Dries Van den Broecke: "Op 1 piste lijkt het alsof je op de Chinese Muur skiet"

Dries Van den Broecke

Door het forfait van Armand Marchant komen slechts 2 Belgen aan de start van de reuzenslalom: Sam Maes en Dries Van den Broecke. Die laatste komt zijn broer en vader af en toe tegen die als dokter op de olympische pistes skiën.

Dries Van den Broecke, die net als Sam Maes in Oostenrijk woont, viert op 26-jarige leeftijd zijn olympisch debuut. "Van kleins af aan was het mijn droom om naar de Olympische Spelen te gaan. Maar hét grote doel was het niet in mijn carrière."   

 

Zondag komt Van den Broecke in actie op de reuzenslalom, daarna volgt nog de slalom. "De afgelopen jaren was ik eigenlijk een slalomskiër, maar ik ben me ook goed gaan ontwikkelen in de reuzenslalom. En dit seizoen heb ik op dat onderdeel in feite de beste resultaten behaald."   

 

Van den Broecke, die op het WK van 2017 ster Marcel Hirscher versloeg in de parallelslalom, wil zondag in de eerste run de top 30 halen. "Daarna zal ik alles geven, en dan zien we wel wat er gebeurt. Het voordeel hier is dat de piste elke dag hetzelfde is." 

 

"We weten nu al hoe die er zondag bij zal liggen, wat redelijk uniek is in het skiën. Normaal gezien veranderen de weersomstandigheden en de sneeuw vaak." 

Het is wel wat absurd. Eigenlijk is dit geen berg om een skigebied op te maken, met al die rotsen.

In het kale gebergte van Yanqing zijn stroken kunstsneeuw aangelegd om de wedstrijden mogelijk te maken. "Het is wel wat absurd. Eigenlijk is dit geen berg om een skigebied op te maken, met al die rotsen. Op één piste lijkt het alsof je op de Chinese Muur skiet."   


Tom Verbeke vocht Van den Broeckes selectie aan in kort geding, maar de rechter verklaarde zijn klacht ongegrond. "Eigenlijk heb ik me daar niet echt iets van aangetrokken. Op alle rankings stond ik voor hem. Het was in feite een wanhoopspoging", concludeerde Van den Broecke.

"Family affair" voor familie Van den Broecke

Alpineskiër Dries Van den Broecke moet het als een van de weinige atleten op de Winterspelen in Peking niet helemaal zonder zijn familie stellen. Zijn vader Wouter en broer Robin zijn op de pistes in Yanqing stand-by als interventiearts.

 

"Ik ben hen al vaak tegengekomen, dat is leuk en toch ook wel uniek op deze Spelen", zegt Van den Broecke. "Op een training hebben ze een keer op de achtergrond wat meegedaan. Jammer genoeg hebben ze hier ook al wat werk gehad", verwees hij naar de vele valpartijen.

programma van Dries Van den Broecke
zondag 13 februari reuzenslalom DNF verslag
woensdag 16 februari slalom DNF verslag