia schrijft brief om algemene dopingschorsing te vermijden na vele incidenten

Ook Elijah Manangoi, voormalig wereldkampioen op de 1.500 meter, zit een dopingschorsing uit.

De Keniaanse overheid probeert wereldatletiekbond World Athletics ervan te overtuigen het land niet volledig te schorsen na een reeks dopinggevallen bij Keniaanse atleten. Op dit moment zijn er maar liefst 55 atleten uit het land geschorst. De minister van sport heeft beloofd om de strijd tegen doping op te voeren. Daar zou het land 5 miljoen per jaar voor over hebben.

Kenia staat als atletiekland vooral bekend om zijn lange- en middellangeafstandslopers, maar het land wordt ook al jaren achtervolgd door berichten over wijdverspreid dopinggebruik. Recent liepen verschillende atleten tegen de dopinglamp, zoals marathonlopers Lawrence Cherono en Wilson Kipsang.

 

In totaal zitten 55 Keniaanse atleten op dit moment een dopingschorsing uit, 8 anderen zijn tijdelijk geschorst. Kenia is al een land in "categorie A" volgens het Wereldantidopingagentschap, net als Wit-Rusland en Ethiopië bijvoorbeeld. Atleten uit Kenia moeten daarom voor elk groot kampioenschap drie onaangekondigde controles buiten competitie ondergaan. 

 

Door de recente dopinggevallen vreest het land echter een algemene schorsing, waardoor atleten niet meer zouden kunnen deelnemen aan grote competities. Het schreef daarom een brief naar de Wereldatletiekbond om Word Athletics te overtuigen van de goede intenties van de overheid.

 

"We zullen niet toestaan dat onethische individuen onze reputatie ruïneren", zei de minister van sport. "We willen de strijd tegen doping winnen." De komende vijf jaar zal er altijd 5 miljoen dollar per jaar naar die strijd tegen doping gaan. 

 

De Wereldatletiekbond heeft bevestigd dat het de brief ontvangen heeft, maar wenst verder niet te reageren. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.