Ga naar de inhoud

Poetin over 16-jarige Valijeva: "Haar perfectie is onmogelijk te bereiken met verboden middelen"

Valieva tijdens de korte kür op de Olympische Winterspelen in Peking

Vladimir Poetin heeft de Russische kunstschaatsster Kamila Valijeva verdedigd. De 16-jarige legde in december een positieve dopingtest af na de Russische kampioenschappen. De Russische president zegt dat haar prestaties onmogelijk te maken hadden met een verboden stof.

Kamila Valijeva moest de grote ster worden van de Olympische Winterspelen. Maar een positieve dopingtest in december gooide roet in het eten. Ze testte positief op Trimetazidine, een verboden middel dat helpt voor een betere zuurstofopname.

 

Ondanks de dopingtest mocht de Russin toch meedoen aan de Winterspelen in Peking. Daar behaalde ze een teleurstellende vierde plaats na een opeenstapeling van fouten in de vrije kür.

De steun van Vladimir Poetin

Omdat Valijeva nog geen zestien jaar was op het moment van de dopingtest riskeert ze maar tot twee jaar schorsing. Uitgerekend op haar zestiende verjaardag krijgt ze steun van Vladimir Poetin

 

"Met haar schoonheid, talent, kracht en zachtheid kan ze de moeilijkste sprongen tot een goed einde brengen. Ze verheft de sport tot een kunst", zegt de Russische president. "Die perfectie is onmogelijk te behalen met het gebruik van verboden middelen."