Ga naar de inhoud

Oppermachtige Annemiek van Vleuten knalt naar rode trui met klimsolo van 30 kilometer

 do 8 september 2022 19:30

Een nieuwe klimetappe, een nieuwe solo van Annemiek van Vleuten. De Nederlandse kopvrouw van Movistar blijft bergop verbazen. Aan de voet van de slotklim, een tweetrapsraket van 30 kilometer, begon ze aan een solo om u tegen te zeggen. Het leverde haar de rode leiderstrui en een royale voorsprong van 1 minuut en 55 seconden in het klassement op.

De rode rush van Annemiek van Vleuten begon vandaag al op 30 kilometer van het einde.

 

De Nederlandse topfavoriete bedankte haar ploeg voor het voorbereidende werk en plaatste een ferme versnelling aan de voet van de slotklim, een tweetrapsraket. Enkel Demi Vollering en Elisa Longo Borghini konden initieel volgen.

 

Maar de oranje wurgslang wriemelde zich zoals gewoonlijk rond de benen van haar tegenstanders. Met een verschroeiend tempo versmachte ze het duo al na 3 kilometer. De voorbode van een nieuw machtsvertoon bergop.

 

Van Vleuten kwam na haar solo over de streep met een voorsprong van 2 minuten en 16 seconden op de concurrentie. In de stand neemt ze de leiderstrui over van Elisa Longo Borghini, die gisteren als eerste over de streep kwam in de ploegentijdrit.

"Ik was eigenlijk wat onzeker over mijn vormpeil. Iedereen kwam ook nog fris aan de start, normaal gezien ligt het zwaartepunt van zo'n rittenkoers wat later. Maar door uitstekend teamwork is het vandaag toch gelukt. Mijn ploeg verzorgde een perfecte voorbereiding op de slotbeklimming."

 

"Het was een relatief korte etappe, daarom maande ik mijn ploegmakkers aan om er meteen een zware wedstrijd van te maken. De tegenstand moest al voor de laatste beklimming afgemat zijn. Dat is gelukt."

 

"Dit was de zwaarste rit, normaal gezien. Maar het is niet gedaan vooraleer we in Madrid aankomen. Zo heb ik de rit van morgen al 2 keer verkend. De vierde rit is bijvoorbeeld ook nog een hele zware, verraderlijke etappe. We moeten er oppassen voor de windvlaktes, dat weet ik uit ervaring."

Van Vleuten: "Ik was onzeker over mijn vormpeil"

Rituitslag
1. Annemiek van Vleuten in 2u56'30"  
2. Elisa Longo Borghini +2'16"  
3. Liane Lippert "  
4. Demi Vollering "  
5. Cecile Uttrup Ludwig +2'50"  
Algemeen klassement
1. Annemiek van Vleuten in 3u20'16"  
2. Elisa Longo Borghini +1'55"  
3. Demi Vollering +2'24"  
4. Ane Santesteban +2'41"  
5. Liane Lippert  "  
challenge by la vuelta
        winnares leider
rit 1 07/09 19,9 km Marina de Cudeyo - Marina de Cudeyo (TTT) Trek-Segafredo Longo Borghini
rit 2 08/09 106 km Colindres - Colindres Van Vleuten Van Vleuten
rit 3  09/09 96 km Camargo - Aguilar de Campoo Brown Van Vleuten
rit 4 10/09 160 km Palencia - Segovia Persico Van Vleuten
rit 5 11/09 96 km Madrid - Madrid Balsamo Van Vleuten

Challenge by La Vuelta - rit 2

18:47

+1'20" voor Van Vleuten

De slotbeklimming van deze etappe is een tweetrapsraket. Annemiek van Vleuten sprong op het eerste deel weg en sprokkelde meteen een voorsprong van een minuut en 20 seconden. In de vallei stagneert de voorsprong op de 3 achtervolgers Vollering, Longo Borghini en Lippert. Het tweede deel van de beklimming zit eraan te komen.

18:45

Van Vleuten wurgt medevluchters 1 voor 1 en trekt solo op avontuur

18:43

Van Vleuten solo

Adios. Annemiek van Vleuten staat er al alleen voor. Vollering en Longo Borghini kraken in haar wiel. Een solo van 28 kilometer in de maak?

18:30

Van Vleuten dunt kopgroep uit tot 5 vrouwen

18:27

Aanval Van Vleuten, nu al

De rode rush van Annemiek van Vleuten is al begonnen. De Nederlandse topfavoriete bedankt haar ploeg op 30 kilometer van het einde en plaatst een verschroeiende versnelling. Enkel Demi Vollering en Elisa Longo Borghini kunnen volgen. Mavi Garcia hangt aan de rekker.

18:26

Vamos!

De kopvrouwen moeten meteen aan de bak in "zwaarste etappe" van de Challenge by La Vuelta. Volg de 2e rit nu met de livestream in onze website/app.

17:45

Stel dat Van Vleuten een achterstand moet ophalen na de ploegentijdrit, dan moet ze dat daar doen

Ruben Van Gucht
17:44

"Zwaarste etappe"

De tweede etappe start en eindigt in Colindres en gaat over een kleine 106 kilometer. Er staan vijf beklimmingen op het programma met twee beklimmingen van tweede categorie en twee van eerste.


“Het is de zwaarste etappe en dus zal Van Vleuten snel haar kaarten op tafel moeten gooien”, analyseert Van Gucht. “Stel dat ze een achterstand moet ophalen na de ploegentijdrit, dan moet ze dat daar doen.”

 

“Ik vind het een boeiend parcours, omdat het geen hele zware aankomst bergop is. De laatste klim is 8% gemiddeld over 3,2 kilometer op ongeveer 14 kilometer van de aankomst. Het is niet dat er 10 kilometer geklommen moet worden.”