Kan Van Aert ooit meedoen voor eindwinst? "Als hij voor zichzelf reed, stond hij nu al op podium"

  Wout van Aert werd opnieuw overladen met een bak superlatieven na zijn monsterlijke prestatie in de laatste Pyreneeënrit. Zijn vriend en trainingsmakker Jan Bakelants maant hem aan om "hoger te mikken": "Ik heb hem al vaker gezegd dat hij voor een klassement moet gaan."

  Een jaar geleden won Wout van Aert de rit over de Ventoux in de Tour, nu loste hij in de laatste bergrit zowaar titelverdediger Tadej Pogacar, om vervolgens nog 3e te eindigen. Het doet de Belgische wielerliefhebbers dromen, misschien wel van een klassement?

   

  "Het is heel straf wat hij doet, maar voor mij weinig verrassend", zegt Jan Bakelants in Sporza Tour. "Ik heb Wout al vaak gezegd dat hij hoger moet mikken en moet proberen om voor een klassement te gaan. Vandaag is die stelling bevestigd."

   

  "Wout kan heel hoge wattages/per kilogram trappen. Alle randvoorwaarden voor een goed klassement zijn daar."

   

  "Als Wout dit jaar voor zichzelf had gereden, had hij volgens mij nu 3e gestaan. Geraint Thomas staat daar nu en die was in deze Tour op geen enkel moment beter dan Wout."

  Geraint Thomas staat nu 3e, maar die was op geen enkel moment beter dan Wout in deze Tour.

  Jan Bakelants

  "Een Tour op zijn maat en hij heeft goeie papieren"

  Natuurlijk moeten er nog enkele dingen "bijgeschaafd" worden als Van Aert effectief klassementsambities kan hebben.

   

  "Maar als de route van de Tour wat meer voor hem is uitgetekend, met een ploegentijdrit bijvoorbeeld en daarna nog een 2e tijdrit van 40-50 kilometer, dan heeft hij helemaal goeie papieren om mee te doen voor de prijzen."

   

  Bakelants maakt wel twee kanttekeningen. "We moeten eerlijk zijn: Vingegaard en Pogacar zijn bergop nog van een ander niveau. Maar heel veraf is hij daar niet van."

   

  "Als Van Aert bergop de schade kan beperken, kan hij tijd terugpakken door hier en daar wat bonificaties te sprokkelen. Zijn grote voordeel is dat hij ook in ritten die niet echt voor klassementsrenners zijn valstrikken kan leggen. Zoals hij in Calais deed."

   

  Er is ook zijn ploeg Jumbo-Visma. "Een heel goeie ploeg, die ervoor verantwoordelijk is dat hij zijn huidige niveau haalt en deze successen kan behalen."

   

  "Maar dat is ook de keerzijde van de medaille: momenteel hebben ze daar nog klassementsrenners die meer kans hebben op succes. Je kunt nu nog eerder de Tour winnen met Vingegaard dan met Van Aert."

  Tour de France klassement