Ga naar de inhoud

Voormalig Rode Duivel en trainer-avonturier Henri Depireux is overleden

De Belgische en vooral Luikse voetbalwereld moet afscheid nemen van Henri Depireux. Als speler werd hij 3 keer kampioen met Standard en was hij ook 2 keer Rode Duivel, als coach schuimde hij de hele wereldbol af, om uiteindelijk toch weer te eindigen in "zijn" Luik.

Henri Depireux begon als middenvelder te voetballen bij FC Luik, maar zijn grootste successen kende hij met Standard, waarmee hij 3 keer kampioen werd en hij de kwartfinale haalde van de Europese beker voor Landskampioenen (door onder meer Real Madrid te verslaan).

 

Depireux schurkte ook aan tegen de nationale ploeg, kwam zelfs 2 keer in actie, maar hij viel uiteindelijk af toen de selectie voor het WK van 1970 gemaakt moest worden.

 

De trainerscarrière van Depireux kenmerkt zich door een aaneenschakeling van clubs uit binnen- en buitenland. Belenenses in Portugal werd zijn eerste avontuur over de grenzen, maar daarna volgden nog trips naar Zwitserland, Frankrijk en vooral het Afrikaanse continent.

 

Depireux loodst onder meer Kameroen naar het WK van 1998, maar hij neemt zelf ontslag nog voor het toernooi begint uit onvrede over de gang van zaken bij de bond. Later zou hij ook nog bondscoach worden van Congo.

 

Tot op hoge leeftijd bleef Depireux actief als trainer, onder meer bij de vrouwen van Standard. Bij zijn laatste job, als trainer bij Zaventem, was Depireux zelfs al 75 jaar. Hij zou uiteindelijk 78 worden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.