Ga naar de inhoud

Persico troeft Kopecky en co af in machtssprint bergop, Van Vleuten blijft leider

Persico kan het niet geloven, maar ze heeft wel degelijk de vierde rit in de Vuelta gewonnen.

Ook rit 4 van La Vuelta is geen prooi geworden voor Lotte Kopecky. De finale die wat weg had van de Strade Bianche lag haar nochtans als gegoten, maar vijftig meter voor de streep viel de Belgische stil. De Italiaanse Silvia Persico toonde zich de snelste, Kopecky werd voor de tweede dag op rij vierde. Annemiek van Vleuten verloor geen tijd en blijft leider.

Etappe 4 in de Challenge by La Vuelta was veruit de langste van allemaal. Liefst 160 kilometer moesten de vrouwen overbruggen op weg naar Segovia. Het parcours ging over voornamelijk vlakke wegen, maar kende een gevaarlijk slot.

 

Olympisch kampioene Anna Kiesenhofer wou niet wachten op de explosieve finale en ging er vroeg in de etappe in haar eentje vandoor. Het peloton leek zich lange tijd te miskijken op de Oostenrijkse. Ze kreeg meer dan 8 minuten voorsprong en was zo zelfs even virtueel leider.

 

Maar de ploegen van de favorieten hadden toch goed getimed. In de slotfase smolt de voorsprong van Kiesenhofer als sneeuw voor de zon. De oplopende gravelstrook op 8 kilometer van het einde deed Strade Bianche-winnares Lotte Kopecky likkebaarden. Haar ploeg zette zich op kop.

Een 25-tal rensters kon volgen en reed samen richting slotklimmetje. In de aanloop verloor leider Annemiek van Vleuten even voeling met de groep, maar ze zette de scheve situatie in haar eentje snel recht.


Een machtssprint op een oplopende en met kasseitjes bezaaide aankomststrook moest beslissen wie de etappe naar haar hand kon zetten. Kopecky klampte zich vast in het wiel van Longo Borghini, maar had niet meer de kracht om erover te komen.


Silvia Persico had dat wel. De Italiaanse kon op het nippertje Kopecky's ploegmaat Demi Vollering afhouden en mocht haar handen in de lucht steken. Kopecky werd uiteindelijk vierde. Leider Van Vleuten verloor geen tijd en eindigde als zesde.

Rituitslag
1. Silvia Persico in 4u11'01"
2. Demi Vollering
"
3. Elisa Longo Borghini "
4. Lotte Kopecky "
5. Liane Lippert "
Algemeen klassement
Annemiek van Vleuten in 10u00'02"
Elisa Longo Borghini 1:51
Demi Vollering 2:18
Liane Lippert 2:41
Cecilie Uttrup Ludwig 2:50

Persico: "Alles gegeven in een van mijn laatste wedstrijden in dit truitje"

Silvia Persico: "Ik voelde me niet goed in het eerste deel van de race, maar mijn teamgenoten zeiden dat ik moest doorbijten en bij hen moest blijven."

 

"Ik heb alles gegeven want het is een van mijn laatste wedstrijden in dit truitje. Ik ben dan ook erg blij met de ritwinst, waarvoor ik mijn fantastisch team moet bedanken."

challenge by la vuelta
        winnares leider
rit 1 07/09 19,9 km Marina de Cudeyo - Marina de Cudeyo (TTT) Trek-Segafredo Longo Borghini
rit 2 08/09 106 km Colindres - Colindres Van Vleuten Van Vleuten
rit 3  09/09 96 km Camargo - Aguilar de Campoo Brown Van Vleuten
rit 4 10/09 160 km Palencia - Segovia Persico Van Vleuten
rit 5 11/09 96 km Madrid - Madrid Balsamo Van Vleuten

Challenge by La Vuelta - rit 4

spinner
 1. 19 uur 23. Kopecky zit in polepositie. .
 2. 19 uur 22. Onder de vod. We gaan sprinten met een uitgedund pakketje. .
 3. 19 uur 20. De Oostenrijkse is eraan voor de moeite. We krijgen een machtsontplooiïng van de favorieten. Wat kan Kopecky? .
 4. 19 uur 17. Favorieten komen eraan. Het wordt moeilijk voor Kiesenhofer. Ze begint aan de slotklim. .
 5. 19 uur 15. Nu gaat SD Worx toch aan het werk. Ze hebben zich in treintjesformatie vooraan het overgebleven peloton geposteerd. .
 6. 19 uur 13. We zijn van het grind af. Kiesenhofer stoomt door richting slotklim met een bonus van 40". .
 7. 19 uur 12. Kopecky zit attent voorin. Zij kan dit werk natuurlijk heel goed. Achteraan staat de deur open. .
 8. 18 uur 59. Minder dan een minuut. De finale is nu echt begonnen. Op een grindstrookje op 8 kilometer van het einde slinkt de voorsprong van Kiesenhofer als sneeuw voor de zon. De winnares van gisteren Grace Brown probeert weg te springen van het peloton. .
 9. 18 uur 50. Met nog 15 kilometer voor de boeg daalt de voorsprong van Kiesenhofer tot iets minder dan drie minuten. Dat ziet er nog steeds goed uit voor de vluchter, maar ze mag natuurlijk niet stilvallen in het pittige slotstuk. .
 10. 18 uur 48. SD Worx houdt zich afzijdig. Het is opvallend om te zien hoe SD Worx zich afzijdig houdt in de achtervolging. Met Lotte Kopecky hebben ze toch een van de grote favorieten voor de dagzege in de rangen, maar voorlopig laten ze de kastanjes uit het vuur halen door andere ploegen. .
 11. 18 uur 34. Er wordt vaart gemaakt in het peloton, maar ze gaan zich moeten haasten. De voorsprong van Kiesenhofer is nog steeds 4'30". De Oostenrijkse heeft een patent op ondernemingen als deze. In Tokio kroonde ze zich op deze manier tot olympisch kampioene. .
 12. 18 uur 25. Anna Kiesenhofer solo. Krijgt het peloton nog wel een kans? De Oostenrijkse Anna Kiesenhofer heeft op haar eentje heel wat voorsprong genomen op de rest van het deelnemersveld. Op 38 kilometer van het einde rijdt de eenzame leidster 5'35" voor het peloton uit.  .
 13. 16 uur 41. Klassement. Annemiek van Vleuten pronkt nog steeds in de rode trui. Haar krachttoer van donderdag heeft haar een comfortabele voorsprong opgeleverd ten opzichte van dichtste achtervolgers Elisa Longo Borghini en Demi Vollering. Vandaag zou geen probleem mogen vormen voor de Van Vleuten. .
 14. 16 uur 36. Klassieke finale ligt Kopecky. Met zijn 160 kilometer is de vierde etappe veruit de langste van deze Vuelta. De enige gecategoriseerde klim op het parcours ligt helemaal op het einde, eentje van vierde categorie.  De laatste 2,5 kilometer loopt nooit echt heel steil bergop, maar het wegdek ligt wel bezaaid met kleine keitjes. Iets voor de klassieke types met een goed eindschot dus. Lotte Kopecky ruikt haar kans, maar ook wereldkampioene Elisa Balsamo zal geïnteresseerd zijn. .