Benjamin Alexander: van dj naar eerste Jamaicaanse alpineskiër op de Winterspelen

Benjamin Alexander droeg samen met bobsleester Jazmine Fenlator-Victorian de Jamaicaanse vlag tijdens de openingsceremonie.

Op de Olympische Winterspelen in Peking komen ook heel wat sporters in actie met een opmerkelijke achtergrond. Zo zal de Britse dj Benjamin Alexander Jamaica vertegenwoordigen in het alpineskiën.

Amper 6 atleten verdedigen de Jamaicaanse kleuren op de Winterspelen in Peking. 6 bobsleeërs en 1 alpineskiër, Benjamin Alexander (38). Daarmee is hij de eerste alpineskiër op de Winterspelen voor Jamaica. Hij zal straks aan de start staan van de reuzenslalom.

 

Alexander staat nog maar 7 jaar op de skilatten. In februari 2016 volgde hij als 32-jarige zijn eerste skiles ooit. Zijn eerste officiële wedstrijd skiede hij begin 2020.

Opgegroeid in Brits stadje

Benjamin Alexander groeide op in het Britse stadje Wellingborough buiten Northampton. Zijn Jamaicaanse roots heeft hij te danken aan zijn vader en zijn Britse roots aan zijn moeder. 


Voor hij aan zijn carrière in het skiën begon, gooide de Jamaicaan het over een andere boeg. In 2000 begon hij te dj'en in Londense nachtclubs.  Zijn dj-carrière bracht hem overal ter wereld. Zo woonde hij 6 jaar op Ibiza. 

In Pyeongchang deden amper 3 Jamaicanen mee en dat zette me aan het denken.

Eerste Jamaicaanse bobsleeërs op Winterspelen 1988

Een reis in december 2015 naar Canada met vrienden wakkerde zijn interesse in de skisport aan. Zelf kon hij niet skiën, maar hij raakte gefascineerd door zijn vrienden die al skiënd de berg afdaalden. Amper 2 maanden later stond Alexander voor de eerste keer zelf op skilatten. 

 

In 2018 bracht Alexander een bezoekje aan de Winterspelen in Pyeongchang. Die Spelen waren voor hem een wake-upcall. "Er deden amper 3 Jamaicanen mee en dat zette me aan het denken. Daardoor is mijn motivatie gegroeid om me zelf toe te leggen op een kwalificatie voor de Winterspelen", vertelt Alexander. 


De skiër heeft geen vaste coach. "Ik ben geen lid van een skiclub. Ik volg mijn eigen schema."

 

Hij heeft wel een mentor waarop hij kan rekenen. De Jamaicaan Dudley Stokes, voormalig bobsleeër staat Alexander bij. Stokes was erbij in Calgary toen Jamaica voor het eerst in 1988 bobsleeërs naar de Winterspelen stuurde. Dit avontuur werd verfilmd in de film Cool Runnings.

 

"Gewoon iemand hebben waar ik tegen kan zeuren en die me advies kan geven, is van onschatbare waarde voor mij."

Cool Runnings

Kwalificatie door B-criteria

Maar hoe geraakt iemand als Benjamin Alexander op de Spelen? Hij kwalificeerde zich op 12 januari in Liechtenstein. Hij eindigde op de 7e plaats in de reuzenslalom en dat was genoeg om zich te verzekeren van een ticket. 


Alexander kon zich kwalificeren door de B-criteria die het Internationaal Olympisch Comité hebben opgesteld. Hiermee wil het IOC ook een kans geven aan de landen die minder thuis zijn in de wintersporten. Het is dankzij dit "achterpoortje" dat Alexander in China is geraakt.

 

"De database waarin staat hoe een atleet zich kan kwalificeren, heb ik helemaal uitgeplozen", vertelt Alexander.

 

Eén voordeel heeft Alexander: als het straks niets wordt in Peking dan kan hij nog altijd plaatjes draaien in de après-ski.