Verenigd Koninkrijk en Ierland willen liever EK 2028 organiseren dan WK 2030

Engeland, de verliezende EK-finalist van 2020, wil het EK in 2028 ontvangen.

Het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn niet meer geïnteresseerd om het WK van 2030 te organiseren. Het EK van 2028 willen ze wel graag ontvangen. Vooral het prijskaartje gaf de doorslag.

Een jaar geleden kondigden het Verenigd Koninkrijk en Ierland aan dat ze plannen hadden om het WK van 2030 te organiseren. De resultaten van de haalbaarheidsstudie deden hen van gedachten veranderen. 

 

"Uiteindelijk hebben de vijf bonden besloten om zich te concentreren op het EK 2028, het op twee na grootste sportevenement ter wereld", besluiten de voetbalfederaties van Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland en Ierland in een verklaring.

 

De Britse politiek kondigde begin januari aan dat ze er niet voor staat te springen om het WK in 2030 in hun land te zien. "Iedereen weet dat het WK een enorm duur evenement is", vertelde Julian Knight, de voorzitter van de Britse parlementaire sportcommissie toen aan het Britse agentschap PA.

 

Het Verenigd Koninkrijk en Ierland willen zich nu kandidaat stellen voor de organisatie van het EK van 2028. De kandidaturen moeten worden ingediend voor 23 maart. In september 2023 wordt beslist waar het EK zal plaatsvinden. 

WK 2030 in Israël of golfstaten?

Duitsland is het gastland voor het EK van 2024. De 2 volgende WK's gaan dan weer door in Qatar (2022) en in de Verenigde Staten, Canada en Mexico (2026). 


Voor het WK in 2030 wil de FIFA graag dat het grootste voetbalevenement ter wereld wordt georganiseerd in Israël of de Golfstaten. 


Andere landen denken ook al na over een mogelijke kandidatuur. Zuid-Amerikaanse landen als Argentinië, Chili, Paraguay en Uruguay overwegen een gezamenlijk bod net zoals Portugal en Spanje een gezamenlijke kandidatuur willen indienen. China is mogelijk ook een kaper op de kust voor het WK in 2030. Die toewijzing gebeurt in 2024.