Ga naar de inhoud

Ranomi Kromowidjojo, drievoudig olympisch kampioene, beëindigt zwemcarrière

Ranomi Kromowidjojo houdt het zwemmen voor bekeken. De 31-jarige Nederlandse heeft drie olympische titels op haar palmares staan.

Kromowidjojo kroonde zich in 2008 in Peking voor het eerst tot olympisch kampioene. Ze pakte op jonge leeftijd goud op de 4x100 meter vrije slag, met Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk en Inge Dekker. 

 

Vier jaar later beleefde "Kromo" haar hoogtepunt op de Spelen van Londen. Ze won de 50 meter vrije slag en de 100 meter vrije slag. Ook behaalde ze een zilveren medaille op de 4x100 meter vrij. 

 

Ze werd in 2012 Nederlands Sportvrouw van het Jaar, net als een jaar eerder.  

 

Kromowidjojo werd ook drie keer wereldkampioene op de langebaan en veroverde 14 keer goud op het WK kortebaan. Ze is nog altijd wereldrecordhoudster op de 50 meter vrije slag kortebaan (22"93) en een van de estafettezwemsters van de wereldrecords kortebaan 4x50 meter, 4x100 meter en 4x200 meter vrije slag.   

 

Kromowidjojo had aangegeven na te denken over haar toekomst en misschien nog door te gaan tot de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, maar zo ver komt het niet. Ze houdt het per direct voor bekeken.

"Mijn carrière is helemaal af"

"Mijn carrière als topsporter is helemaal af. Zwemmen zal mijn passie blijven, maar niet meer op professioneel niveau", zegt Kromowidjojo. 

 

"Ik heb altijd geweten dat er meer is dan topsport en dat het een onderdeel is van een groter geheel. Dankzij alle jaren topsport weet ik dat je tot veel meer in staat bent dan je zelf denkt, onder andere door de juiste gedachten te hebben."

 

"Ik ben ervan overtuigd dat deze ervaringen mij nu ook gaan helpen met mijn volgende uitdaging om anderen te inspireren. Ik wil de wereld een beetje mooier maken, een bijdrage leveren aan een betere wereld."

 

Kromowidjojo blijft zich inzetten voor UNICEF, de kinderrechtenorganisatie waar ze al jaren ambassadrice van is. "En verder heb ik de ambitie om mensen te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Het lijkt mij heel leuk om mensen en teams te coachen, maar niet aan de badrand."

De aankondiging op haar Instagram-account:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.