Ga naar de inhoud

Russische karter (15) ontslagen na vermeende nazigroet, FIA opent onderzoek

Artjom Severjoechin ontkent dat hij een nazigroet bracht.

De internationale autosportfederatie FIA heeft een onderzoek geopend naar de 15-jarige Russische karter Artjom Severjoechin, nadat die een vermeende nazigroet had gebracht op het podium. Zijn team Ward Racing heeft zijn contract meteen beëindigd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Artjom Severjoechin had zondag de eerste race van het Europese kampioenschap in Portugal gewonnen en vierde dat op het podium met wat leek op een nazigroet. 

 

De Rus, die onder Italiaanse vlag deelnam om de sancties tegen Russische sporters te omzeilen, ontkende dat het een nazigroet was, maar de FIA heeft een onderzoek geopend naar het "onaanvaardbare gedrag".

 

"Ik weet dat het mijn fout is en dat ik dom ben geweest", verontschuldigde Severjoechin zich nog op Telegram. "Maar ik steunde het nazisme of fascisme niet met dit gebaar. Ik heb het nazisme nooit gesteund en zie het als een van de grootste misdaden."

 

Het Zweedse team Ward Racing nam geen genoegen met de excuses en beëindigde meteen het contract van de karter. "We zijn beschaamd over zijn gedrag", klinkt het. 

 

"Zijn acties zijn volledig individueel en weerspiegelen de waarden en normen van Ward Racing op geen enkele manier. Ward Racing steunt de internationale gemeenschap bij het veroordelen van de Russische inval in Oekraïne."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.