Ga naar de inhoud

Brown toont zich de sterkste en de slimste in La Vuelta, Kopecky sprint naar vierde plaats

Brown is iets sneller dan medevluchter Chabbey.

Lotte Kopecky zal eens op haar stuur kloppen na de derde rit van de Vuelta. Het parcours was op haar lijf geschreven, maar twee vluchters beslisten er anders over. In een chaotische finale reden Brown en Chabbey weg van een uitgedund peloton. Brown toonde zich de snelste, Kopecky sprintte naar een vierde plaats.

Na de machtsgreep van Van Vleuten gisteren, was het vandaag aan de sterke sprinters om hun kans te proberen grijpen. De grootste hindernis lag halfweg de etappe: een lange, maar onsteile klim moest het peloton uitdunnen.

 

Dat gebeurde ook. Ondanks aanvallen van onder anderen Mavi Garcia en Nieuwiadoma, kwamen een twintigtal rensters samen als eerste over de top. Lotte Kopecky gleed goed mee. Zij had deze etappe op voorhand aangestipt.

 

Kopecky's ploegmaat Demi Vollering offerde haar kansen op in dienst van de Belgische kopvrouw. Ze probeerde de boel bijeen te houden in een chaotische finale.

 

Toch verliep niet alles volgens plan voor SD Worx. Kopecky verzeilde in een achtervolgend groepje toen Van Vleuten versnelde. Brown en Chabbey profiteerden van de onrust en muisden weg van de favorietengroep, waar de twijfel toesloeg.

 

Kopecky en co konden dankzij het getreuzel nog wel komen aansluiten in de groep met Van Vleuten, maar de vogel was reeds gaan vliegen. De Zwitserse Chabbey en de Amerikaanse Brown sprintten met hun tweetjes om de zege. Het was uiteindelijk Brown die het haalde. 

 

Kopecky moest in de achtergrond nog Balsamo voor zich dulden en eindigde uiteindelijk vierde.

Grace Brown: "Laatste poging was de goede"

Grace Brown: "Ik ben gelukkig. Dit was een rit op mijn maat. Er werd heel de dag erg agressief gekoerst en aangevallen. Ik waagde een poging op 10 km van de streep, dat ik het afmaak, is erg mooi. "

 

"Ik heb vandaag een paar keer geprobeerd om weg te raken, mijn laatste poging was de goede. Morgen liggen er nog kansen voor me, want het wordt erg zwaar. Het zal afhangen van de grote teams of ik opnieuw kan ontsnappen of niet."

Rituitslag
1. Grace Brown in 2u28'37"
2. Elise Chabbey
"
3. Elisa Balsamo 0:08
4. Lotte Kopecky "
5. Arlenis Sierra "
Algemeen klassement
Annemiek van Vleuten in 5u49'01"
Elisa Longo Borghini 1:55
Demi Vollering 2:24
Ane Santesteban 2:41
Liane Lippert "
challenge by la vuelta
        winnares leider
rit 1 07/09 19,9 km Marina de Cudeyo - Marina de Cudeyo (TTT) Trek-Segafredo Longo Borghini
rit 2 08/09 106 km Colindres - Colindres Van Vleuten Van Vleuten
rit 3  09/09 96 km Camargo - Aguilar de Campoo Brown Van Vleuten
rit 4 10/09 160 km Palencia - Segovia Persico Van Vleuten
rit 5 11/09 96 km Madrid - Madrid Balsamo Van Vleuten

Challenge by La Vuelta - rit 3

spinner
 1. 19 uur 22. Ik denk dat het voor de vluchters is. Ruben Van Gucht.
 2. 19 uur 19. Nog drie kilometer. Het kopduo valt niet stil. Chabbey en Brown krijgen meer en meer hoop. .
 3. 19 uur 17. Het duo heeft al een halve minuut voorsprong. Vollering moet weer aan de bak in dienst van onze Belgische hoop. .
 4. 19 uur 14. Brown en Chabbey gaan ervan door. Brown en Chabbey hebben de handen in elkaar geslagen en rijdt weg van de kopgroep. Daar twijfelen ze. De groep met Kopecky maakt gebruik van het getwijfel om terug te keren. .
 5. 19 uur 08. Er blijven nog een dertiental renners over. De top drie van het klassement is aanwezig. Gaat deze groep sprinten voor de zege? .
 6. 19 uur 02. Kopecky laat zich verrassen. Het loopt een beetje bergop en daar is Van Vleuten. De rode leider is op een stuk vals plat beginnen sleuren aan de kop van de koers. Een deel van de groep laat zich verrassen en verliest voeling met de groep. Ook Kopecky heeft zich laten ringeloren. Ze zit nu in een achtervolgende groep op 20" van de kop van de wedstrijd. .
 7. 18 uur 45. Vollering werkt. Er wordt slag om slinger gedemarreerd. Demi Vollering slooft zich uit om iedereen terug bij de nek te grijpen. De Nederlandse offert haar kansen op in dienst van Lotte Kopecky. .
 8. 18 uur 38. Een uitgedund peloton komt samen boven op de klim. We tellen nog een twintigtal rensters. Lotte Kopecky is er zeker bij. Ook wereldkampioene Balsamo heeft op het nippertje haar wagonnetje kunnen aanhaken. .
 9. 18 uur 31. Dagje voor Kopecky? De derde rit is 96 kilometer lang en kent een moeilijk te voorspellen parcours. De rensters zijn nu bezig aan de belangrijkste hindernis van de dag: een lange, maar onsteile klim. Op de top is het nog meer dan 30 kilometer richting finish.  Sterke sprinters zullen hopen dat ze mee over de top geraken. Een sprint met een uitgedund peloton lijkt het meest waarschijnlijke scenario. En dan denken wij natuurlijk spontaan aan Lotte Kopecky. Ze zit alvast goed mee met de grote groep. .
 10. 18 uur 29.
 11. 18 uur 21. Wurgslang Van Vleuten heerst. Na de ploegentijdrit was het gisteren ieder voor zich in de Vuelta. En dan is het natuurlijk kijken naar Annemiek van Vleuten. De Nederlandse zette eerder dit jaar al de Giro en de Tour naar haar hand en heeft nu ook haar zinnen gezet op de Vuelta. Gisteren deed "de wurgslang" alvast een geweldige zaak door in de eerste bergrit solo aan te komen en de rode trui te grijpen. Elisa Longo Borghini is voorlopig de dichtste achtervolgster. Ze volgt op 1'55". .