Medaillestand Winterspelen: België eindigt 21e, Nederland op 6 en record voor Noorwegen

Voor de tweede keer na 1948 haalde België 2 medailles op de Winterspelen.

De 109 setjes van goud, zilver en brons zijn allemaal verdeeld en een groot deel daarvan ging naar Noorwegen, dat met 16 keer goud een record vestigt. Gastland China eindigt op de 3e plaats, na grootheid Duitsland. Nederland rondt af op een fraaie 6e plaats, Canada haalt verrassend de top 10 niet en België eindigt 21e.

In 2018 leverde het enige zilver voor Bart Swings op de massastart een 25e plaats op in de medaillestand. Dankzij het goud en brons van Swings en Hanne Desmet doet België nu 4 plaatsen beter. De Britten duwden België op de slotdag nog uit de top 20.

 

Het is van 1948 geleden dat België 2 medailles in de wacht kon slepen op de Winterspelen. In Sankt Moritz in Zwitserland was er goud voor kunstschaatsers Micheline Lannoy en Pierre Baugniet in het paarrijden. In de viermansbob met Max Houben, Freddy Mansvelt, Jacques Mouvet en Louis-Georges Niels was er zilver.

Bovenaan de medailleranking klokt Noorwegen af op 16 gouden medailles, twee meer dan het record dat ze moesten delen met Canada en Noorwegen. Het is van 1980 geleden dat één land 2 Spelen na elkaar op 1 eindigde in de medaillestand.

 

Opvallend is de derde plaats van China. In 2018 goed voor 1 keer goud, nu telt het gastland er 9. Ook opvallend, maar dan in negatieve zin, is de 11e plaats voor Canada. Voor het eerst sinds 1988 eindigt het niet in de top 10.

 

Nederland doet het zoals gewoonlijk uitstekend, zij het met een 6e plaats eentje lager dan op de voorbije 2 Olympische Spelen.

Medaillestand