Ga naar de inhoud

In het spoor van Dylan Groenewegen: "Dat Jakobsen weer beste vorm haalt, heeft me geholpen"

"Sprinten is een hele tijd lastig geweest voor mij."

Een verhaal van vallen en opstaan. Dylan Groenewegen is sinds zijn schorsing - na de val van Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen - op zoek geweest naar zichzelf, én naar zijn beste vorm. Onze reporter Sammy Neyrinck volgde de Nederlander richting zijn deugddoende tweede plaats in de sprintklassieker Brugge-De Panne. "Ik voel me eindelijk weer de oude", vertelde een opgeluchte Groenewegen na de race.

Sammy Neyrinck vertoefde voor de Minerva Classic Brugge-De Panne in het zog van topsprinter Dylan Groenewegen. De Nederlander begon aarzelend aan het seizoen, maar pakte in De Panne opnieuw - als vanouds - uit met een pure machtssprint. Hij kwam slechts enkele millimeters te kort om winnaar Tim Merlier te kloppen.

 

"Ik verdenk Merlier ervan dat hij dikkere banden gebruikt heeft", grapte Groenewegen achteraf tegen Sammy Neyrinck.

Dat Fabio (Jakobsen) weer zijn oude niveau haalt, heeft me geholpen

Dylan Groenewegen

De glimlach van Groenewegen sprak boekdelen. Een deugddoend resultaat na een periode vol onzekerheid. Sinds zijn schorsing - na de horrorcrash met Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen - haalde de topsprinter van BikeExchange zijn beste vormpeil nog niet. Tot nu.

 

"Sprinten is een hele tijd lastig geweest voor mij", legt Groenewegen zelf uit. "Ik heb het er lang moeilijk mee gehad om één te zijn met mezelf in een massasprint."

 

"Ik durfde de risico's die nodig zijn om te winnen, niet meer te nemen en remde steevast wanneer anderen dat niet deden. Iedereen sprintte nog hetzelfde toen ik terugkeerde in het peloton, alleen ik was veranderd. Dat merkte je meteen aan mijn resultaten."


"Ik ben nog steeds mijn eigen grootste tegenstander. Toch voel ik me nu eindelijk weer de oude. Ik ga het moment in Polen met Fabio nooit vergeten, maar ik heb het een plaats leren geven. Dat hij weer zijn oude niveau haalt, maakt me blij en heeft me ook enorm geholpen."

"Opnieuw plezier op de fiets"

Groenewegen wisselde deze zomer van truitje. Dit seizoen rijdt hij niet meer in het geel van Jumbo-Visma, maar wel in het hemelsblauw van BikeExchange rond. Die overstap luidde een nieuwe start in voor de snelle man uit Nederland.

 

"Ik wil weer laten zien wie ik voor mijn schorsing was. Ik verloor het afgelopen jaar het plezier op mijn fiets. Maar dit seizoen heb ik er opnieuw zin in."

 

"Vorig jaar genoot ik ook niet van een optimale voorbereiding. Toen kon ik er vrede mee nemen wanneer ik niet op het hoogste schavotje eindigde. Dit jaar liggen de kaarten anders. Ik ben opnieuw 100% en wil aan mezelf bewijzen dat ik het nog kan."

 

"Voor mij was Brugge-De Panne een zeer mooie en belangrijke wedstrijd. Hier staat het kruim van de sprinters aan de start. Het was een ideale test."

 

"Ik ben blij dat de mensen me na vandaag opnieuw als een topsprinter kunnen aanzien", vertelde Groenewegen zienbaar opgelucht na zijn tweede plek.