Ga naar de inhoud

Gids voor Le Samyn 2022: parcours, deelnemers en livestream

Drie dagen na de opener van het Vlaamse wielervoorjaar staat met Le Samyn ook de opener van het Waalse wielervoorjaar op het programma. Op deze overzichtspagina bundelen we alle informatie die u nodig heeft om de koers bij de mannen en de vrouwen optimaal te kunnen beleven.

Zo was het vorig jaar

In tegenstelling tot de vorige jaren begeleidde een flauw zonnetje de renners in de 52e editie van Le Samyn. Het was voldoende om de sprinters aan boord te houden in de lastige finale.

 

Tim Merlier, met Van der Poel als meesterknecht, opende er zijn boerenjaar met een machtige sprint, voor Rasmus Tiller en Andrea Pasqualon. Hij was pas de eerste Belgische winnaar sinds 2017. Het was de eerste van tien zeges voor Merlier in 2021.

GP Samyn klassement
naamresultaatploeg
1
Tim Merlier
205 km in 4u34'29"
2
Rasmus Tiller
3
Andrea Pasqualon
allen
4
Sep Vanmarcke
5
Hugo Hofstetter
zelfde
6
Amaury Capiot
7
John Degenkolb
tijd
8
Dimitri Claeys
9
Timothy Dupont
10
Milan Menten

Het parcours

Le Samyn - de opener van het regelmatigheidscriterium Exterioo Cycling Cup - valt uiteen in twee delen: de "vlakke" maar vooral winderige aanloop tot de lokale rondes in Dour en vervolgens de verschillende lusjes met telkens 4 klimmetjes (waarvan 3 met kasseien) en de kasseistrook van de Rue de Belle Vue, op 3 kilometer van de finish. De laatste kilometer in het centrum van Dour loopt licht bergop.

 

De klimmetjes

 

  • Côte de la Roquette ** (500m, kasseien)
  • Chemin de Wihéries *** (400m, kasseien)
  • Côte des Nonettes *** (300m, kasseien)
  • Côte du Calvaire (asfaltklim op 10 km van de finish)
 
Het pistoolschot voor de start in Quaregnon zal om 12.25 uur weerklinken, de finish is gepland tussen 17.10 uur en 17.40 uur.

Deelnemers

Tim Merlier komt zijn titel in Le Samyn verdedigen en start dus met rugnummer 1. Het is wel al van 1995 (Johan Capiot) geleden dat iemand 2 jaar na elkaar kon winnen.

 

Als het op een sprint komt, wordt vooral Fabio Jakobsen de grote uitdager. De Nederlander won al 5 keer dit seizoen, waaronder zondag nog in Kuurne. Bij Lotto-Soudal is het uitkijken naar de jonge Arnaud De Lie.

 

Qua snelle mannen is het ook nog uitkijken naar ex-winnaar Hugo Hofstetter (3e in Kuurne) of zijn ploegmaat Daniel McLay (4e in Kuurne).

 

Mocht het niet op een sprint uitdraaien, dan is Victor Campenaerts misschien wel kandidaat nummer 1. De klimmetjes op kasseien moeten hem perfect liggen en in de Omloop bewees hij al zijn uitstekende vorm.

 

Dat kan weer niet gezegd worden van Philippe Gilbert, die Le Samyn 14 jaar geleden al wist te winnen en ook nog 3 keer op de 2e plaats finishte. Oliver Naesen staat pas voor de 2e keer aan de start van de Waalse openingsklassieker, maar op papier moet die koers hem als een handschoen passen.

 

Ten slotte is het nog uitkijken naar de Scandinaven van Uno-X. Als het effectief een regendagje wordt, zullen bonken als Rasmus Tiller of Tobias Halland Johannessen ongetwijfeld komen bovendrijven.

 

Eerder op de dag rijden ook de vrouwen hun wedstrijd, maar zonder titelverdedigster Lotte Kopecky. Wel aan de start: Letizia Paternoster, Amalie Dideriksen, Shirin van Anrooij, Grace Brown, Emma Norsgaard en Audrey Cordon-Ragot.

Victor Campenaerts

Live bij Sporza

  • Sporza.be en Sporza-app: live met tekstupdates van start tot finish op deze pagina, vanaf 13.55 uur met livestream
 
  • Eén: de uitzending met commentatoren Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer begint om 13.55 uur